24/2/16

Τάκης με Κάτι Πίρι για Έκθεση Τουρκίας

Συνάντηση με την Κάτι Πίρι, εισηγήτρια της Έκθεσης Προόδου για την Τουρκία
είχε χθες στις Βρυξέλλες ο Τάκης Χατζηγεωργίου υπό την ιδιότητα του ως εισηγητή της Έκθεσης εκ μέρους της Ομάδας της Αριστεράς . Η συνάντηση έγινε σε συνέχεια της πρώτης ανάγνωσης της Έκθεσης Προόδου για την Τουρκία που έγινε την περασμένη βδομάδα  στην Επιτροπή Εξωτερικών του ΕΚ.

Στην συνάντηση έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών για την Έκθεση αλλά και για τις τροπολογίες που θα κατατεθούν από κάθε πολιτική ομάδα.  Συμφωνήθηκε ότι  η Έκθεση θα πρέπει να είναι ισορροπημένη και ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι τελευταίες εξελίξεις στην νοτιοανατολική Τουρκία αλλά και  η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Τουρκία.

Αναφορικά με το κυπριακό, ο Τάκης Χατζηγεωργίου κατέθεσε ήδη μια σειρά από τροπολογίες για ενίσχυση του κειμένου κυρίως όσον αφορά τα θέματα λύσης, των εποίκων, την υποχρέωση της Τουρκίας  να υπογράψει και να επικυρώσει το Δίκαιο της Θάλασσας και βεβαίως υποστήριξε ότι πρέπει να παραμείνουν τα στοιχεία που αναφέρονται στην υποχρέωση της Τουρκίας να αποσύρει τα στρατεύματα της, να παραδώσει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο.

Η  κ. Πίρι ενημέρωσε επίσης τον Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ για τα ευρήματα της από  την  τελευταία επίσκεψη της στην νοτιοανατολική Τουρκία που έγινε την περασμένη βδομάδα. O Τάκης  Χατζηγεωργίου εξέφρασε την υποστήριξη του στην Κάτι Πίρι μετά την τελευταία ανακοίνωση του Τούρκου Υπουργού ΕΕ Βολκάν Μποζκίρ ο οποίος κατήγγειλε την κ. Πίρι ότι δήθεν έχασε την αξιοπιστία της ως εισηγήτρια μόνο και μόνο επειδή επισκέφθηκε το Ντιγιαρμπακίρ.  

Σημειώνεται ακόμα ότι ο Τάκης Χατζηγεωργίου θα επισκεφθεί επίσης, μάλλον εντός Μαρτίου,  το Ντιγιαρμπακίρ  και άλλες περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας


Follow on TWITTER @thadjigeorgiou