3/2/16

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΤΔ-ΚΥΠΡΙΑΚΟ

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΤΔ-ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Ο ΠτΔ να απαιτήσει μια ξεκάθαρη θέση για τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα καταγράφεται ρητά στα έγγραφα των συνομιλιών.  Στα διεθνή ζητήματα όταν υπάρχουν ασαφείς όροι υπερισχύει πάντα η ερμηνεία του πιο ισχυρού. Και δυστυχώς στη δική μας περίπτωση θα υπερισχύσει η ερμηνεία της Τουρκίας.
3 Φεβ. 16
Οι αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας στη συνέντευξη του στο Sigma περί μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακούγονται ωραίες, αλλά δυστυχώς οι πραγματικότητες τον διαψεύδουν. Είναι σωρεία οι πρόσφατες δηλώσεις των αξιωματούχων της τουρκικής Κυβέρνησης οι οποίοι μιλούν για δυο κυρίαρχα Κράτη και δυο λαούς στην Κύπρο. Είναι σωρεία οι ξεκάθαρες και προκλητικές δηλώσεις και πράξεις του κ. Ακιντζί που ανατρέπουν τα όσα ισχυρίζεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Ο κ Ακιντζί μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο σε δηλώσεις του είπε: « η Κυπριακή Δημοκρατία θα μετατραπεί σε ελληνοκυπριακό «συνιστών κράτος» το οποίο μαζί με την «τουρκική δημοκρατία της βορείου Κύπρου ως τουρκοκυπριακό «συνιστών κράτος» θα δημιουργήσουν ένα νέο συνεταιριστικό κράτος»  Υπενθυμίζουμε ακόμη ότι ο κ. Ακιντζί, αρνήθηκε να παραστεί στη δεξίωση του Γερμανού Υπ. Εξωτερικών γιατί δεν θα προσφωνήτο ως Πρόεδρος κράτους. Με το ίδιο σκεπτικό αρνήθηκε να συναντήσει τον κ. Λαβρόφ  γιατί η συνάντηση δεν θα γινόταν στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο του ψευδοκράτους. 
Επειδή η διατήρηση  και συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ύψιστης σημασίας  ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να ρυθμιστεί με ασάφειες και όρους που επιτρέπουν πολλαπλές ερμηνείες. Έχει υποχρέωση να απαιτήσει μια ξεκάθαρη θέση που θα καταγράφεται ρητά στα έγγραφα των συνομιλιών.  Όπως είναι γνωστό, στα διεθνή ζητήματα όταν υπάρχουν ασαφείς όροι και διατυπώσεις, υπερισχύει πάντα η ερμηνεία του πιο ισχυρού. Και δυστυχώς στη δική μας περίπτωση θα υπερισχύσει η ερμηνεία της Τουρκίας.