26/11/15

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου για το Κυπριακό στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου για το Κυπριακό
στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του σήμερα στην εκπομπή ‘Πρωινό Δρομολόγιο’ του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, αναφέρθηκε στη χθεσινή κοινή δήλωση των δύο ηγετών με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του εντατικού κύκλου συνομιλιών κατά τον μήνα Νοέμβριο.

Κληθείς συγκεκριμένα να σχολιάσει την κοινή διαπίστωση των δύο ηγετών περί επίτευξης «περαιτέρω προόδου» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε: «Σε αυτές τις έξι συναντήσεις του Νοεμβρίου συζητήθηκαν διασταυρούμενα πτυχές από αριθμό κεφαλαίων του Κυπριακού. Επιτεύχθηκε πρόοδος σε κάποιες από αυτές τις πτυχές που συζητήθηκαν. Αντιλαμβάνεστε πως δεν είναι δυνατόν να αναφερθώ με λεπτομέρεια σε αυτές τις πτυχές, λόγω της διασταυρούμενης φύσης της διαπραγμάτευσης αλλά και λόγω της αρχής ότι τίποτα δεν είναι συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα.

Ταυτόχρονα, μέσα από αυτές τις έξι συναντήσεις και την εις βάθος συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων που έγινε επί συγκεκριμένων πτυχών, δόθηκε η ευκαιρία να γίνουν πιο κατανοητές οι θέσεις και οι ανησυχίες των δύο πλευρών και να δοθούν διευκρινίσεις, κάτι που θεωρούμε πως μπορεί να βοηθήσει τον διάλογο στη συνέχεια.

Για παράδειγμα, μέσα από την ελεύθερη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, έγινε κατανοητή η γενικότερη θέση αρχής της δικής μας πλευράς ότι μπορεί να συμφιλιωθεί η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.   Άρα, ήταν σημαντικός αυτός ο διάλογος. Πέραν από την πρόοδο που όπως έχω πει σημειώθηκε σε συγκεκριμένες πτυχές, είχαμε και αυτή την καλύτερη κατανόηση. Είναι και κάτι που καταγράφεται στην κοινή δήλωση των δύο ηγετών χθες».   

Όσον αφορά στη μετέπειτα πορεία των διαπραγματεύσεων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως «στόχος είναι, αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση επί όλων των θεμάτων και πτυχών του Κυπριακού – κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη - να δούμε πού συμφωνούμε, πού έχουμε επιτύχει, πώς να σμικρύνουμε τις διαφορές και πού υπάρχουν ουσιαστικές διαφωνίες. Θα κάνουμε μια τέτοια αξιολόγηση και βάσει των αποτελεσμάτων αυτής της αξιολόγησης θα δούμε πώς προχωρούμε».

Σε ερώτηση για το πότε αναμένεται η ολοκλήρωση της διασταυρούμενης συζήτησης επί όλων των πτυχών του Κυπριακού, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει το συγκεκριμένο ερώτημα. Εκείνο που έχει σημασία δεν είναι να πούμε ακριβώς πότε. Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, ο χρονικός προσδιορισμός θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα του διαλόγου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Κληθείς να πει πότε θα είναι σε θέση η Ε/Κ πλευρά να ενημερώσει τον κόσμο για την πορεία των διαπραγματεύσεων, είπε πως θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η συζήτηση επί όλων των θεμάτων του Κυπριακού.

Ερωτηθείς στη συνέχεια κατά πόσον θα είναι εφικτό να ολοκληρωθεί η διασταυρούμενη συζήτηση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε: «Ως το τέλος του χρόνου παραμένουν τρεις συναντήσεις και δεν θεωρώ πως θα είναι εφικτό να συζητηθούν μέχρι τότε όλα τα θέματα. Εν πάση περιπτώσει, στις 5 Δεκεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Αποφασίστηκε αυτή η ημερομηνία γιατί θα προηγηθούν και οι πολύ σημαντικές συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Κατά το Συμβούλιο Αρχηγών ο Πρόεδρος θα αναφερθεί και πιο συγκριμένα σε αυτές τις έξι συναντήσεις ανάμεσα στους δύο ηγέτες».

Απαντώντας σε σχόλιο αναφορικά με παράπονα εκ μέρους πολιτικών κομμάτων ότι δεν λαμβάνουν επαρκή ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως τίποτα από αυτά δεν ισχύει. «Όποιο κοινοβουλευτικό κόμμα / οργανωμένο σύνολο επιθυμεί να ενημερωθεί, μπορεί να ζητήσει από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καλέσει τον διαπραγματευτή ή άλλο μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για να ενημερωθεί για τις εξελίξεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μόλις ολοκληρώθηκαν αυτές οι έξι συναντήσεις και με αφορμή τις δύο σημαντικότατες επισκέψεις στην Κύπρο, οι οποίες θα ασχοληθούν και με το Κυπριακό, θα ενημερώσει τους αρχηγούς. Και υπάρχει και αυτή η σημαντική πτυχή που σας έχω αναφέρει, ότι θα πρέπει να αναμένουμε να ολοκληρωθεί η συζήτηση όλων των θεμάτων για να μπορέσει ο Πρόεδρος να ενημερώσει πιο συγκεκριμένα», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αναφορικά με την ανακοίνωση για σύσταση Τεχνικής Επιτροπής για θέματα Εκπαίδευσης σε συνάρτηση και με τα πρόσφατα επεισόδια κατά Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκύπριους μαθητές, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε τα εξής: «Η ιδέα για ίδρυση μιας τέτοιας Επιτροπής είχε υποβληθεί από την κοινωνία των πολιτών, και από Τουρκοκύπριους και από Ελληνοκύπριους, πολύ πιο νωρίς από τα γεγονότα της 16 ης Νοεμβρίου. Ήταν κάτι που είχε συζητηθεί και είχε γίνει ανταλλαγή απόψεων.

Αυτή η Τεχνική Επιτροπή θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και θα επικεντρώσει την προσπάθειά της στη δημιουργία κουλτούρας ειρήνης και συνύπαρξης. Είναι κάτι σημαντικό και η επίτευξη αυτού του στόχου θα έχει προστιθέμενη αξία στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Επιτροπή θα έχει επίσης παιδαγωγικό χαρακτήρα σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας ενός ομοσπονδιακού συστήματος, και θα προωθεί συναντήσεις και συνεργασίες ανάμεσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.  Αυτοί είναι οι τρεις στόχοι τους οποίους καλείται να προωθήσει η συγκεκριμένη Τεχνική Επιτροπή με εισηγήσεις προς τους δύο ηγέτες».

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση έχει διαπιστώσει πρόβλημα στο εκπαιδευτικό σύστημα, και σχολιάζοντας αναφορά της δημοσιογράφου σε έρευνα της κοινωνίας των πολιτών που κατέδειξε ιδιαίτερο πρόβλημα ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους νέους ηλικίας 18-25 ετών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ασχολείται με το θέμα εδώ και καιρό, προσθέτοντας πως «μέσα στο πλαίσιο των συζητήσεων για το θέμα αυτό υπήρξαν και συγκεκριμένες εισηγήσεις από πλευράς Υπουργείου που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ενώπιόν του κατά τη συζήτηση αυτή. Όντως υπάρχει δουλειά να γίνει – ιδιαίτερα για τις ηλικιακές ομάδες 18 – 25 ετών –   και ευελπιστούμε πως μαζί με τις προσπάθειες του Υπουργείου θα υπάρξουν αποτελέσματα μέσα από αυτή την Τεχνική Επιτροπή, τα οποία θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα συσταθεί η εν λόγω Επιτροπή, ο Εκπρόσωπος είπε πως η σύσταση της Τεχνικής Επιτροπής δεν θα πάρει ιδιαίτερο χρόνο. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει σύντομα στον διορισμό των Ε/Κ μελών της Επιτροπής. Υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον. Από εκεί και πέρα, βάσει των συγκεκριμένων όρων εντολής που έχουν αποφασίσει οι δύο ηγέτες, η Τεχνική Επιτροπή μπορεί να αρχίσει τη δουλειά της».

«Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί και ούτε οι δύο ηγέτες πιστεύουν κάτι τέτοιο, ότι το Κυπριακό δημιουργήθηκε ή δεν μπορεί να επιλυθεί λόγω των προβλημάτων σε θέματα εκπαίδευσης», είπε επίσης ο κ. Χριστοδουλίδης.
 
Κληθείς, τέλος, να πει εάν οι δύο ηγέτες συζήτησαν καθόλου την πορεία υλοποίησης των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, γιατί φαίνεται πως υπάρχει κάποια καθυστέρηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως έγινε ανταλλαγή απόψεων για το θέμα και οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν πιο συγκεκριμένα τη συζήτηση.