1/12/15

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος κ. Ν. Κουγιάλη

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος
κ. Ν. Κουγιάλη
στην απονομή των Βραβείων Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων
 
Η πολυτιμότερη παρακαταθήκη και κληρονομιά που καλούμαστε να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές του τόπου μας είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε και η καλλιέργεια εκείνης της συνειδητότητας που επιτρέπει στον άνθρωπο να αναπτύσσεται παράλληλα και σε συνάρτηση με το περιβάλλον του.  

Γι’ αυτό, είναι με χαρά και τιμή που σας καλωσορίζω στη σημερινή τελετή απονομής των Βραβείων Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων (2 nd CY GPP AWARDS), την οποία θα μπορούσε κανείς να αποκαλέσει ως «εκδήλωση που βραβεύει την περιβαλλοντική συνείδηση και σεβασμό προς το περιβάλλον».

Σήμερα, αποδεικνύουμε ότι με συλλογική συνεργασία, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και σεβασμό στο ανθρώπινο στοιχείο, μπορούμε να πετύχουμε όλο και περισσότερα για την προστασία του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε και να διασφαλίσουμε ένα μέλλον πιο ποιοτικό και φιλικό στη φύση που μας περιβάλλει.

Καλούμαστε σήμερα να δώσουμε για δεύτερη συνεχή χρονιά τα Βραβεία για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις. Ένας θεσμός που ξεκίνησε πέρσι και φαίνεται να έχει σημαντική ανταπόκριση από όλους εσάς που τον αγκαλιάσατε και τον αγαπήσατε, στηρίζοντάς τον με τη συνεχή προσπάθειά σας μέσω των αγορών σας, ενσωματώνοντας στις προσφορές σας, προδιαγραφές φιλικές προς το περιβάλλον.

Παράλληλα με τον θεσμό αυτό, βραβεύουμε τις εταιρείες  και τους οργανισμούς, οι οποίοι με τις δικές τους προσπάθειες αναγνωρίζουν την αξία του περιβάλλοντος, βελτιώνοντας πρώτα τις δικές τους επιδώσεις και δείχνουν το καλό παράδειγμα, ώστε να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Στη βράβευση, περιλαμβάνονται εταιρείες, οι οποίες παράγουν οικολογικά προϊόντα, εταιρείες και οργανισμοί, οι οποίοι εφαρμόζουν περιβαλλοντικά συστήματα στη διαχείρισή τους.

Οι Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό φορέα παρότρυνσης καινοτομίας στην αγορά, παρέχοντας κίνητρα για την ανάπτυξη οικολογικών προϊόντων και υπηρεσιών, ιδιαίτερα σε τομείς, όπου οι αγοραστές του δημόσιου τομέα αντιπροσωπεύουν σημαντικό μερίδιο της αγοράς όπως τα δομικά έργα, ο μηχανογραφικός εξοπλισμός, τα καθαριστικά και άλλα.

Επιπλέον, συμβάλλουν στην εξοικονόμηση οικονομικών πόρων για τις ίδιες τις δημόσιες αρχές, γιατί με την αγορά οικολογικών προϊόντων, λαμβάνεται υπόψη και το κόστος ολόκληρου του κύκλου ζωής του.

Οι Αρχές που εφαρμόζουν τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις, θα είναι καλύτερα εξοπλισμένες να αντιμετωπίσουν τις εξελισσόμενες περιβαλλοντικές προκλήσεις και να υλοποιήσουν τους πολιτικούς και δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την ενεργειακή απόδοση, καθώς και άλλους στόχους περιβαλλοντικών πολιτικών που έπονται.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος, ως αρμόδιος φορέας για την προώθηση των Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων, εκπόνησε και εφαρμόζει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις, το οποίο έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Η εφαρμογή του είναι υποχρεωτική από ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό, συμπεριλαμβανομένων των ημικρατικών οργανισμών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπους των οποίων έχουμε σήμερα μαζί μας ως υποψήφιους για βράβευση.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Τα βραβεία αυτά είναι αποτέλεσμα της σκληρής, συλλογικής και μεθοδικής προσπάθειας όλων μας και μεταφέρουν ενθαρρυντικά και ελπιδοφόρα μηνύματα για μια πιο «πράσινη» οικονομία, αφού από αυτή την προσπάθεια   φαίνεται ότι έχει ενεργοποιηθεί και ο ιδιωτικός τομέας μέσω της κατασκευής και παροχής περισσότερων πράσινων προϊόντων και υπηρεσιών.

Επιπρόσθετα, σήμερα θα βραβεύσουμε ένα πράσινο προϊόν, δίνοντάς του το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα. Το Σήμα αυτό απονέμεται μόνο σε εκείνα τα προϊόντα και υπηρεσίες, τα οποία έχουν τις λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον και πληρούν υψηλά κριτήρια επίδοσης και περιβαλλοντικής ποιότητας. Αναμφισβήτητα ένα  σημαντικό εργαλείο τόσο για τους Ευρωπαίους κατασκευαστές προϊόντων όσο και για τους καταναλωτές.

Είναι υποχρέωση μας να ανταμείψουμε την προσπάθεια όλων σας, μέσω των σημερινών βραβείων για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις και με την επίσημη απονομή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Σήματος EU Ecolabel σε ένα ακόμα κυπριακό προϊόν.

Παράλληλα, σήμερα θα έχουμε την επίσημη πιστοποίηση των νέων εταιρειών και οργανισμών, οι οποίοι καταχωρήθηκαν για πρώτη φορά φέτος στο μητρώο για την εφαρμογή του Συστήματος Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου,   Ευρωπαϊκού EMAS , ένας από τους οποίους είναι και το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου μας.

Το EMAS είναι ένα εθελοντικό Σύστημα που μπορεί να εφαρμόσει οποιαδήποτε επιχείρηση και οργανισμός, μέσω του οποίου δεσμεύονται να διαχειρίζονται και να βελτιώνουν τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις. Δεδομένων των αυξανόμενων απαιτήσεων των καταναλωτών και των αγορών, το Σύστημα παρέχει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επωφελούνται από τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των δραστηριοτήτων τους, παρέχοντας τους το επιχειρηματικό πλεονέκτημα.

Φίλες και φίλοι,

Η προστασία και η διατήρηση του περιβάλλοντος, αποτελεί επιτακτική ανάγκη και έχει οδηγήσει σε ένα έκδηλο περιβαλλοντικό προσανατολισμό των πολιτών, έχοντας επιφέρει μια νέα πνοή στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης και ευαισθησίας της κυπριακής κοινωνίας. Οι επιχειρήσεις έχουν   συνειδητοποιήσει τις ευθύνες τους απέναντι στο περιβάλλον, αλλά και την αναγκαιότητα να λειτουργούν με αειφόρες διαδικασίες σε έναν υγιή οικονομικό χώρο. Τα δύο, άλλωστε, είναι αλληλένδετα μεταξύ τους.

Εργαλεία, όπως   το EMAS ,  το Ecolabel   και οι Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις, μπορούν να συμβάλουν σε όλη αυτή την προσπάθεια, αφού σχετίζονται με προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν τις λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια επίδοσης και περιβαλλοντικής ποιότητας, καθώς και την εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης για ποιοτικότερες επιδώσεις και λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον από τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων και οργανισμών.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Τμήμα Περιβάλλοντος και όλους τους συνεργαζόμενους φορείς για τη στήριξη και συνεργασία τους, αλλά περισσότερο θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που συμμετείχατε σε αυτό τον διαγωνισμό και να συγχαρώ ιδιαίτερα τις Αρχές και τους Φορείς που σήμερα βραβεύονται, γιατί καταφέρανε με τις αγορές τους να διαδώσουμε τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις και να θέσουμε την κινητήριο δύναμη για το «πρασίνισμα» της κυπριακής οικονομίας μας.

Να ευχαριστήσω, ακόμα, τις εταιρείες και οργανισμούς που με τη δική τους συμβολή καταφέραμε να αυξήσουμε τα δικά μας οικολογικά προϊόντα στην αγορά και να ανεβάσουμε τον αριθμό των οργανισμών και επιχειρήσεων που καταγράφονται στο μητρώο του EMAS για τη περιβαλλοντική τους διαχείριση και την αγάπη τους για το περιβάλλον.

Σας ευχαριστώ και συγχαρητήρια σε όλους.