19/2/16

Ομιλία ΥΠΕΞ στην απονομή βραβείου στον νικητή για το λογότυπο της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ

Ομιλία ΥΠΕΞ στην απονομή βραβείου στον νικητή για το λογότυπο
της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ


Έντιμοι συνάδελφοι,
Εξοχότατοι Πρέσβεις, Μέλη του Διπλωματικού Σώματος,
Αγαπητή Διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου
Αγαπητοί εκπρόσωποι των μέσων μαζικής επικοινωνίας,
Αγαπητά μου παιδιά,
Κυρίες και Κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, σας παρουσιάζουμε σήμερα το λογότυπο της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία θα λάβει χώρα από τις 22 Νοεμβρίου 2016 μέχρι τις 19 Μαΐου 2017.

Με την ευκαιρία αυτή, εγκαθιδρύουμε και επισήμως την έναρξη της προετοιμασίας για την Προεδρία μας.

Οι προτεραιότητες της Προεδρίας μας θα είναι:
(α) Δικαιώματα και ελευθερίες για όλους τους ανθρώπους χωρίς καμία διάκριση ,
(β) Αγωγή δημοκρατικού πολίτη , και       
(γ) Υπεροχή του κράτους δικαίου ,
οι οποίες θα αποβλέπουν στην ενδυνάμωση της Δημοκρατικής Ασφάλειας στην Ευρώπη.

Η περίοδος της Προεδρίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς, κατά τον χρόνο αυτό, θα πραγματοποιηθεί, στην Λευκωσία και το Στρασβούργο, σειρά συνεδρίων, συναντήσεων και άλλων δραστηριοτήτων υψηλού πολιτικού και τεχνοκρατικού επιπέδου, στις οποίες αναμένεται ότι θα συμμετέχουν πλέον των 1500 αξιωματούχων των 47 κρατών μελών και της Γραμματείας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Προεδρία μας θα δώσει και την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά να μάθουν για το Συμβούλιο της Ευρώπης, να μιλήσουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να μάθουν για το κράτος δικαίου και την δημοκρατία, καθώς και για τις άλλες αρχές και αξίες τις οποίες προστατεύει, καλλιεργεί και προωθεί ο σπουδαίος αυτός διεθνής οργανισμός.

Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που το λογότυπο της Κυπριακής Προεδρίας αποτελεί αποτέλεσμα μαθητικού διαγωνισμού, τον οποίο παρακαλέσαμε το Υπουργείο Παιδείας να διοργανώσει ανάμεσα σε όλα τα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές της Κύπρου.

Σημειώνω με ευχαρίστηση ότι από τον διαγωνισμό προέκυψαν πολύ αξιόλογα σχέδια, τα οποία εκτίθενται σήμερα ενώπιόν μας. Το νικητήριο σχέδιο κατάφερε να αποδώσει με απλότητα, ευκρίνεια και πρωτοτυπία, τα χαρακτηριστικά της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκείνα της ευρωπαϊκής διάστασης, που θέλαμε να έχει το λογότυπό μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ένα μεγάλο μπράβο στον νικητή και τους διακριθέντες του μαθητικού διαγωνισμού για την εξαιρετική αυτή προσπάθεια, να σας ευχαριστήσω   όλους για την παρουσία σας, και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στην διοργάνωση της Προεδρίας μας.

Θα ήταν παράλειψη να μην εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, το οποίο προσφέρει, μαζί με το Υπουργείο Εξωτερικών, τα δώρα στον νικητή και τους διακριθέντες στον μαθητικό διαγωνισμό.

Σας ευχαριστώ.