19/1/16

Δήλωση Χρίστου Χριστοφίδη, Επικεφαλής Γραφείου Παιδείας ΑΚΕΛ

Δήλωση Χρίστου Χριστοφίδη, Επικεφαλής Γραφείου Παιδείας ΑΚΕΛ,
για τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τη χορηγία

  • Λιγότερη οι δικαιούχοι της φοιτητικής χορηγίας και του φοιτητικού πακέτου μετά τις αλλαγές που επέβαλαν οι κυβερνώντες
  • Κανένας φοιτητής να μην αφεθεί να διακόψει τις σπουδές του λόγω οικονομικών προβλημάτων

Ενώ ο Υπουργός Παιδείας διαφημίζει τις αλλαγές που οι κυβερνώντες επέβαλαν στη φοιτητική χορηγία και στα φοιτητικά επιδόματα (φοιτητικό πακέτο) η πραγματική αλήθεια είναι ότι με τις αλλαγές που επέβαλαν οι κυβερνώντες, οι δικαιούχοι μειώνονται.
Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που οι αρνητικές αλλαγές των κυβερνώντων συναντούν την έντονη διαφωνία και αντίδραση του φοιτητικού κινήματος, των ίδιων των φοιτητών. Οι αλλαγές αυτές έγιναν κατ’ απαίτηση της Τρόικα.
Πιο συγκεκριμένα:
-      Οι κυβερνώντες άλλαξαν τα κριτήρια για τη φοιτητική χορηγία μετατρέποντας το όριο κινητής και ακίνητης περιουσίας από τιμές του ’80 παραφουσκωμένες τιμές του 2013. Αρνήθηκαν κατ’ επανάληψη να δώσουν στοιχεία στη Βουλή για το πόσοι φοιτητές θα αποκλειστούν από τη φοιτητική χορηγία μέσα από αυτή την αλλαγή.
-      Κατάργησαν το κριτήριο του κατά κεφαλή εισοδήματος για τα φοιτητικά επιδόματα (φοιτητικό πακέτο), βάζοντας απόλυτα όρια και αποκλείοντας φοιτητές που έχουν ανάγκη να αιτηθούν καν τα φοιτητικά επιδόματα.
-      Αρνούνται να καταθέσουν κανονισμούς για τα κριτήρια που θα διέπουν τα φοιτητικά επιδόματα, δημιουργώντας υποψίες για προχειρότητα ή/και αυθαιρεσίες.
Ελπίζουμε ότι η πρόνοια για αξιοποίηση των εξοικονομήσεων από τη φοιτητική χορηγία στα φοιτητικά επιδόματα, που συμπεριλήφθηκε στον προϋπολογισμό μετά από επιμονή του ΑΚΕΛ και άλλων κομμάτων, να αξιοποιηθεί πρακτικά και άμεσα προς την κατεύθυνση ενίσχυσης και άλλων παιδιών που έχουν ανάγκη και όχι γενικά και αόριστα τελικά αυτά τα χρήματα να μείνουν στον κρατικό κουρβανά.
Χτες επίσης ανακοινώθηκε ότι υπάρχουν 900 περίπου αιτήσεις από φοιτητές/ φοιτήτριες που κινδυνεύουν να διακόψουν τις σπουδές τους λόγω οικονομικών προβλημάτων, στον Ανεξάρτητο Φορέα Στήριξης, ο οποίος διαφημίζεται ότι λειτουργεί με πρωτοβουλία της κας Αναστασιάδη. Ξαναθέτουμε το ερώτημα που θέσαμε πολλές φορές μέχρι σήμερα χωρίς να λαμβάνουμε απάντηση: Γιατί αυτός ο Φορέας δεν λειτουργεί στα πλαίσια της ευρύτερης φοιτητικής μέριμνας και ενταγμένος ακριβώς στα προγράμματα Φοιτητικής Χορηγίας και Φοιτητικών επιδομάτων; Πόσο μάλλον γιατί στηρίζεται κυρίως σε κρατικά κονδύλια.
Ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων φανερώνει τα μεγάλα προβλήματα των φοιτητών μας σήμερα. Θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι κανένας φοιτητής να μην αφεθεί στη μοίρα του, να μη διακόψει τις σπουδές του λόγω οικονομικών προβλημάτων, στηριγμένος από την επίσημη κρατική φοιτητική μέριμνα όπως έχει υποχρέωση η πολιτεία.

19/01/2016