31/3/16

Η κυβέρνηση να στηρίξει με κάθε τρόπο τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών

Η κυβέρνηση να στηρίξει με κάθε τρόπο τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών

Η Κυπριακή πολιτεία, σωστά είχε αποφασίσει πριν χρόνια, να ενισχύει και να στηρίζει τους πνευματικούς ανθρώπους του τόπου μας, τους ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων με διάφορους τρόπους. Οι Κύπριοι καλλιτέχνες που τους αφορά το συγκεκριμένο θέμα είναι περίπου 113, οι οποίοι είναι είτε συγγραφείς, είτε μουσικοί, είτε θεατράνθρωποι, είτε ζωγράφοι κλπ.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως ένδειξη αναγνώρισης, σεβασμού και εκτίμησης προς αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι αφιέρωσαν ολόκληρη τη ζωή τους στο να δημιουργούν και να τιμούν την Κύπρο διεθνώς, μέσα από διάφορα φεστιβάλ, διεθνείς εκθέσεις ακόμα και μπιενάλε  επιτύγχαναν την προβολή του ονόματος της Κύπρου μας στο εξωτερικό.
Αρχικά το κράτος τίμησε μια μερίδα αυτών των ανθρώπων, δίνοντας τους, τιμητικό επίδομα κάθε Δεκέμβριο, ύψους 2.000 ευρώ, ως ένα ευχαριστήριο δώρο της κυπριακής πολιτείας. Άξιο αναφοράς είναι την πρώτη επιταγή την έδινε σε ειδική τελετή ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Παράλληλα, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, έδιναν σε κάποιους πνευματικούς ανθρώπους του τόπου μας, μια κατά χάριν σύνταξη κάθε μήνα, περίπου 500 ευρώ. Αυτά τα δυο ιδιαίτερα σημαντικά μέτρα που ενίσχυαν και στήριζαν εμπράκτως τους πνευματικούς ανθρώπους του τόπου μας, με την οικονομική κρίση, σταμάτησαν, με αποτέλεσμα ένας σημαντικός παράγοντας που βοηθούσε την πνευματική τάξη να επιπλέει να μην υπάρχει πλέον.
Άξιο αναφοράς είναι ότι αρκετοί πνευματικοί άνθρωποι του τόπου μας, τυγχάνουν στήριξης από τα κοινωνικά παντοπωλεία, ενώ κάποιοι άλλοι αιτήθηκαν Ε.Ε.Ε. και απορρίφθηκαν με την δικαιολογία ότι η κοστολόγηση των σπιτιών τους από το κτηματολόγιο, ξεπερνούσε το αρχικό όριο που είχε τεθεί από το Υπουργείο. Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες κάθε δύο χρόνια αγόραζαν κάποιο έργο από κύπριους καλλιτέχνες, θέλοντας να τους στηρίξει εμπράκτως π.χ. ζωγράφων. Λόγω της οικονομικής κρίσης και των δημοπρασιών, οι ζωγράφοι έχασαν αρκετούς πελάτες τους με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί η ποιότητα ζωής τους και να αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρά προβλήματα αξιοπρεπούς επιβίωσης. Παράλληλα αυξήθηκαν οι τιμές των έργων των τεθνεώτων καλλιτεχνών.
Είναι καιρός το κράτος και η κυπριακή πολιτεία να επιλύσει αποτελεσματικά και με αποφασιστικό τρόπο αυτό το ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, που προσβάλει και μειώνει τόσο την κυπριακή πολιτεία, όσο και τους πνευματικούς μας ανθρώπους, που πρόσφεραν όλη τους τη ζωή για την πολιτιστική ανάπτυξη, εξέλιξη προώθηση και προβολή της Κύπρου μας στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
Σταύρος Χατζησάββας (ΒΑ & ΜΑ) Ειδικός σε θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής
Αριστίνδην Υποψήφιος Βουλευτής Αμμοχώστου Κ.Σ. ΕΔΕΚ