6/11/15

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέλαβε την Ετήσια Έκθεση της ΑΗΚ


O Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέλαβε
την Ετήσια Έκθεση της ΑΗΚ


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Ετήσια Έκθεση της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου για το έτος 2014.

Επιδίδοντας την έκθεση ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ κ. Όθωνας Θεοδούλου είπε, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο, ότι «ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας δείξατε να διαχειριστούμε το μεγαλύτερο οργανισμό του τόπου».

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με μελέτες του Υπουργείου Ενέργειας, «η ΑΗΚ παράγει το 5% του ΑΕΠ του τόπου και θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στους κυβερνητικούς προβληματισμούς για την ανάπτυξη του τόπου. Ο τομέας της Ενέργειας είναι πολύ σημαντικός, όπως το νερό και το οξυγόνο, και ως εκ τούτου πρέπει να τυγχάνει και ιδιαίτερου χειρισμού».

Παραλαμβάνοντας την Έκθεση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι μετά και τη μελέτη που έγινε για το μέλλον του οργανισμού θα συγκαλέσει «σύσκεψη για να δούμε και με τις Συντεχνίες, και με το Υπουργείο και μαζί σας ποιά είναι η προοπτική και το μέλλον και πώς διαμορφώνεται ένα πλαίσιο που να ανταποκρίνεται και στις προσδοκίες του κόσμου για τις υπηρεσίες της Αρχής, αλλά και στην απελευθέρωση της αγοράς και πώς αυτά προχωρούν, έτσι ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική όσον αφορά τα επόμενα χρόνια, αλλά και για την τύχη της Αρχής, που εν πάση περιπτώσει επί του παρόντος δεν φαίνεται να είναι κάτω από όποια πίεση παρά τις ανησυχίες που εκφράζονται».

Μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Θεοδούλου είπε ότι «είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στον Οργανισμό. Είναι η πρώτη φορά που η Ετήσια Έκθεση αφορά το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο, αφού λογοδοτούμε για το 2014.

Στην περίοδο που το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο ανέλαβε τον Οργανισμό ήταν όταν είχε μόλις βγει με πολλές ζημιές από τη μεγάλη κρίση και την τραγωδία στο Μαρί, όπου οι εξωτερικοί λογιστές δεν υπέγραφαν τους λογαριασμούς της διότι δεν ήταν δρώσα οικονομική μονάδα.

Διαβεβαιώσαμε τον Πρόεδρο ότι αυτή τη στιγμή, ο Οργανισμός είναι ένας βιώσιμος Οργανισμός που μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα να παράγει ρεύμα, να προμηθεύει τον κυπριακό λαό και την κυπριακή οικονομία με ενέργεια και δημιουργεί και ένα μικρό απόθεμα για περαιτέρω επενδύσεις σε περίπτωση που θα χρειαστούν και θα απαιτηθούν από το κράτος.

Διαβεβαιώσαμε επίσης τον Πρόεδρο για ένα θέμα που ο ίδιος διατηρεί μεγάλη ευαισθησία και που είναι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Έχει κατορθώσει ο Οργανισμός, ενώ ήταν ο πιο ακριβός στην Ευρώπη, σήμερα - αξιοποιώντας τη διεθνή μείωση των υγρών καυσίμων - να είναι περίπου στον μέσο όρο της Ευρώπης, κάτι για το οποίο πρέπει να πιστωθεί και ο Οργανισμός.

Ενημερώσαμε τον Πρόεδρο για τις μεγάλες αλλαγές που γίνονται στη δομή και στην οργάνωση του Οργανισμού, ανταποκρινόμενοι στις ευρωπαϊκές οδηγίες και στις ρυθμιστικές αποφάσεις της ΡΑΕΚ. Ζητήσαμε από τον Πρόεδρο χρόνο ώστε ο Οργανισμός να εφαρμόσει αυτά που έχουν αποφασιστεί και να μπορέσει να τα αφομοιώσει, ούτως ώστε να μπορέσει να γίνει ένας ευέλικτος και ανταγωνιστικός Οργανισμός που να μπορεί να αντέχει στις νέες συνθήκες που θα δημιουργηθούν στον τομέα της Ενέργειας».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Θεοδούλου είπε ότι «οι μειώσεις που έχουν γίνει τους τελευταίους 20 μήνες είναι σημαντικές, πλησιάζουν το 30% και εάν συνεχίσει η μείωση στην τιμή των υγρών καυσίμων θα συνεχίσει και η μείωση στο ηλεκτρικό ρεύμα. Στην ΑΗΚ χρησιμοποιείται μια φόρμουλα που μεταθέτει προς όφελος του καταναλωτή όποια μείωση επέλθει στα καύσιμα. Οπωσδήποτε η σημαντικότατη μείωση θα επέλθει όταν ο τόπος αποκτήσει φυσικό αέριο από το δικό του οικόπεδο. Πρέπει αυτό να προσδοκούμε να γίνει σύντομα, ώστε να υπάρξουν μεγάλες μειώσεις στην ηλεκτροπαραγωγή».

Ερωτηθείς είπε ότι «η ΑΗΚ είναι πανέτοιμη για τον ανταγωνισμό και προσβλέπει στο άνοιγμα της αγοράς και στους νέους κανόνες» και πρόσθεσε ότι ο σχετικός χρόνος που απαιτείται, σύμφωνα με τη ΡΑΕΚ, είναι 3-4 χρόνια.