26/11/15

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
κας Ζέτας Αιμιλιανίδου
στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη
του Τμήματος Συνταξιούχων της ΣΕΚ

Εκφράζω τις ευχαριστίες της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου για την πρόσκληση που της έχετε απευθύνει ώστε να συμμετάσχει στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του Τμήματος Συνταξιούχων της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ). Η κα Υπουργός αποστέλλει εγκάρδιους προσωπικούς χαιρετισμούς, την αγάπη και τις ευχές της προς κάθε ένα από εσάς και διαβεβαιώσεις για τη βαθιά εκτίμησή της προς τους ηλικιωμένους που αποτελείτε μια πολύ σεβαστή κοινωνική ομάδα που έχετε ζήσει και δημιουργήσατε σε χρόνους πολύ πιο δύσκολους από αυτούς που διανύουμε σήμερα και δώσατε μάχες για να επιτύχετε ένα καλύτερο μέλλον για τις νεώτερες γενιές.

Η συμβολή της ΣΕΚ τόσο στην οικοδόμηση ενός ελεύθερου συστήματος εργασιακών σχέσεων και την προώθηση του κοινωνικού διαλόγου, όσο και στη διαμόρφωση της κοινωνικής πολιτικής στον τόπο μας, είναι καλά γνωστή και καταγεγραμμένη στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος.

Με ικανοποίηση διαπιστώνω ότι η ΣΕΚ συνεχίζει την παραγωγική της πορεία, συνεισφέροντας έμπρακτα στη διασφάλιση της ευημερίας και των συμφερόντων όχι μόνο των εργαζομένων μελών της, αλλά και των συνταξιούχων. Θεωρούμε ότι τα άτομα της τρίτης ηλικίας αποτελούν δυναμικά και αναπόσπαστα μέλη της κοινωνίας μας, ικανά με τις πολλαπλές τους εμπειρίες και την ωριμότητα σκέψης τους να προσφέρουν ανεκτίμητης αξίας γνώση και σοφία στις νέες γενεές. Εμείς οφείλουμε να είμαστε δίπλα στους συνταξιούχους μας και να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για διασφάλιση της ευημερίας τους.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θέτει πάντα σε προτεραιότητα τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και την παροχή σε αυτές κατάλληλων συνθηκών για αξιοπρεπή διαβίωση. Εφόσον σε αυτές τις ευάλωτες ομάδες περιλαμβάνονται και οι συνταξιούχοι μας, το Υπουργείο μας εφαρμόζει συγκεκριμένα μέτρα, προγράμματα και πολιτικές για ενίσχυση της ενεργού γήρανσης, τη συνεχή βελτίωση του επιπέδου ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας και τη διασφάλιση της διαβίωσής τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον που να ενισχύει τις δυνατότητές τους και να προάγει την ανεξαρτησία τους.

Στις 11 Ιουλίου 2014, τέθηκε σε εφαρμογή η νέα νομοθεσία που προνοεί για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) και γενικότερα για άλλες κοινωνικές παροχές, με σκοπό την παροχή ουσιαστικής στήριξης στον πολίτη, περιλαμβανομένης και της ευάλωτης ομάδας των συνταξιούχων. Παράλληλα, αναθεωρείται η πολιτική για τα θέματα φροντίδας και έχει ήδη τεθεί σε ισχύ ένα ολοκληρωμένο «Σχέδιο Επιδότησης Υπηρεσιών Φροντίδας», με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων, στα οποία περιλαμβάνονται και οι συνταξιούχοι που είναι δικαιούχοι ΕΕΕ, μέσα από την επιδότηση των διαπιστωμένων αναγκών τους για υπηρεσίες φροντίδας. Οι σημαντικότερες αρχές, στις οποίες βασίζεται το σχέδιο, είναι η παροχή ποιοτικών, προσβάσιμων και ευέλικτων υπηρεσιών φροντίδας, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των επωφελούμενων, η διατήρηση/ενίσχυση της αυτονομίας και ανεξαρτησίας τους και η αποτροπή της εκμετάλλευσης ή κακοποίησής τους. Οι παρεχόμενες Υπηρεσίες Φροντίδας αφορούν στην κατ’ οίκον φροντίδα, την ημερήσια φροντίδα, την ιδρυματική φροντίδα και τη φροντίδα ανάπαυλας.

Επιπρόσθετα, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας εγγράφουν και επιθεωρούν τη λειτουργία προγραμμάτων παροχής φροντίδας για τους ηλικιωμένους, διασφαλίζοντας τα κατώτατα επίπεδα ποιότητας σύμφωνα με σχετικές νομοθεσίες και κανονισμούς, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στις νέες και πραγματικές ανάγκες των ατόμων τρίτης ηλικίας. Αποσκοπώντας στη βελτίωση των υφιστάμενων νομοθεσιών, την περαιτέρω αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών που προσφέρονται στα προγράμματα κοινωνικής φροντίδας και τον επανακαθορισμό των κατώτατων επιπέδων λειτουργίας, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής έχουν προχωρήσει, το 2013, στην ετοιμασία νέου προσχεδίου Νόμου και Κανονισμών, οι οποίοι τροποποιούν τους υφιστάμενους που αφορούν στη λειτουργία και τον έλεγχο των Στεγών Ηλικιωμένων και Αναπήρων. Τα έγγραφα αυτά, στο παρόν στάδιο, τυγχάνουν νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία.

T ο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θέτει σε προτεραιότητα την εφαρμογή προγραμμάτων που έχουν στόχο τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού και, σε συνεργασία και με την Κοινωνία των Πολιτών, στηρίζουμε οικονομικά τη δημιουργία δομών και δράσεων υποστήριξης, φροντίδας, ενδυνάμωσης, κοινωνικοποίησης και τόνωσης της αυτοπεποίθησης των ηλικιωμένων. Στο πλαίσιο των Σχεδίων Κρατικών Ενισχύσεων που εφαρμόζουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δίδεται ετήσια οικονομική ενίσχυση σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τη λειτουργία προγραμμάτων που στοχεύουν στην κάλυψη των αναγκών φροντίδας των ηλικιωμένων, είτε σε 24ωρη βάση, είτε για διημερεύουσα φροντίδα ή κατ’ οίκον φροντίδα. Συγκεκριμένα, το 2014, 74 τέτοια προγράμματα που εξυπηρετούν περίπου 2.000 ηλικιωμένους, έλαβαν συνολική κρατική ενίσχυση ύψους 1,3 εκ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 20% του συνολικού ποσού που δόθηκε για επιχορήγηση όλων των προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας παγκύπρια.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ξανά ότι η μέριμνα της Πολιτείας για βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων και διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους θα συνεχίσει να είναι ουσιαστική και διαρκής. Ως Υπουργείο, έχουμε υποχρέωση να συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να προσφέρουμε λύσεις στα θέματα που αφορούν στους ηλικιωμένους μας και να προωθούμε μέτρα και σχέδια που θα στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

Με αυτά τα λίγα λόγια, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να μεταφέρω εκ νέου στον καθένα από εσάς τον σεβασμό και την εκτίμηση της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

_____________