18/1/16

O Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Πάνο Καμμένο


O Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Πάνο Καμμένο
, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα.

Μετά το πέρας των διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των αντιπροσωπειών, και της κατ’ ιδίαν συνάντησης των δύο Υπουργών, σε δηλώσεις του στον Τύπο, ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε τα ακόλουθα:

«Είχα την ιδιαίτερη χαρά να βρίσκομαι σήμερα εδώ στο Πεντάγωνο, όπου συναντήθηκα με τον φίλο Υπουργό Εθνικής Άμυνας τον κ. Πάνο Καμμένο και τους Επιτελείς του.

Καταρχάς, θέλω να πω ότι είχαμε σήμερα τη δυνατότητα, να ενημερώσουμε τον φίλο Υπουργό και να ανασκοπήσουμε μαζί τις τελευταίες εξελίξεις στο εθνικό μας θέμα, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων.

Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω ότι η δική μας πλευρά, με πνεύμα καλής θέλησης και ειλικρίνειας, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στον στόχο, που δεν είναι άλλος από τον τερματισμό του μεγαλύτερου πολιτικού και ιστορικού αναχρονισμού που εξακολουθεί να υφίσταται σήμερα στην Ευρώπη. Τη διαίρεση, δηλαδή, και την κατοχή ενός κράτος μέλους της Ε.Ε.

Έχουμε, επίσης, επαναλάβει σε σχέση με το Κυπριακό την κοινή θέση σε ότι αφορά το ζήτημα των εγγυήσεων. Έχουμε επαναλάβει, δηλαδή, το προφανές. Ότι θα αποτελούσε παραλογισμό, εάν επιχειρείτο να υιοθετηθεί σε ένα σύγχρονο κράτος, σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, ένα καθεστώς κηδεμονίας μέσα από την αναπαραγωγή ενός μηχανισμού εγγυήσεων που παραπέμπουν στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Είχαμε, επίσης, τη δυνατότητα να συζητήσουμε για τις γεωπολιτικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή μας και που άπτονται της διεθνούς αλλά και της εθνικής μας ασφάλειας.

Σε μια εποχή νέων ασύμμετρων απειλών, σε μια περιοχή έξαρσης της ένοπλης βίας, της τρομοκρατίας και του φονταμενταλισμού, Ελλάδα και Κύπρος έχουν να διαδραματίσουν ένα εξαιρετικά σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο, ως βασικοί πυλώνες ασφάλειας και δημοκρατίας στην περιοχή.

Η αντιμετώπιση των νέων απειλών και προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας, προϋποθέτουν τη μέγιστη δυνατή συνεργασία όλων όσοι παραμένουν δεσμευμένοι στην προοπτική της ειρήνης και της δημιουργίας συνθηκών περιφερειακής σταθερότητας.

Οι νέες ενεργειακές προοπτικές στην Ανατολική Μεσόγειο αναμφίβολα μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην προοπτική αυτή της συνεργασίας αλλά και να λειτουργήσουν ως καταλύτης για την αντιμετώπιση παραδοσιακών διαιρέσεων και προβλημάτων.

Κύπρος και Ελλάδα μέσα από τις σχέσεις συνεργασίας που προωθούν με χώρες της περιοχής προωθούν και ενθαρρύνουν αυτή την προοπτική. Εργαζόμαστε με σχέδιο, όραμα αλλά και μέσα από συγκεκριμένα απτά βήματα που παράγουν αποτελέσματα.

Είναι πεποίθησή μου πως μπορούμε, βήμα με βήμα, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε σταδιακά η Ανατολική Μεσόγειος να μετατραπεί από μια περιοχή συγκρούσεων και εντάσεων, σε μια περιοχή ειρήνης, σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας.

Πρέπει, τέλος, να πω ότι είχαμε τη δυνατότητα να ανασκοπήσουμε όλο το φάσμα των διμερών μας σχέσεων, οι οποίες μέσα σε κλίμα αγάπης και αρμονικής συνεργασίας, σταθερά ενισχύονται, μέσα στο πλαίσιο που προδιαγράφει και το νέο Κοινό Μνημόνιο Χειρισμού Κρίσεων που υπογράψαμε πριν ένα περίπου χρόνο.

Θέλω, κλείνοντας, να εκφράσω για άλλη μια φορά, εκ μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης, τις θερμές μας ευχαριστίες και τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας προς την Ελληνική Κυβέρνηση για τη διαχρονική και αφειδώλευτη στήριξη προς την Κύπρο και τον αγώνα που διεξάγουμε.

Η Ελλάδα, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ανεξαρτήτως πολιτικών συγκυριών ή δυσχερειών, παραμένει πάντοτε ο σταθερός, ο ανιδιοτελής συμπαραστάτης στον αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση της πατρίδας μας.

Θέλω, ταυτόχρονα τέλος, να σας ευχαριστήσω και εσάς προσωπικά, τόσο για την άριστη φιλοξενία για άλλη μια φορά αλλά και για τις πολύ ουσιαστικές και παραγωγικές συνομιλίες που είχαμε σήμερα.»

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Άμυνας μετέβη στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου κατέθεσε στεφάνι, και στη συνέχεια έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκο Βούτση.

Κατά την αυριανή δεύτερη και τελευταία μέρα της επίσημης επίσκεψης, ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Φωκαΐδης θα παραστεί και θα μιλήσει σε τελετή κατά την οποία θα γίνει υποδοχή των οστών Ελλήνων πεσόντων, που συμπεριλαμβάνονταν στον κατάλογο των αγνοουμένων και που έχουν πρόσφατα ταυτοποιηθεί.

Ο Υπουργός Άμυνας θα είναι, επίσης, ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώνεται για απόδοση τιμών στους ηρωικούς πεσόντες της ακταιωρού «Φαέθων» του 1964.