17/3/16

Η κυβέρνηση προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για το πόθεν έσχες

Δήλωση του Επικεφαλής του Γραφείου Νομικών της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ,
Βουλευτή Άριστου Δαμιανού

Η κυβέρνηση προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα
για το πόθεν έσχες
Το να προσπαθεί η κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για το πόθεν έσχες, συνιστά πρόκληση αλλά και υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών. Εδώ και βδομάδες, τόσο στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής όσο και με δημόσιες δηλώσεις μας, προειδοποιούσαμε ότι αν η κυβέρνηση δεν υιοθετούσε τη θέση μας για συμπερίληψη των συζύγων στις δηλώσεις των ελεγχόμενων προσώπων για το πόθεν έσχες, δεν επρόκειτο να συναινέσουμε στην ψήφιση μιας κουτσουρεμένης και αναποτελεσματικής νομοθεσίας.
Μετά από τις δικές μας πιέσεις καθώς και τη δημόσια κατακραυγή, μόλις χθες δια στόματος Υπουργού Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση ευθυγραμμίστηκε με αυτή μας την απαίτηση. Γεγονός το οποίο χαιρετίσαμε. Ας αφήσουν λοιπόν κατά μέρος τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και την προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης ότι τάχατες είχαν αυτήν τη θέση ευθύς εξαρχής ή ακόμα χειρότερα ότι αυτή εξέλιξη πιστώνεται στην παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη . Εξάλλου αν είχαν μια τέτοια θέση ως κυβέρνηση θα την ενσωμάτωναν στα κυβερνητικά νομοσχέδια. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από δύο βδομάδες καταγγέλλαμε ότι ένα αόρατο χέρι ήθελε κουτσουρεμένο το νομοσχέδιο για το πόθεν έσχες.
Η θέση μας ήταν και παραμένει σταθερή. Θα ψηφίσουμε (και γι’ αυτό εργαζόμαστε) ένα πλήρες και αποτελεσματικό πόθεν έσχες. Μόνο έτσι αποδεικνύουμε στην πράξη την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα σήψης, διαφθοράς, διαπλοκής και εκμετάλλευσης δημόσιας θέσης ή αξιώματος. Την ώρα που η απαξίωση ταλανίζει θεσμούς και το πολιτικό σύστημα, χρειάζονται δράσεις αλλά και συλλογικά μηνύματα. Όχι σκοπιμότητες και επικοινωνιακά τεχνάσματα.

17/03/2016