19/2/16

Παρέμβαση της βουλευτή Ρ. Μαυρονικόλα στη Σύνοδο της Ολομέλειας της ΚΣΜ με θέμα τη μεταναστευτική κρίση

Παρέμβαση της βουλευτή Ρ. Μαυρονικόλα στη Σύνοδο
της Ολομέλειας της ΚΣΜ με θέμα τη μεταναστευτική κρίση

 
Συνεχίστηκαν σήμερα στα Τίρανα οι εργασίες της 10ης ετήσιας Συνόδου της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (ΚΣΜ). Στη Σύνοδο συμμετέχει αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων την οποία αποτελούν οι βουλευτές κ.κ. Νίκος Τορναρίτης, Γεώργιος Γεωργίου, Άγγελος Βότσης και κα Ρούλα Μαυρονικόλα.
 
Το θέμα της μεταναστευτικής κρίσης που πλήττει την περιοχή και οι πολύπτυχες επιπτώσεις της αποτέλεσαν αντικείμενο εκτενούς συζήτησης η οποία ξεκίνησε χθες και ολοκληρώθηκε σήμερα. Λαμβάνοντας τον λόγο, η βουλευτής κα Μαυρονικόλα ανέφερε ότι ο τεράστιος αριθμός μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που, αναζητώντας συνθήκες ασφάλειας, καταφεύγει στις ευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου, δημιουργεί στην Ευρώπη ανησυχία και κοινωνική αναταραχή.
 
Η κα Μαυρονικόλα τόνισε την ανάγκη εφαρμογής ενιαίας διεθνούς πολιτικής για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.  Η Κύπρος, υπενθύμισε η κα Μαυρονικόλα, έχοντας πικρή πείρα του βίαιου ξεριζωμού ως συνέπεια της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής του 1974 και της συνεχιζόμενης, μέχρι σήμερα, κατοχής των εδαφών της, δείχνει πάντοτε ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα εκτοπισμένων και στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο πληθυσμούς που υποφέρουν από τα ίδια δεινά. Παραλλήλισε δε τα βιώματα των προσφύγων σήμερα με τις οδυνηρές αναμνήσεις, τον φόβο, την αγωνία και αβεβαιότητα που βίωσε η ίδια και χιλιάδες άλλοι Ελληνοκύπριοι όταν το 1974 η Τουρκία εισέβαλε στρατιωτικά στην Κύπρο και επέβαλε την κατοχή. Η Κύπρια βουλευτής υπογράμμισε επίσης ότι το προσφυγικό είναι κατεξοχήν ανθρωπιστικό θέμα και οι Κοινοβουλευτικοί έχουν την υποχρέωση να προωθήσουν τα σχετικά νομοσχέδια για την υλοποίηση πολιτικών, που να διασφαλίζουν τη φυσική προστασία των προσφύγων και των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων. 
 
Οι εργασίες της 10ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης ολοκληρώνονται σήμερα με την απόδοση των ειδικών βραβείων της ΚΣΜ σε προσωπικότητες που με τη δράση τους συμβάλλουν στην προώθηση των στόχων και σκοπών της Συνέλευσης. Με το ειδικό βραβείο της ΚΣΜ 2016 τιμούνται και οι κάτοικοι της Λέσβου για την αλληλέγγυα στάση τους προς τους πρόσφυγες.
 
_____________