15/3/16

Προσφυγική κρίση: Πρόσθετη υλική βοήθεια στην Ελλάδα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ

Προσφυγική κρίση: Πρόσθετη υλική βοήθεια στην Ελλάδα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ



Μετά την πρόσφατη αύξηση των εισφορών για τη στήριξη της χώρας μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, η Ελλάδα θα λάβει αυτή την εβδομάδα πρόσθετα υλικά για τη στήριξη των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα. Η Ελλάδα ενεργοποίησε το Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας στις 3 Δεκεμβρίου, και έκτοτε, 13 κράτη μέλη και η Νορβηγία έχουν προσφερθεί να συμβάλλουν, παραδίδοντας πάνω από 87.000 αντικείμενα όπως κουβέρτες, σκηνές, ιατροφαρμακευτικό υλικό, κρεβάτια και στρώματα. Το Σαββατοκύριακο, οι Κάτω Χώρες παρείχαν 12 φορτηγάκια και 90 γεννήτριες, το Ηνωμένο Βασίλειο διέθεσε πάνω από 1.000 σκηνές, και η Γαλλία τέσσερα κοντέινερ υγιεινής, 12 κοντέινερ καταλύματα και 5.000 μπιτόνια. Τη Δευτέρα, το Λουξεμβούργο ανακοίνωσε την παροχή συμπληρωματικής στήριξης, που περιλαμβάνει 30 γεννήτριες, 750 στρώματα για κρεβάτια, 300 καρέκλες, 1.000 μπιτόνια, 5.000 μαξιλάρια και 500 κουκέτες. Αυτή την εβδομάδα, η Αυστρία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Νορβηγία και η Σουηδία αναμένεται να πραγματοποιήσουν πρόσθετες παραδόσεις στήριξης.
Σχολιάζοντας το σημαντικό επίπεδο των προσφορών, ο αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων, Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε: «Η Ελλάδα και άλλες χώρες χρειάζονται άμεση υλική υποστήριξη, και η τελευταία αύξηση των προσφερόμενων υλικών μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας αποτελεί απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Ευχαριστώ και τις 14 χώρες για τη στήριξη που παρέχουν μέχρι στιγμής και καλώ για πρόσθετες προσφορές παροχής της απαραίτητης βοήθειας».
Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας μπορεί να ενεργοποιείται από ένα κράτος μέλος ή μια χώρα εκτός ΕΕ, εάν εκτιμά ότι αδυνατεί να διαχειριστεί μια κρίση.
Ακολούθως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντονίζει τις εθελοντικές προσφορές από τα συμμετέχοντα κράτη, και μπορεί να συγχρηματοδοτήσει τη μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης και εμπειρογνωμόνων στη συγκεκριμένη χώρα. Εκτός από την Ελλάδα, τον Μηχανισμό έχουν ενεργοποιήσει από τον Ιούνιο του 2015 η Κροατία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Σερβία. Συνολικά, για την προσφυγική κρίση, ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας έχει συμβάλει στη διάθεση πάνω από 780.000 αντικειμένων στις χώρες που τα χρειάζονται. Σε αντίθεση με το νέο μέσο που προτείνει η Επιτροπή για την υποστήριξη έκτακτης ανάγκης, ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ (EUCPM) βασίζεται σε εθελοντικές προσφορές από τα συμμετέχοντα κράτη. Το νέο μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης, από την άλλη πλευρά, θα επιτρέψει στην ΕΕ να χρηματοδοτεί απευθείας ανθρωπιστικές δραστηριότητες εντός της ΕΕ.