1/2/16

Παράσταση για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος



Παράσταση για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος


Με την ευκαιρία της επετείου για την Διεθνή Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού παρουσιάζουν την θεατρική παράσταση «Stones», την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, στις 20:00, στο Σατιρικό Θέατρο. Η παράσταση είναι ανοικτή για το κοινό- με προκράτηση θέσεων.

Το «Stones», μια παράσταση χωρίς λόγια, από την ισραηλινή Θεατρική Ομάδα Orto-Da, δεν είναι απλώς μια ακόμα δραματοποίηση της φρίκης που επικρατούσε στα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Αυτό το κομμάτι εξυμνεί τον θρίαμβο του ανθρώπινου πνεύματος στις αντιξοότητες. ‘Ενα ελπιδοφόρο όραμα για την ικανότητα του ανθρώπινου πνεύματος να ξεπερνά ακόμη και τις πιο σκοτεινές στιγμές της ζωής.

Γεμάτη με ιστορικές, πολιτιστικές, μεταφορικές και συμβολικές αναφορές, η παράσταση παραθέτει ένα σχόλιο για την σύγχρονη κοινωνία.  Τα ερωτήματα και τα ζητήματα, τα οποια αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σήμερα παραμένουν τα ίδια: «Θα επιβιώσουμε; Υπάρχει Θεός; Πώς μπορούμε να συμβιβαστούμε με τον θάνατο; "

Εμπνευσμένη από το μνημείο «Ghetto Heroes Monument» (1948) του γλύπτη Nathan Rappaport στη μνήμη των Εβραϊων πολεμιστών κατά την Εξέγερση του Γκέτο της Βαρσοβίας – σκαλισμένο από ογκόλιθους από γρανίτη, τους οποίους ο Χίτλερ σκόπευε να χρησιμοποιήσει ως δοξαστικό μνημείο για επικείμενη νίκη του Γ’ Ράιχ - το «Stones» ξεχειλίζει από δραματική ειρωνεία και πρόκληση.

Χωρίς διάλογο, αλλά με τη βοήθεια περίτεχνων ηχητικών εφφέ, και με την κίνηση του «ζωντανού» γλυπτού, η παράσταση «Stones», εν τέλει, αναγκάζει τον θεατή να αναλογιστεί- και αυτό ακριβώς είναι το σημαντικό.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλ. 22 369507/22 421609.
------------------------
1/2/2016