3/2/16

Επίτροπος Χαν: Aυξημένα ευρωπαϊκά κονδύλια προς την ενωμένη Κύπρο

 Επίτροπος Χαν: Aυξημένα ευρωπαϊκά κονδύλια προς την ενωμένη Κύπρο



"Η βιωσιμότητα πιθανής λύσης του κυπριακού είναι άμεσα συνδεδεμένη και με την οικονομική πτυχή του ζητήματος. Αυτή την στιγμή οι κατεχόμενες περιοχές είναι οικονομικά εξαρτώμενες από την Τουρκία. Οι ελεύθερες περιοχές υπό τα μνημόνια. Η ομοσπονδιακή Κύπρος που θα προκύψει μετά την λύση θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα την πρόκληση εξεύρεσης οικονομικών πόρων. Η ΕΕ μπορεί να παρέμβει αντισταθμιστικά διαθέτοντας αρκετούς πόρους για την ανάπτυξη περιφερειών ή χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικές αδυναμίες. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της κατάταξης της Κύπρου (σε ένα μεταβατικό στάδιο) σε ένα νέο επίπεδο οικονομικής σχέσης  με την ΕΕ. Και έτσι να έχει άμεση πρόσβαση στα διαρθρωτικά ταμεία τα οποία  προσανατολίζονται στις περιφέρειες/χώρες των οποίων το κατά κεφαλή ΑΕΠ είναι μικρότερο από το 75% του μέσου όρου της ΕΕ"

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση τύπου ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου ως περιεχόμενο της συνάντησης που είχε με τον Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική και την Διεύρυνση κύριο Johannes Hahn, με τον οποίο συζήτησε την οικονομική πτυχή της λύσης του κυπριακού.

O κύριος Hahn επαναβεβαίωσε ότι η Κομισιόν δεν έχει καμία δυνατότητα ανοίγματος κεφαλαίων χωρίς την σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών μελών. Ανέφερε παράλληλα ότι αυτό δεν εμποδίζει την Επιτροπή από την σύνηθη διενέργεια προπαρασκευαστικών ασκήσεων για να βεβαιωθεί ότι η Τουρκία όντως εκπληρώνει τα κριτήρια αξιολόγησης (benchmarks) σε περίπτωση που οι πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο θα επιτρέψουν το άνοιγμα κεφαλαίων.

Στην συνάντηση συζητήθηκε επίσης το φλέγον θέμα του προσφυγικού/μεταναστευτικού και οι δυνατότητες της ΕΕ να εξεύρει λειτουργικές λύσεις καθώς και η κατάσταση στην Συρία και οι επιπλοκές που η κρίση επιφέρει στην Τουρκία και την γύρω περιοχή.

Follow on TWITTER @thadjigeorgiou