19/3/16

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στην εκδήλωση με θέμα «νερό … σταγόνες ζωής»

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος
 στην εκδήλωση με θέμα «νερό … σταγόνες ζωής»


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στην Εκδήλωση με θέμα «ν ερό … σταγόνες ζωής», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, αφενός, για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Νερού και, αφετέρου, για να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους στο υδατικό θέμα και στην εξοικονόμηση νερού.

Για την πατρίδα μας το θέμα της εξοικονόμησης νερού και γενικότερα η ευαισθητοποίηση του κοινού σε ότι αφορά την υψηλή αξία που έχουν οι υδάτινοι μας πόροι είναι πραγματικά ζήτημα εξαιρετικής σημασίας και για αυτό οφείλουμε να θυμόμαστε τα μηνύματα που φέρνει αυτή η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό σε καθημερινή βάση.

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε στη Συνδιάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και όρισε την 22 α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό. Κάθε χρόνο, κατά την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, ορίζεται ένα συγκεκριμένο θέμα. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού για το 2016 «Νερό και θέσεις εργασίας», είναι βασικό, για να επιτευχθεί η αειφόρος ανάπτυξη.

Η αειφόρος ανάπτυξη αποτελεί την ανάπτυξη εκείνη που, μέσα από το τρίπτυχο οικονομική άνθηση, κοινωνική αλληλεγγύη και ακέραιο περιβάλλον, ικανοποιεί τις ανάγκες της σημερινής γενιάς, χωρίς να υποθηκεύεται η ικανότητα των επόμενων γενιών να καλύψουν τις δικές του ανάγκες.

Το νερό αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο φυσικό πόρο για την κοινωνική και οικονομική επιβίωση και ανάπτυξη κάθε χώρας. Η προσεκτική διαχείριση των υδατικών πόρων και η εξισορρόπηση των διάφορων αναγκών για νερό, είναι ζητήματα ζωτικής σημασίας . Ιδιαίτερα για τη χώρα μας που ταλανίζεται από μακρές περιόδους λειψυδρίας, ο παράγοντας νερό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Στην Κύπρο αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις αναφορικά με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Η κλιματική αλλαγή, η λειψυδρία, η ξηρασία και οι αιφνίδιες πλημμύρες έχουν ως άμεση επίπτωση την όξυνση του υδατικού προβλήματος και επιβάλλουν την ανάγκη για ορθολογική χρήση του νερού και την εφαρμογή στρατηγικής για ολοκληρωμένη και αειφόρο διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Στο πλαίσιο της πολιτικής για την αειφόρο ανάπτυξη, προστασία και διαχείριση των υδάτινων πόρων, η Κυβέρνηση υλοποιεί σημαντικά έργα στους τομείς της ύδρευσης, της άρδευσης, της αποχέτευσης και του ανακυκλωμένου νερού.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στις προσπάθειες για οριστική επίλυση των χρόνιων υδατικών προβλημάτων είτε αυτά αφορούν την ύδρευση είτε την άρδευση.

Ως εκ τούτου, η διαχείριση και εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες πολιτικής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Για την προώθηση και την εφαρμογή της πολιτικής αυτής καταρτίζεται Σχέδιο Δράσης που θα εδράζεται σε τρεις άξονες:

  • την ορθολογική και αειφόρο διαχείριση των υδάτινων πόρων,
  • τη σταδιακή ένταξη του ανακυκλωμένου νερού για ενίσχυση του υδατικού ισοζυγίου για ανάπτυξη της γεωργίας και του περιβάλλοντος, και
  • την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών, ώστε να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία των στόχων που τίθενται.

Ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου μας για το 2016 βρίσκεται η επίλυση του διαχρονικού πρόβληματος της ύδρευσης για τις επαρχίες Λευκωσίας και Αμμοχώστου με τα έργα «Βασιλικός» και «Κοκκινόκρεμμος», ενώ σε ό,τι αφορά στην άρδευση ενισχύουμε το υδατικό μας ισοζύγιο στρεφόμενοι προς τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του ανακυκλωμένου νερού ως εναλλακτικού υδάτινου πόρου. Για αυτό, έχουμε προχωρήσει στον καταρτισμό προγράμματος με σημαντικά κατασκευαστικά έργα, ώστε να υλοποιηθούν οι απαραίτητες υποδομές.

Πρωταρχικός μας στόχος είναι η εξασφάλιση αρκετών ποσοτήτων για ικανοποίηση των αναγκών του πληθυσμού σε πόσιμο νερό, καλής ποιότητας, καθώς και η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση και άλλων μη συμβατικών πηγών νερού, όπως είναι το ανακυκλωμένο νερό, με στόχο την ενίσχυση του υδατικού ισοζυγίου.

Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει άλματα προς την κατεύθυνση της αειφόρου διαχείρισης των υδάτων, η καλλιέργεια υδατικής συνείδησης αποτελεί το βασικότερο μέλημα των αρμόδιων Φορέων, μέσω του οποίου να δίνονται σημαντικά μηνύματα στα παιδιά, σε οργανωμένα σύνολα και στον απλό πολίτη για την ορθή χρήση και την εξοικονόμηση νερού. Με στόχο την ενημέρωση και την εμπλοκή στα θέματα του νερού σε διάφορα επίπεδα όσο το δυνατό περισσότερων ατόμων, γίνονται παγκόσμια διάφορες εκδηλώσεις.

Η σημερινή εκδήλωση είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να διοργανωθεί για την επιτυχία του μακροπρόθεσμου στόχου που θέτει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μέσω του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, που είναι η καλλιέργεια υδατικής συνείδησης.

Συγχαίρω θερμά το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων που είχε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της εκδήλωσης, καθώς επίσης το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού που στηρίζει την προσπάθεια καλλιέργειας υδατικής συνείδησης.

Εύχομαι ένα όμορφο πρωινό σε όλους.

-------------------------