16/3/16

Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προέβη σήμερα σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ αναφορικά με τη συνάντηση χθες του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ντόναλντ Τουσκ και τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η συζήτηση κάλυψε, για πέραν της μισής ώρας, άλλα ζητήματα της Τουρκίας, πέραν της ένταξής της στην ΕΕ, τα οποία αντιμετωπίζονται   με δυσκολία ή με   αντιδράσεις. Για παράδειγμα, για το θέμα των προσφύγων υπάρχουν αντιδράσεις από μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως και από την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες. Είναι γι’ αυτό που ο κ. Τουσκ στη χθεσινή διάσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας   αναφέρθηκε στην ανάγκη να εξισορροπηθεί η πρόταση της Τουρκίας, τα αιτήματα της Τουρκίας, για να μπορούν να γίνουν αποδεκτά από το σύνολο των κρατών μελών, και σίγουρα μέχρι την Παρασκευή θα υπάρξουν αρκετές συναντήσεις για να δούμε   ποια θα είναι η κατάληξη αυτής της προσπάθειας».

Κληθείς να απαντήσει αν ο κ. Τουσκ ζήτησε κάτι από την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Εκπρόσωπος είπε: «Ήταν ξεκάθαρο ότι δεν ζήτησε κάτι και οι δηλώσεις του μιλούν από μόνες τους.   Ο λόγος που ήρθε ήταν επειδή όταν ξεκίνησε αυτή η ιστορία, η Τουρκία επιχείρησε να παρακάμψει τους θεσμούς της ΕΕ και δυστυχώς με τη βοήθεια κάποιων κρατών μελών επιχείρησε να έρθει σε μια συμφωνία διμερή με την Γερμανία και την Ολλανδία, την προεδρεύουσα χώρα, παρακάμπτοντας όλα τα κράτη μέλη και πολύ περισσότερο παρακάμπτοντας   τους θεσμούς της ΕΕ, όπως είναι ο κ. Τουσκ ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου. Όπως είναι γνωστό υπήρχε το προηγούμενο βράδυ της Συνόδου συνάντηση του κ. Νταβούτογλου με την κα Μέρκελ και τον κ. Ρούτε, τον Ολλανδό Πρωθυπουργό. Ήταν μια συνάντηση που κράτησε πέραν των έξι ωρών και η Τουρκία έθεσε τα αιτήματά της όπως ήταν δημόσια γνωστά και ακολούθως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενημερώθηκε από την Ολλανδική Προεδρία. Ήταν εκείνος που έπρεπε να ήταν ο αποδέκτης των τουρκικών αιτημάτων και είναι γι’   αυτόν τον λόγο που η πρωτοβουλία κινήσεων από πλευράς Γερμανίας και Ολλανδίας είχε τερματιστεί από την επόμενη ημέρα, γιατί η ενέργεια της Τουρκίας, αλλά και των δυο κρατών μελών, προκάλεσε αντιδράσεις ανάμεσα σε όλα τα κράτη μέλη. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που ο κ. Τουσκ αναλαμβάνει αυτή την πρωτοβουλία αφού είναι υποχρέωσή του να παρουσιάσει ενώπιον των 28 κρατών μελών την κατάσταση».    

Ερωτηθείς τι περιείχε η «φόρμουλα» του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Υπήρχε μέσα αίτημα της Τουρκίας για άνοιγμα πέντε κεφαλαίων όσον αφορά την ενταξιακή της πορεία. Πέντε κεφάλαια από τα έξι τα οποία έχει παγώσει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία».

 Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε, επίσης, στη συνάντηση που θα έχει στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ. Συγκεκριμένα είπε τα εξής: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ και είναι συνάντηση που ζητήθηκε από το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η συνάντηση διευθετήθηκε να γίνει απόψε στις 7.00 μ.μ. και έχει δυο θέματα στην ημερήσια διάταξη: από τη μια τις συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε σχέση με τα αιτήματα της Τουρκίας και από την άλλη την κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει για τις συνομιλίες. Στο ίδιο πλαίσιο θα έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς αύριο το πρωί».

Αναφορικά με τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είπε: «Τα κεφάλαια που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας μπορούν να ανοίξουν εφόσον η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όπως καταγράφονται ξεκάθαρα. Υποχρεώσεις τις οποίες έχει και η ίδια η Τουρκία αποδεχτεί. Από εκεί και πέρα θα ενημερωθούμε από τον κ. Τουσκ για τα αποτελέσματα από τη συνάντηση του στην Τουρκία και είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε απόψε είτε αύριο, ακριβώς για να ενημερωθούμε για τις συναντήσεις που είχε ο κ. Τουσκ στην Τουρκία, και από εκεί και πέρα θα δούμε πώς θα προχωρήσει η όλη κατάσταση πραγμάτων. Η θέση μας είναι γνωστή, είναι ξεκάθαρη και την αντιλαμβάνονται οι εταίροι μας στην ΕΕ».   

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση και συνομιλία με τον κ. Νταβούτογλου και ότι έγιναν αναφορές, μεταξύ άλλων, σε άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων, ο κ. Εκπρόσωπος είπε: «Έχω δει τις σχετικές αναφορές. Όπως και στο πρόσφατο παρελθόν αναφέραμε ότι υπήρξε συζήτηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Νταβούτογλου στην παρουσία μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αν και δεν ήταν η πρώτη φορά που υπήρξε αυτός ο διάλογος. Αυτή τη φορά ήταν και πιο συγκεκριμένο το αντικείμενο συζήτησης και αφορούσε το αίτημα της Τουρκίας   για άνοιγμα των πέντε συγκεκριμένων κεφαλαίων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας στον κ. Νταβούτογλου σχετικά με τα πέντε κεφάλαια, είπε ότι υπάρχουν δυο τρόποι να ανοίξουν τα ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας: από τη μια να εκπληρώσει η Τουρκία τις υποχρεώσεις της και από την άλλη να εργαστεί για επίλυση του Κυπριακού, μια εξέλιξη η οποία θα δώσει ώθηση στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».