24/12/15

Απορρίπτεται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο σύγκλισης πενταμερούς διάσκεψης, τονίζει ο Πρόεδρος της Βουλής

Απορρίπτεται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο σύγκλισης
πενταμερούς διάσκεψης, τονίζει ο Πρόεδρος της Βουλής


Η σύγκλιση πενταμερούς διάσκεψης απορρίπτεται κατηγορηματικά, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, κατά τη διάρκεια δηλώσεων του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Τις τελευταίες ημέρες γίνεται λόγος για τη σύγκλιση πενταμερούς διάσκεψης για το θέμα της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού. Θέλω να είμαι σαφής και κατηγορηματικός: Η πενταμερής διάσκεψη απορρίπτεται κατηγορηματικά. Αποτελεί και αποτελούσε πάγιο στόχο της Τουρκίας από τη δεκαετία του 1960, με στόχο την υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε κοινότητα και την αναβάθμιση του παράνομου μορφώματος στα κατεχόμενα και την εξίσωσή του με την Κυπριακή Δημοκρατία», υπογράμμισε ο κ. Ομήρου.

Πρόσθεσε ότι αυτό που αναμένεται να γίνει στο τέλος των διαπραγματεύσεων, «είναι η σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης, η οποία θα επιληφθεί της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, δηλαδή της κατάργησης των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960, της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων και της απομάκρυνσης των εποίκων».

Σε αυτήν τη διεθνή διάσκεψη, επεσήμανε, θα πρέπει να συμμετάσχουν τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, η ΕΕ και η Κυπριακή Δημοκρατία, «γιατί σε διεθνείς διασκέψεις μετέχουν υποκείμενα διεθνούς δικαίου και όχι κοινότητες, οι οποίες δεν έχουν διεθνή νομική υπόσταση». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συμπλήρωσε ο κ. Ομήρου, θα μπορεί να πάρει μαζί του εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων ως συμβούλους, αλλά μια πραγματική διεθνής διάσκεψη προϋποθέτει την παρουσία του ΟΗΕ και ιδιαίτερα των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, που αποτελεί κατά κάποιο τρόπο το εκτελεστικό όργανο της διεθνούς κοινότητας και του διεθνούς οργανισμού.

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στις δηλώσεις που γίνονται τόσο από αξιωματούχους χωρών όσο και της ΕΕ, για σύντομη λύση του Κυπριακού. «Βεβαίως, είναι ευπρόσδεκτο πάντα το ενδιαφέρον για το Κυπριακό, ωστόσο, θα προτιμούσαμε αντί έκφρασης αισιόδοξων δηλώσεων, να υπάρξει στροφή προς την πλευρά της Τουρκίας, να ασκηθούν πιέσεις από την πλευρά και της ΕΕ, και μιας εγγυήτριας δύναμης όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία, που κατ’ επανάληψη και κατά συρροή παραβίασε υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, και από όλους όσοι εκφράζουν ενδιαφέρον για το Κυπριακό», διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Βουλής. Καταλήγοντας, επανέλαβε την ανάγκη για άσκηση πιέσεων στην Τουρκία, ώστε να «εγκαταλείψει τη διαχρονική της αδιαλλαξία και να συναινέσει σε μια δημοκρατική, βιώσιμη, λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος».

_______________