21/12/15

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας
μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη


Βρισκόμαστε σε ένα στάδιο αλληλοκατανόησης των δυσκολιών, αλλά και συναντίληψης ότι θα πρέπει να εργαστούμε κατά τρόπο που να βοηθηθούν και οι δύο πλευρές, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.
 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την επιστροφή του από το παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας, όπου παρακάθισε σε συνομιλίες με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ερωτηθείς πώς ήταν η σημερινή και τελευταία για το 2015 συνάντηση, είπε «νομίζω ότι ήταν αρκετά παραγωγική, γιατί είχαμε κάνει μια ανασκόπηση των όσων μέχρι σήμερα έχουν γίνει. Έχουμε συζητήσει, βεβαίως, και θέματα του περιουσιακού, αλλά και πολλά άλλα σημαντικά που αφορούν το Κυπριακό.
 
Μπορώ να πω ότι ήταν μια θετική συνάντηση. Παραμένουν, θα πρέπει να πω, διαφορές, αλλά έχουμε δηλώσει και οι δύο την αποφασιστικότητά μας να εργαστούμε κατά τρόπο που να μας βοηθήσει να ξεπεραστούν (οι διαφορές) με αλληλοκατανόηση των ανησυχιών της κάθε μιας των δύο κοινοτήτων».
 
Ερωτηθείς πού βρισκόμαστε μετά από τρεις μήνες συνομιλιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «βρισκόμαστε σε ένα στάδιο αλληλοκατανόησης των δυσκολιών, αλλά και συναντίληψης ότι θα πρέπει να εργαστούμε κατά τρόπο που να βοηθηθούν και οι δύο πλευρές».
 
Σε ερώτηση αν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό βολιδοσκόπησε για πολυμερή διάσκεψη στο Νταβός στα τέλη Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «όχι, και αν και εφόσον βολιδοσκοπούμουν, δεν θεωρώ ότι είναι η ώρα για κάτι ανάλογο.
 
Έχω προσκληθεί, έχω αποδεχθεί την πρόσκληση να συμμετέχω στη Σύνοδο του Νταβός από τους οργανωτές της Συνόδου και η πρόθεση μου δεν είναι να μεταβώ για να συμμετέχω σε μια πολυμερή ή οποιαδήποτε διάσκεψη. Θα συμμετέχω σε ένα διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο ουδεμία σχέση έχει βεβαίως με το Κυπριακό, αλλά εάν υπάρξουν και θα υπάρξουν οι διμερείς συναντήσεις, βεβαίως, αντικείμενο θα είναι, στα πλαίσια της ανάπτυξής του τι επιδιώκουμε, του τι επιθυμούμε, το τι θα ήταν βιώσιμο σε μια λύση του κυπριακού προβλήματος».
 
Κληθείς να πει πόσος χρόνος θα χρειαστεί ακόμη για το περιουσιακό ή κατά πόσο θα υπάρξει αλλαγή στο θέμα συζήτησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «συνομιλούμε επί του συνόλου των κεφαλαίων, δεν περιοριζόμαστε στο περιουσιακό. Βεβαίως, το περιουσιακό αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα, όπως επίσης και οι εδαφικές αναπροσαρμογές, οι εγγυήσεις, τα χρονοδιαγράμματα αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, κλπ.
 
Συνεπώς, αυτό που επιδιώκουμε είναι μια συνολική, σφαιρική θεώρηση όλων των παραμέτρων, προκειμένου να πετύχουμε μια βιώσιμη, λειτουργική και διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος. Επαναλαμβάνω, δική μας επιθυμία, και θέλω να πιστεύω αυτό ανταποκρίνεται και στις προσδοκίες των Τουρκοκυπρίων ή της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, δεν θα είναι ποιος θα είναι νικητής ή ποιος θα μείνει ηττημένος».
 
Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόβλημα με την επιστροφή της Μόρφου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε «όχι, κανένα».
 
Σε ερώτηση αν έχει αποδεχθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά αναπροσαρμογές που να περιλαμβάνουν και επιστροφή της Μόρφου, ο Πρόεδρος είπε ότι δεν έχουν υπεισέλθει στο εδαφικό μέχρι στιγμής, «αλλά θεωρώ εκ των ων ουκ άνευ ότι περιοχές που επιστρέφονταν με βάση το Σχέδιο Ανάν, δεν μπορεί με κανένα τρόπο να αλλοιωθούν».
 
Ερωτηθείς για την επίσκεψή του, μαζί με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της ΔΕΑ, ενωρίτερα σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ήταν μια πάρα πολύ συναισθηματικά φορτισμένη επίσκεψη και από τους δύο και θεωρώ ότι πρέπει να επαναλάβω αυτό που είχαμε πει και κατά την επίσκεψη: «Οποιοσδήποτε κατέχει τις οποιεσδήποτε πληροφορίες καλό είναι να τις δώσει προς τις αρμόδιες Αρχές, με πλήρη ανωνυμία και προς αυτό το στόχο θα διαβουλευτώ και με τον Γενικό Εισαγγελέα, προκειμένου να υπάρξει μια βεβαιότητα ότι αυτοί που δίδουν πληροφορίες δεν θα υπόκεινται στην όποια δίωξη, έτσι ώστε να διασφαλίζουμε τουλάχιστον σε αυτό το ανθρωπιστικό θέμα μια ελεύθερη πληροφόρηση, διότι υπάρχουν επιφυλάξεις ή ανησυχίες ότι κάποιοι ενδεχόμενα, δίδοντας πληροφορίες, να βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Θα σεβαστούμε την ανωνυμία, το έχουμε πει και οι δύο ηγέτες.

Συνεπώς, θέλω για άλλη μια φορά να κάνω έκκληση, ενόψει μάλιστα και τον εορτών των Χριστουγέννων:
 
Δώστε όσες πληροφορίες έχετε. Μιλούμε για ένα απόλυτα ανθρωπιστικό θέμα. Όχι για ποινικοποίηση, όχι για ενοχοποίηση, όχι για τις οποιεσδήποτε ευθύνες όποιοι και αν τις φέρουν. Νομίζω 41 χρόνια μετά δικαιούνται οι συγγενείς των αγνοουμένων, να μάθουν για την τύχη των προσφιλών τους».
 
Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια ανταπόκριση από την Τουρκία για να ανοίξουν τα αρχεία του τουρκικού στρατού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό που έχουμε, είναι ότι επιτέλους γίνεται δεκτό –και αυτό πρέπει να ομολογήσω οφείλεται σε μια υπαναχώρηση από τουρκικής πλευράς- να ανοίξουν τα επόμενα τρία χρόνια, 30 τόσα σημεία που μέχρι σήμερα χαρακτηρίζονταν ως στρατιωτικές ζώνες. Αυτό είναι πάρα πολύ θετικό και θέλω να ελπίζω ότι θα τηρηθεί μέχρι τέλους».
 
Σε ερώτηση αν εκτιμά πως υπάρχει στροφή στη στάση της Τουρκίας σε μια πιο διαλλακτική θέση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό θα το δούμε στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, ανάλογα με τη στάση που θα τηρήσουν. Θέλουμε πέραν από τη ρητορική κάποιες έμπρακτες αποδείξεις ότι εννοούμε αυτό που η ρητορική μεταδίδει. Θέλουμε να δούμε μια ουσιαστική πρόοδο, ενθάρρυνση και στήριξη της τουρκοκυπριακής ηγεσίας σε προβλήματα, σε θέματα που οπωσδήποτε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα».
 
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε «στον κυπριακό λαό Καλά Χριστούγεννα.
 
Στους Τουρκοκύπριους και στους Ελληνοκύπριους την ίδια ώρα το 2016 να είναι η χρονιά που θα μας δώσει επιτέλους ειρήνη, αλλά και τις βασικές προϋποθέσεις ειρηνικής συμβίωσης και προοπτικής για το μέλλον».