19/3/16

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στην πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης με τίτλο: «Εσού Θεό τζιε εγώ Αλλάχ»

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στην πρεμιέρα
της θεατρικής παράστασης με τίτλο: «Εσού Θεό τζιε εγώ Αλλάχ»

 
Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου όταν βλέπω πως υπάρχουν άνθρωποι στον τόπο μας που ποτέ δεν έπαψαν να πιστεύουν στην μεγάλη ειρηνική προσπάθεια που καταβάλλουμε διαχρονικά σε αυτόν τον τόπο. Ανθρώπους όπως ο συγγραφέας και οι συντελεστές της παράστασης οι οποίοι με το έργο τους προσφέρουν στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για την επίλυση του εθνικού μας θέματος.
 
Όπως γνωρίζετε, αυτή την περίοδο συνεχίζονται  οι προσπάθειες που καταβάλλουμε με τον τουρκοκύπριο ηγέτη και μεγάλη ομάδα συνεργατών μας για επίλυση του Κυπριακού. Όσο σημαντικό είναι να πηγαίνει καλά η προσπάθειά μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, άλλο τόσο είναι κρίσιμο στην κοινωνία, στους πολίτες του τόπου μας, να εμπεδώνεται η παιδεία συνύπαρξης, να καθιερώνεται η συνείδηση πως στην Κύπρο οι δύο κοινότητες  μπορούν να έχουν κοινό μέλλον.
 
Όπως πολύ καλά και εσείς γνωρίζετε το θέατρο είναι μία μορφή έκφρασης που μπορεί να προσφέρει στην προσπάθεια αλληλοκατανόησης.
 
Απευθύνω χαιρετισμό και στους τουρκοκύπριους συμπολίτες μας που βρίσκονται σήμερα εδώ έχοντας την ίδια προσδοκία μαζί μας: Να μπορέσουμε να ζήσουμε ειρηνικά, σε μία πατρίδα που από τη μία άκρη μέχρι την άλλη θα ευημερεί. Σε μία χώρα που ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσφέρει στους κατοίκους της όλα τα αγαθά που απολαμβάνουν οι κάτοικοι όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ασφάλεια δηλαδή και ευημερία σε ένα σύγχρονο κράτος.
 
Εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας, οι άνθρωποι ζουν σε συνθήκες που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Το στάτους κβο δεν επιτρέπει σε κανέναν πολίτη να απολαύσει τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και το επίπεδο ευημερίας που όλοι οι άλλοι πολίτες στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν αδιαμφισβήτητα.
Αυτή λοιπόν η κατάσταση πρέπει να λάβει τέλος.
 
Οι μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας που υπάρχουν, υπονομεύονται από την παρούσα κατάσταση αντιπαράθεσης καθώς η ύπαρξη της διαχωριστικής γραμμής συνιστά σημαντικό εμπόδιο στο αναπτυξιακό δυναμικό της πατρίδας μας. Για μας δεν υπάρχει άλλη επιλογή και άλλος δρόμος, παρά να φέρουμε την ειρήνη στον τόπο.
 
Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες αλλά σεβόμαστε τις διαφορές και οικοδομώντας στην κατανόηση προχωρούμε.
 
Στόχος μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι να συγκεράσουμε αυτά που θεωρούμε ως συμφέροντα των κοινοτήτων μας, με την δημιουργία ενός κράτους λειτουργικού και αποτελεσματικού.
 
Σε τίποτε δεν εξυπηρετεί να κλείνουμε τα μάτια στις ιστορικές πραγματικότητες και στα δεδομένα που δημιουργεί η παγίωση μίας κατάστασης πραγμάτων. Πρέπει να αναγνωρίσουμε τις διαφορές και να σεβαστούμε τις  ανασφάλειες που έχουν δημιουργηθεί με τα χρόνια.
 
Επιζητούμε μία λύση στην οποία δεν θα υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο Ευρωπαϊκά εδάφη σε αυτή τη χώρα και φιλοδοξούμε το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο να εφαρμοστεί  σε ολόκληρο το νησί, όπως άλλωστε προβλέπεται και στην Συνθήκη Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Η ομοσπονδιακή Κύπρος θα αποτελεί χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό εκ της φύσεως του συνιστά επαρκή παράγοντα όχι μόνο σταθερότητας, αλλά δημιουργίας συνθηκών ευημερίας
 
Μέσα στο νέο  διεθνές σκηνικό που δραματικά μεταβάλλεται θέλω να μεταφέρω το μήνυμα πως η επίλυση του Κυπριακού θα συνιστά μία σημαντική επιτυχία και για ολόκληρο το διεθνές σύστημα, καθώς θα αποτελέσει το πρώτο επιτυχές παράδειγμα στην περιοχή μας, επίλυσης κρίσεων με διάλογο.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας. Κυρίως όμως εύχομαι σύντομα να βλέπουμε παραστάσεις σε μία πατρίδα που δεν θα είναι πια μοιρασμένη.