18/3/16

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ι. Νικολάου στην εκδήλωση του Παρατηρητηρίου Ισότητας Κύπρου για την Ημέρα της Γυναίκας

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ι. Νικολάου στην εκδήλωση
του Παρατηρητηρίου Ισότητας Κύπρου για την Ημέρα της Γυναίκας


Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που αποδέχθηκα την πρόσκληση του Παρατηρητηρίου Ισότητας Κύπρου να παραστώ και ν’ απευθύνω χαιρετισμό στην εκδήλωση που διοργανώνει με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, με θέμα «Μελίνα Μερκούρη, Γυναίκα Σύμβολο».

Συγχαίρω θερμά την Πρόεδρο και τα μέλη του Παρατηρητηρίου Ισότητας Κύπρου για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της εκδήλωσης αυτής, αλλά και γενικότερα για το έργο και τη συμβολή του Παρατηρητηρίου στην προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στον τόπο μας.

Η γυναίκα που έχετε επιλέξει να τιμήσετε στην αποψινή σας εκδήλωση αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία προσωπικότητα με διεθνή αναγνώριση και ακτινοβολία, αλλά την ίδια στιγμή και ένα απαράμιλλο σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού. Η Μελίνα Μερκούρη, η Γυναίκα, η Ηθοποιός, η Επαναστάτρια, η Πολιτικός, η Ελληνίδα, ξεχώρισε για το πηγαίο ταλέντο της, τη φωνή, το πάθος, τη δύναμη της ψυχής και τη μαχητικότητά της.

Στη συνείδηση όλων όμως η Μελίνα Μερκούρη καθιερώθηκε τόσο για τους επαναστατικούς αγώνες της εναντίον της δικτατορίας των Συνταγματαρχών και τη φράση της «Γεννήθηκα Ελληνίδα και θα πεθάνω Ελληνίδα», όταν η χούντα της αφαίρεσε το διαβατήριο και την Ελληνική υπηκοότητα, όσο και για τον αγώνα της, μετέπειτα, ως Υπουργός Πολιτισμού, για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στον φυσικό τους χώρο, την Ακρόπολη.


Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το έργο και οι δράσεις τέτοιων γυναικών να προβάλλονται όχι μόνο με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, αλλά καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, αφού το έργο και η προσφορά τους αποτελούν πηγή έμπνευσης και παράδειγμα προς μίμηση από όλους, άντρες και γυναίκες.

Η ανάδειξη τέτοιων γυναικών-προτύπων δύναται να συμβάλει ουσιαστικά στον αγώνα για καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και των κοινωνικών προκαταλήψεων, που αποτελούν ίσως και το σοβαρότερο εμπόδιο στην επίτευξη της πλήρους ισότητας.

Τόσο τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, όσο και το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ως φορείς κοινωνικής αλλαγής και διαμόρφωσης κοινωνικών αντιλήψεων, θεωρώ ότι μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή.

Ήδη, στο Στρατηγικό Σχέδιο για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών 2014-2017, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο,  περιλαμβάνεται ως ένας από τους έξι βασικούς του στόχους η εξάλειψη των στερεοτύπων και των κοινωνικών προκαταλήψεων. Προς επίτευξή του, περιλαμβάνονται συγκεκριμένες δράσεις, όπως είναι, για παράδειγμα, η υιοθέτηση κώδικα δεοντολογίας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και η ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση των επαγγελματιών των ΜΜΕ προς ανατροπή των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων, η ετοιμασία σύγχρονου εκπαιδευτικού υλικού που θα περιλαμβάνει τη διάσταση του φύλου, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και των γονέων γύρω από θέματα φύλου, και άλλα πολλά, που έχουν ως στόχο την προώθηση της έμφυλης ισότητας και του αλληλοσεβασμού.

Ιδιαίτερα σημαντική στον τομέα της κατοχύρωσης της έμφυλης ισότητας είναι και η υπογραφή από την Κυπριακή Δημοκρατία της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και την Ενδοοικογενειακή Βία τον Ιούνιο του 2015, και η προώθηση μιας σειράς από άλλα μέτρα, όπως είναι, για παράδειγμα, η ετοιμασία νομοσχεδίου για ποινικοποίηση της παρενόχλησης και της παρενοχλητικής παρακολούθησης.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου, προσπάθεια η οποία αναμένεται να επιλύσει σειρά προβλημάτων που ταλανίζουν διαχρονικά πρωτίστως τις γυναίκες.

Κυρίες και κύριοι,

Παρά τα βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί στον τομέα της νομοθετικής και θεσμικής μεταρρύθμισης για την Ισότητα των Φύλων και τα οποία έχουν επιτρέψει στη γυναίκα να συμμετέχει σε μεγαλύτερο βαθμό στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου, πολλά ακόμη απομένουν να γίνουν, μέχρις ότου η γυναίκα αποκτήσει την πραγματική θέση που της αξίζει, ιδιαίτερα δε στον τομέα της πολιτικής.

Η υποεκπροσώπηση των γυναικών στο πολιτικό γίγνεσθαι του τόπου είναι αναντίρρητα δυσανάλογη με το μέγεθος και τις δυνατότητες ουσιαστικής και ποιοτικής συμβολής τους στα κοινά και στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, καθώς επίσης και με το επίπεδο μόρφωσής τους και είναι γι’ αυτόν τον λόγο που οι προσπάθειές μας θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στη νέα Βουλή, ενόψει και των επικείμενων Βουλευτικών Εκλογών.

Μήνυμά μας η ανάγκη συστράτευσης όλων, για να πετύχουμε μια πιο ισορροπημένη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στη νέα Βουλή, ανεβάζοντας το ποσοστό του 12.5% που ισχύει σήμερα, και το οποίο είναι πολύ χαμηλότερο του μέσου όρου συμμετοχής των γυναικών στα Εθνικά Κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών που ανέρχεται σε 28%.

Έχουμε όλοι ευθύνη στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών, με νοοτροπίες, στάσεις και συμπεριφορές που να προάγουν την κοινωνική δικαιοσύνη, τις ίσες ευκαιρίες και τα ίσα δικαιώματα σε όλους τους τομείς της ζωής.

Άλλωστε, κάθε γυναίκα και κάθε άντρας αξίζει να ζει σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από στερεότυπα, προκαταλήψεις, ανισότητες και διακρίσεις.

Με τις σκέψεις αυτές, σας συγχαίρω για άλλη μια φορά