13/2/16

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στο 21 ο συνέδριο του ΚΕΝΘΕΑ «Η Κύπρος ενάντια στις εξαρτήσεις»

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στο 21 ο συνέδριο
  του ΚΕΝΘΕΑ «Η Κύπρος ενάντια στις εξαρτήσεις»


Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκλησή σας να απευθύνω χαιρετισμό στο 21 ο  Συνέδριο του ΚΕΝΘΕΑ με θέμα « Η Κύπρος ενάντια στις εξαρτήσεις», που συνδιοργανώνεται με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Εθνική Φρουρά.

Το θέμα των εξαρτήσεων με τη σύγχρονη του εξέλιξη, επεκτείνεται από την ουσιοεξάρτηση νόμιμων ή και παράνομων ουσιών, μέχρι τις εξαρτήσεις της συμπεριφοράς: τζόγος, ηλεκτρονικά παιγνίδια, ίντερνετ. Η Κυβέρνηση παρακολουθεί την εξέλιξη των κοινωνικών αυτών προβλημάτων και με την ενίσχυση της εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου, προσπαθεί να μειώσει τις επιπτώσεις στα παιδιά και στους νέους της Κύπρου, αλλά και να προωθήσει τρόπους θεραπείας και κοινωνικής αποκατάστασης.

Κατά τον περασμένο χρόνο προωθήθηκε στην Βουλή το Νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί θεραπείας κατηγορουμένων και καταδικασθέντων χρηστών ή ουσιοεξαρτημένων Νόμος 2015», η συζήτηση του οποίου βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Το Νομοσχέδιο αφορά στη θεραπεία του χρήστη αντί της τιμωρίας. Η έγκριση αυτού του Νομοσχεδίου από τη Βουλή και η εφαρμογή του θα οδηγήσει τα πράγματα στον τομέα της ουσιοεξάρτησης σε νέα κατεύθυνση και θα τοποθετήσει την Κύπρο στον κατάλογο των εξελιγμένων χωρών στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Για την προώθηση της πολιτικής αυτής σημαντικός είναι και ο ρόλος του ΚΕΝΘΕΑ, το οποίο συγχαίρουμε για την επιμονή και τη μεθοδικότητα του. Θέλω να τονίσω ότι ο αγώνας που διεξάγει το ΚΕΝΘΕΑ όλα αυτά τα χρόνια, για πρόληψη ενάντια στις εξαρτήσεις, εκτιμάται ιδιαίτερα από μέρους της Πολιτείας.

Η συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς στα προγράμματα του ΚΕΝΘΕΑ έχει για μας ιδιαίτερη σημασία, γιατί στην κρίσιμη ηλικία των νέων ανθρώπων, στο πέρασμα από την εφηβεία στη νιότη, ελλοχεύουν αρκετοί κίνδυνοι που είναι συνδεδεμένοι με την ανεξαρτητοποίηση του ατόμου αλλά και την προσαρμογή των νέων σε νέες και/ή διαφορετικές συνθήκες διαβίωσης.

Η σύνδεση του Πανεπιστημίου Κύπρου και η συνεργασία με το Τμήμα Ψυχολογίας,   εξασφαλίζει το αναγκαίο ψηλό   επιστημονικό επίπεδο των προγραμμάτων πρόληψης, συμβουλευτικής και θεραπείας που εφαρμόζει το ΚΕΝΘΕΑ σε σχολεία, στρατόπεδα, γονείς, νέους, Κοινότητες και Δήμους.

Ένα άλλο θέμα στο οποίο η Κυβέρνηση δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών και δη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον αγώνα της πρόληψης. Η T οπική A υτοδιοίκηση στον τόπο μας, σε συνεργασία με το ΚΕΝΘΕΑ, πρωτοστάτησε στη δημιουργία και λειτουργία των Συμβουλευτικών Σταθμών από τη δεκαετία του 1990.

Αυτοί οι Σταθμοί αποτελούν   μια ζωντανή μορφή κοινής συμβολής στη μάχη της πρόληψης, ενός επιστημονικού φορέα από τη μια, και της τοπικής κοινωνίας από την άλλη. Βασίζεται στην αρχή της αυτοδιαχείρισης/αυτοδιοίκησης και προσφέρει εντελώς δωρεάν, μακριά από γραφειοκρατικές διαδικασίες, άμεση βοήθεια σε χρήστες και στις οικογένειες τους. Επίσης, αναλαμβάνει την εφαρμογή προγραμμάτων καθολικής πρόληψης και συμπληρώνει το κυβερνητικό έργο στην αντιμετώπιση ενός δύσκολου και πολύπλοκου ψυχο-κοινωνικού προβλήματος.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο υπάγεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, στηρίζει με πρακτικό τρόπο τις προσπάθειες του ΚΕΝΘΕΑ, της Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Κοινοτήτων, θέτοντας υπό την αιγίδα του τη λειτουργία των Σταθμών Πρόληψης. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αναλάβει να επαναλειτουργήσει τους Σταθμούς που,   λόγω της οικονομικής κρίσης, βρίσκονται σε αδράνεια και θα προωθήσει την ίδρυση νέων για παγκύπρια, ει δυνατό, κάλυψη των αναγκών της πρόληψης.

Με βάση τον προγραμματισμό μας, στο πρώτο εξάμηνο του 2016 θα επαναλειτουργήσουν πιλοτικά οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί «ΠΗΓΑΣΟΣ», Μείζονος Λευκωσίας και «ΚΙΜΩΝ», των Δήμων και   Κοινοτήτων της Λάρνακας. Επίσης, προβλέπεται η ίδρυση νέου σταθμού στην περιφέρεια Ταμασού.

Κυρίες και κύριοι,

Γνωρίζω τη μεγάλη βοήθεια που προσφέρουν άτομα, οργανώσεις γονέων, πανεπιστημιακά   ιδρύματα, οι Δήμοι και οι Κοινότητες   της Κύπρου, μέσα από τις γραμμές του ΚΕΝΘΕΑ, συμπληρώνοντας το κυβερνητικό έργο. Γι’ αυτό και   θέλω να σας εκφράσω, εκ μέρους της Κυβέρνησης τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο Συνέδριο σας και στο μεγάλο και δημιουργικό έργο που επιτελείτε.

------------------

Σημ:    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκπροσώπησε στο Συνέδριο και διάβασε εκ μέρους του τον χαιρετισμό, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος.