1/12/15

Υπουργός Γεωργίας: Ισχυρός φορέας καινοτομίας οι Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις

Υπουργός Γεωργίας: Ισχυρός φορέας καινοτομίας
οι Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις


Την τελετή βράβευσης για τα βραβεία Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων (2 nd CY GPP Awards) χαιρέτισε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης. Απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους, ο Υπουργός Γεωργίας υπογράμμισε τη σημασία που έχουν τέτοιου είδους θεσμοί, οι οποίοι βοηθούν στην «καλλιέργεια εκείνης της συνειδητότητας που επιτρέπει στον άνθρωπο να αναπτύσσεται παράλληλα και σε συνάρτηση με το περιβάλλον του».

Τα «Βραβεία Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων» που δίδονται φέτος για δεύτερη χρονιά, αφορούν εταιρείες και οργανισμούς, οι οποίοι ενσωματώνουν στις προσφορές τους προδιαγραφές φιλικές προς το περιβάλλον, καθώς και εταιρείες που   παράγουν οικολογικά προϊόντα, οι εταιρείες και οργανισμοί, οι οποίοι εφαρμόζουν περιβαλλοντικά συστήματα στη διαχείρισή τους.

Ήδη, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, «υπάρχουν ενθαρρυντικά και ελπιδοφόρα μηνύματα για μια πιο «πράσινη» οικονομία, αφού από αυτή την προσπάθεια   φαίνεται ότι έχει ενεργοποιηθεί και ο ιδιωτικός τομέας, μέσω της κατασκευής και παροχής περισσότερων πράσινων προϊόντων και υπηρεσιών».

«Οι Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό φορέα παρότρυνσης καινοτομίας στην αγορά, παρέχοντας κίνητρα για την ανάπτυξη οικολογικών προϊόντων και υπηρεσιών, ιδιαίτερα σε τομείς όπου οι αγοραστές του δημόσιου τομέα αντιπροσωπεύουν σημαντικό μερίδιο της αγοράς», τόνισε ο κ. Υπουργός, αναφέροντας πως αυτές «συμβάλλουν επίσης στην εξοικονόμηση οικονομικών πόρων για τις ίδιες τις δημόσιες αρχές, γιατί με την αγορά οικολογικών προϊόντων, λαμβάνεται υπόψη και το κόστος ολόκληρου του κύκλου ζωής του».

Η προστασία και η διατήρηση του περιβάλλοντος, αποτελεί επιτακτική ανάγκη ανέφερε ο κ. Κουγιάλης και υπογράμμισε τη σημασία που έχουν εργαλεία όπως ο θεσμός των Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων προς την επίτευξη αυτού του σκοπού. «Εργαλεία, όπως   το EMAS,  το Ecolabel   και οι Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις, μπορούν να συμβάλουν σε όλη αυτή την προσπάθεια, αφού σχετίζονται με προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν τις λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια επίδοσης και περιβαλλοντικής ποιότητας, καθώς και την εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης για ποιοτικότερες επιδώσεις και λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον από τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων και οργανισμών».

Σε ό,τι αφορά στο EMAS , ένα εθελοντικό Σύστημα που μπορεί να εφαρμόσει οποιαδήποτε επιχείρηση και οργανισμός, μέσω του οποίου δεσμεύονται να διαχειρίζονται και να βελτιώνουν τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις, ο κ. Υπουργός δήλωσε πως αυτό παρέχει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επωφελούνται από τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των δραστηριοτήτων τους, παρέχοντας τους το επιχειρηματικό πλεονέκτημα δεδομένων των αυξανόμενων απαιτήσεων των καταναλωτών και των αγορών.

-------------