18/3/16

Διακήρυξη για τη Διεθνή Μέρα κατά του Ρατσισμού

Διακήρυξη για τη Διεθνή Μέρα κατά του Ρατσισμού


Η επερχόμενη Διεθνής Μέρα του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Ρατσιστικών Διακρίσεων βρίσκει την ανθρωπότητα στο μέσο μιας παγκόσμιας έξαρσης του ρατσισμού και ανόδου των νεοφασιστικών δυνάμεων.

Ειδικότερα στην Ευρώπη, η ακροδεξιά, εκμεταλλευόμενη την οικονομική κρίση και την έλευση προσφύγων από την εμπόλεμη Μέση Ανατολή, στοχοποιεί τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τις μειονότητες. Καλλιεργεί το μίσος, τη ξενοφοβία, την ισλαμοφοβία, τον αντισημιτισμό. Διακινεί οργανωμένα μέσω του διαδικτύου παραπληροφόρηση και τερατολογίες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Προβαίνει σε επιθέσεις, βιαιοπραγίες ακόμα και δολοφονίες. Εχθρεύεται και στοχοποιεί όσους προσφέρουν βοήθεια και αλληλεγγύη στις οικογένειες των προσφύγων.

Όσο κι αν προσποιούνται τις αντισυστημικές δυνάμεις, η ακροδεξιά και ο νεοφασισμός, αποτελούν ό,τι πιο μαύρο και σάπιο έχει το σύστημα. Διαιρούν τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους. Συγκαλύπτουν τα ταξικά αίτια της κρίσης και της κοινωνικής αδικίας. Αποενοχοποιούν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που προκαλούν τη μετανάστευση και την προσφυγιά. Στην πράξη, ο ρατσισμός της ακροδεξιάς συμπληρώνει την πολιτική της επίσημης ΕΕ που θέλει τους ξένους εργάτες φτηνό εργατικό δυναμικό. Που καταπατά το διεθνές δίκαιο για το άσυλο, στήνει φράχτες και τείχη, εξαπολύει περιπολίες του ΝΑΤΟ και της Frontex, σφραγίζει τις διόδους και τα σύνορα, χτυπά με γκλομπ και δακρυγόνα γυναικόπαιδα, προκειμένου να διώξει τους πρόσφυγες που ξεφεύγουν από τη μανία του πολέμου.

Στον τόπο μας χρειάστηκε να προβληθούν στους τηλεοπτικούς δέκτες οι συγκλονιστικές εικόνες των πνιγμένων παιδιών, για να σταματήσουν ορισμένες πολιτικές δυνάμεις και πολιτικά πρόσωπα να διαχέουν συστηματικά το ρατσιστικό τους δηλητήριο, για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που «αφελληνίζουν το νησί» και «κλέβουν τις δουλειές μας». Η δε κυβέρνηση Αναστασιάδη δήλωνε εθελοτυφλώντας ότι «δεν υπάρχουν νεοφασιστικές κινήσεις στην Κύπρο, ούτε οργανώσεις που διακατέχονται από άκρατο εθνικισμό ή προωθούν είτε τον ρατσισμό είτε την ξενοφοβία», την ώρα που το ΕΛΑΜ είχε ήδη διεισδύσει σε σχολεία, στρατόπεδα και κερκίδες. Τα ιδεολογικά και κομματικά βαρίδια της κυβέρνησης δεν της επιτρέπουν να συγκρουστεί με την ακροδεξιά, το σοβινιστικό και ρατσιστικό λόγο, να αναπτύξει μια ενεργό πολιτική που να προωθεί την πολυπολιτισμικότητα και αντιρατσιστική παιδεία.

Ευτυχώς, απέναντι σε όσους διαχέουν ή ανέχονται το ρατσισμό, υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη που αρνούνται να ξεχωρίσουν τους ανθρώπους με βάση το χρώμα, την καταγωγή ή τη θρησκεία. Που στέκονται αλληλέγγυοι και βοηθούν εθελοντικά και ανιδιοτελώς όσους αναζητούν την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Υπάρχει ο ελληνικός λαός που εδώ και μήνες παραδίδει σε ολόκληρη την Ευρώπη μαθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Το ΑΚΕΛ, με όλες του τις δυνάμεις και από κάθε βήμα, παλεύει ενάντια στο ρατσισμό, τη ξενοφοβία, τις φυλετικές διακρίσεις, το νεοφασισμό. Παλεύει για την ενότητα των εργαζομένων, για ίσα εργατικά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, γλώσσας και θρησκείας. Διεκδικεί ισότιμη πρόσβαση στη δημόσια δωρεάν παιδεία, στην υγεία και στην πρόνοια για όλους τους μετανάστες, πρόσφυγες, αιτητές ασύλου. Ζητά αξιοπρεπή και ανθρώπινη φιλοξενία για τους πρόσφυγες, με ειδική μέριμνα για τους ασυνόδευτους ανήλικους και άλλες ευάλωτες ομάδες. Ζητά ενίσχυση της Αρχής Κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων, ενίσχυση των προγραμμάτων αντιρατσιστικής εκπαίδευσης στα σχολεία και εφαρμογή της νομοθεσίας για αποφασιστική αντιμετώπιση του ρατσιστικού λόγου και συμπεριφοράς στη δημόσια σφαίρα.

Το ΑΚΕΛ καλεί σε κοινωνική αντίσταση στο ρατσισμό σε κάθε του μορφή. Καλεί σε μαζική συμμετοχή στην αντιρατσιστική-αντιφασιστική πορεία που συνδιοργανώνει με σειρά άλλων φορέων, το ερχόμενο Σάββατο 19 Μαρτίου, στη Λευκωσία (προσυγκέντρωση στις 11:45 στον κυκλικό κόμβο του «ΟΧΙ» και πορεία διαμέσου της Λήδρας).

18/03/2016