31/3/16

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου για το ΧΥΤΥ Κόσιης

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου
  για το ΧΥΤΥ Κόσιης


Είμαστε εδώ σε συνεργασία μεταξύ Συμβουλίου Διαχείρισης, Θεσμών και Κυβέρνησης,
να οδηγήσουμε τα πράγματα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην έχουμε κανένα πρόβλημα,
ούτε διαχειριστικό ούτε νομικό

Όλα αυτά έχουν μια και μοναδική κατεύθυνση: Πώς θα εξυπηρετείται ο πολίτης με το χαμηλότερο δυνατό κόστος

O Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προέβη σήμερα σε δηλώσεις στα ΜΜΕ για το ποια είναι τα επόμενα βήματα σχετικά το θέμα του ΧΥΤΥ Κόσιης, μετά από ευρεία σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας, του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και του Συμβουλίου Διαχείρισης Οικιακών Αποβλήτων Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για το αποτέλεσμα της σύσκεψης σε σχέση με τη διαχείριση των αποβλήτων Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου, ο κ. Υπουργός είπε: «Έχει αποτέλεσμα, με την έννοια ότι με τη βοήθεια του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή μπορούμε να δρομολογήσουμε τα πράγματα, έτσι ώστε να υπάρχει συνεχής διαχείριση των (οικιακών) αποβλήτων χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Υπενθυμίζω ότι η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, είναι ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε άμεση διακοπή του συμβολαίου με τον ανάδοχο. Όταν λέω ‘μπορούμε’, εννοώ το Συμβούλιο Διαχείρισης, διότι η εξουσία είναι εκχωρημένη διά Νόμου στο Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από τους Δημάρχους και τους Κοινοτάρχες των περιοχών που εξυπηρετούνται από τη Μονάδα Κόσιης. Είμαστε εδώ σε συνεργασία μεταξύ Συμβουλίου, Θεσμών και Κυβέρνησης, να οδηγήσουμε τα πράγματα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην έχουμε κανένα πρόβλημα, ούτε διαχειριστικό ούτε νομικό».
   
Ακολούθως και απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θα υπάρξει κενό μέχρι την κατακύρωση νέας προσφοράς για να αναλάβει άλλη εταιρεία τη διαχείριση ή κατά πόσο, εν τω μεταξύ, θα διαχειρίζεται από μόνο του το Συμβούλιο τη Μονάδα Κόσιης, ο κ. Χάσικος είπε: «Είναι ένα από τα θέματα που μελετούμε. Δηλαδή, ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση της Μονάδας. Θα είναι κάποιος εργολάβος μέσα από διαδικασίες που θα προκηρυχθούν, αλλά με έναν τρόπο, έτσι ώστε να μην πάμε μακριά στο χρόνο; Είναι ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα. Άλλος τρόπος είναι να διοριστεί διευθυντής για τη διαχείριση.

Όλα αυτά, είναι αποφάσεις που θα πάρει το Συμβούλιο Διαχείρισης πάντοτε σε συνεργασία με την Κυβέρνηση. Υπάρχουν επιλογές δηλαδή και να μην ανησυχείτε καθόλου».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν αυτές οι επιλογές έχουν ως κοινή συνισταμένη τη μείωση της τιμής χρέωσης πάνω στον καταναλωτή, ο κ. Υπουργός είπε: «Βεβαίως. Όλα αυτά έχουν μ ια και μοναδική κατεύθυνση: Πώς θα εξυπηρετείται ο πολίτης με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Και νομίζω ότι αυτή είναι η ευκαιρία. Επιτέλους, να φέρουμε τη διαχείριση στα επίπεδα του πραγματικού κόστους και όχι μέσα από υπέρμετρες χρεώσεις, τις οποίες, στο τέλος, καλείται να πληρώσει ο πολίτης».