22/11/15

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη
σε σύναξη του Συνδέσμου Πολιτικών Κρατουμένων στην Κοκκινοτριμιθιά

 
Η μνήμη αποτελεί εθνική ευθύνη και χρέος, η γνώση της ιστορίας σε μία χώρα σαν και τη δική μας, συνιστά υποχρέωση.
 
Τα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς, όπως και τα άλλα κρατητήρια, στην Πύλα, το Πολέμι την Αγύρτα και αλλού που ανέγειραν οι Άγγλοι για να καταπνίξουν τα εθνικά αισθήματα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μουσειακοί χώροι, όπου η συλλογική μνήμη εγείρει αισθήματα περηφάνιας.

H δική σας παρουσία εδώ, σεβαστοί αγωνιστές και πολιτικοί κρατούμενοι, δίνει ψυχή στο χώρο που έκτισαν για να σας κλέψουν την ψυχή. Απέτυχαν!

Απέτυχαν, διότι οι χιλιάδες από εσάς που συγκέντρωσαν εδώ μετατραπήκατε πίσω από τα συρματοπλέγματα σε έναν άνθρωπο με μία γροθιά και ένα όραμα.

Τα βράδια όταν περιπολούσαν έξω από τα παραπήγματα ένοπλοι οι φρουροί, ο ένας κρατούσε το χέρι του άλλου και πίσω από εσάς η Οργάνωση καθοδηγούσε τον αγώνα μυστικά.

Καταστήσατε τις φυλακές σας επάλξεις αγώνα, μετατρέψατε τη φυλάκισή σας σε μήνυμα αντίστασης και επικοινωνίας με όλους τους πολίτες στην εξεγερμένη χώρα μας.
 
Αυτό που δεν μπόρεσαν να μετρήσουν ήταν το σθένος που έκρυβαν οι ταπεινές, αλλά υψηλόφρονες ψυχές σας.
 
Όταν κάποιος βασανίζεται και αρνείται μέχρι θανάτου να μιλήσει, όπως οι 13 συναγωνιστές σας που μαρτύρησαν βασανιζόμενοι, τότε απλούστατα εκείνος αφοπλίζει τους βασανιστές του. Γίνεται εκείνος ο νικητής στη μάχη της υπεροχής.

Θέλω να εκφράσω τη συγκίνηση και υπερηφάνειά μου που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους αγωνιστές και συναγωνιστές και συγγενείς των δεκάδων ηρώων της κυπριακής ελευθερίας για την τιμητική πρόσκληση που μου απευθύνατε.
 
Θερμά συγχαίρω το Σύνδεσμο Πολιτικών Κρατουμένων, αλλά και τους υπολοίπους των Συνδέσμων για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης.
 
Η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά θεωρούμε ότι το Κυπριακό ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη εθνική πρόκληση. Συνεχίζουμε με ειλικρίνεια, αποφασιστικότητα και τόλμη να εργαζόμαστε για την επίτευξη λύσης του εθνικού μας προβλήματος που αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα για την πατρίδα και το λαό της.
 
Τον περασμένο Μάιο καταφέραμε να σπάσουμε το αδιέξοδο που δεν επέτρεπε να ξεκινήσει μία ουσιαστική διαπραγματευτική διαδικασία.
 
Σήμερα, μετά από 14 συναντήσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί, μπορώ να σας πω πως δεν εγκαταλείπω την ελπίδα διότι κρίνω πως έχουμε ενώπιον μας μία ιστορική ευκαιρία για πετύχουμε μια βιώσιμη, λειτουργική λύση του Κυπριακού που οπωσδήποτε θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και των Ελληνοκυπρίων. Το εγχείρημα απαιτεί αποφασιστικότητα, αλλά και σταθερότητα στις θέσεις μας.
 
Διεκδικούμε μία λύση που θα μετατρέψει τις επιδιώξεις μας σε ένα λειτουργικό σύστημα στο πλαίσιο της συμφωνημένης αρχής για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.
 
Είμαι υποχρεωμένος να ομιλώ τη γλώσσα της αλήθειας και όχι τι, πιθανότατα, να ήταν αρεστό να ακουστεί. Από το 1977 οι Συμφωνίες Κορυφής αναγνώρισαν ως βάση λύσης του Κυπριακού τη δικοινοτική, τότε, και περιφερειακή, που αργότερα μετετράπη σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.
 
Δεν παραγνωρίζει κανείς ότι, εμείς οι ίδιοι προσφεύγοντας στα Ηνωμένα Έθνη είχαμε επιδιώξει και πετύχαμε σωρεία ψηφισμάτων ή αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας που καθορίζουν τα πλαίσια στα οποία μπορεί να κινηθούμε για την επίτευξη της λύσης.
 
Την ίδια ώρα, το απαράδεκτο στάτους κβο που επικρατεί στην κατεχόμενη πατρίδα μας θα πρέπει να πω ότι αλλοίωσε ή αλλοιώνει βασικά συστατικά μιας οπωσδήποτε δίκαιης, επιθυμητής λύσης.
 
Αυτό δεν σημαίνει και πως θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τις επιδιώξεις και προσδοκίες προκειμένου να δημιουργήσουμε συνθήκες μιας χώρας, η οποία θα σέβεται απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα είναι ανάλογη όσον αφορά τη δομή και τη λειτουργία με όλα τα υπόλοιπα των ευρωπαϊκών κρατών, για αυτό και για πρώτη φορά, επιτέλους, έγινε κατορθωτό να εμπλακεί η ΕΕ ενεργά στην όλη διαδικασία επίλυσης. Το κεκτημένο αποτελεί κεκτημένο και των συνομιλιών. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ακριβώς από τα θέματα για τα οποία λέμε ότι η σταθερότητα στις αρχές και η διεκδίκηση στα ελάχιστα που ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης δικαιούται είναι εκ των ων ουκ άνευ.
 
Ταυτόχρονα, και πρέπει να πω με ξεκάθαρο τρόπο, πως σε αυτή μας την προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού – και θέλω να το τονίσω προς κάθε κατεύθυνση – δεν παραγνωρίζουμε τις ευαισθησίες ή τις ανησυχίες του συνόλου του λαού μας, αλλά ιδιαίτερα των Ελληνοκυπρίων και πιο συγκεκριμένα εκείνων που είπαν «όχι» στο δημοψήφισμα του 2004.
 
Θέλω να σας βεβαιώσω ότι η προσπάθεια είναι η όποια λύση να είναι αποδεκτή και από τους Ελληνοκύπριους διότι θα ανταποκρίνεται στις έγνοιες, στις αγωνίες, στις δίκαιες διεκδικήσεις, αλλά και στις προσδοκίες τους.
 
Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Από αυτή τη λύση, η επιδίωξη μας δεν είναι να δημιουργήσουμε νικητές και να αφήσουμε ηττημένους. Το έχω διαβιβάσει και το έχω καταστήσει σαφές. Εκείνος που θα θεωρεί ότι είναι νικητής ή εκείνος που θα θεωρεί ότι πέτυχε σε βάρος του άλλου, την ίδια ώρα θα πρέπει να συνειδητοποιεί ότι κτίζει πάνω σε κινούμενη άμμο.
 
Αν η λύση δεν γίνει αποδεκτή με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους, δεν θα είναι δυνατόν να λειτουργήσει. Προσπάθεια μας είναι να πετύχουμε μια λύση που να μας απαλλάσσει από τα κατοχικά στρατεύματα, να ελευθερώνει την πατρίδα μας, να την επανενώνει και να διασφαλίζει του καθενός Κυπρίου πολίτη τα δικαιώματα, την ελεύθερη διακίνηση, την ελεύθερη άσκησης επαγγέλματος, ελεύθερης εγκατάστασης, ελεύθερης διαμονής.
 
Θέλω να πω πως λυπούμε διότι δεν είμαι σε θέση να κάνω αναφορά στην πρόοδο που έχει παρατηρηθεί ή στις δυσκολίες που ακόμα αντιμετωπίζουμε. Θα πω όμως ένα, ότι κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το απαράδεκτο της σημερινής κατάστασης. Και όσο ο χρόνος περνά και συντηρείται τόσο δυσκολότερη θα είναι μέσα από όσα άκουσα από τον φίλο Γιάννη Σπανό, οι επιδιώξεις των Ελληνοκυπρίων.
 
Δεν είναι αρκετό να σας πω ότι θα ξαναποκτήσουμε, όπως θα τα θέλαμε ενδεχόμενα ενωρίς, αυτό που απόλυτα θα μας ικανοποιούσε. Έχουν μεταβληθεί, δυστυχώς, οι συνθήκες.
 
Μεγάλη γενιά των προσφύγων μας έχει αποδημήσει εις Κύριον. Πλείστοι όσοι δεν επιδιώκουν να επισκεφθούν τις κοινότητες καταγωγής. Εκλείπει σταδιακά ο δεσμός με τις εστίες των προγόνων μας.
 
Αυτό που θέλουμε και επιδιώκουμε πέραν από τα ανθρώπινα δικαιώματα, πέραν από την απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα είναι και η απαλλαγή από απαράδεκτες συνθήκες, τάχα, εγγυήσεις.
 
Για αυτό και είναι η έκκληση μου: κάθε μορφή χουλιγκανισμού ή εν ονόματι της πατρίδας, συμπεριφορά, όπως η ανάλογη των τελευταίων, δυστυχώς, επεισοδίων, τους μόνους που υπηρετεί είναι την Τουρκία και τα ακραία στοιχεία των Τουρκοκυπρίων τα οποία με πρόσχημα την ασφάλεια θα εμμένουν στις εγγυήσεις.

Προειδοποιώ τον Κυπριακό Ελληνισμό, αλλά και κάνω έκκληση σε εσάς τους αγωνιστές που δεν είχατε φραγμούς προκειμένου να επιτύχετε τους στόχους σας, που δεν διστάσατε να θέτετε κάθε μέρα τη ζωή σας σε κίνδυνο. Αναλαμβάνουμε και πρέπει να αναλάβουμε όλοι από κοινού την ευθύνη και της διαπαιδαγώγησης και της αποτροπής αναλόγων φαινομένων.
 
Εξάλλου, κατά τον απελευθερωτικό αγώνα, ουδέποτε είχατε στραφεί κατά των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων. Άλλοι είναι που με το δόγμα του «διαίρει και βασίλευε» φρόντισαν με προκλήσεις να δημιουργήσουν εντάσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
 
Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι όπως συμβιούμε με τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης και συνδημιουργούμε κατά τον ίδιο τρόπο, θα πρέπει να ζήσουμε και με τους συμπατριώτες μας. Και θα μπορέσουμε βεβαίως να ζήσουμε αν και οι ίδιοι κατανοήσουν ότι θα πρέπει να σεβαστούν και τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων.
 
Αν δεν έκανα αναφορά στις δυσχέρειες, ή να δώσω λεπτομέρειες για την πρόοδο ή και για τις δυσκολίες, αυτό δεν σημαίνει πως ο λαός θα μείνει στα τυφλά ή ότι θα κρατείται μακράν των εξελίξεων. Όμως, εξαγγέλλεις κάτι όταν ολικά έχει συμφωνηθεί. Όταν βασική αρχή των διαπραγματεύσεων είναι ότι τίποτα δεν συμφωνείται αν δεν συμφωνηθούν τα πάντα, κατανοείτε από μόνοι σας πόσο επικίνδυνο είναι είτε να καλλιεργήσεις προσδοκίες είτε να καλλιεργήσεις απαισιοδοξία χωρίς να έχεις κάτι το συγκεκριμένο μπροστά σου.
 
Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι κανένας δεν θα μείνει μακράν της ενημέρωσης, της πλήρους ενημέρωσης. Διότι στο τέλος, δεν είναι ο όποιος ηγέτης που θα υπογράψει τη λύση, αλλά ο λαός θα αποφασίσει αν θα την αποδεχθεί ή θα την απορρίψει. Για αυτό και κάνω θερμή έκκληση και προς τις πολιτικές δυνάμεις και προς όλους, να μη βιάζονται για να προκρίνουν τι είναι αυτό που θα έρθει, τι είναι αυτό που θα προβλέπει η λύση ωσάν να είναι παρόντες και διαπραγματεύονται. Αρκεί, και παρακαλώ να γίνει σεβαστό, να ενημερώνονται και θα ενημερώνονται οι πολιτικές δυνάμεις όταν υπάρχουν κάποια αποτελέσματα, αλλά και κάποιες διεργασίες.

Η διαπραγματευτική ομάδα δεν αποτελείται από εκλεκτούς του Νίκου Αναστασιάδη, αλλά αποτελείται από εκλεκτούς που υπέδειξαν οι ίδιες οι πολιτικές δυνάμεις. Συνεπώς, συμμετέχουν στη διαμόρφωση των θέσεων όσοι έχουν την εντολή να συμβουλεύουν τον διαπραγματευτή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Οι Τεχνικές Επιτροπές που ετοίμασαν τις θέσεις που υποβάλαμε εφ’ όλης της ύλης, αποτελούνται από άτομα είτε καθ’ υπόδειξη των πολιτικών δυνάμεων είτε από καταξιωμένους πανεπιστημιακούς. Συνεπώς, δεν είναι κάτι που προετοιμάζεται με βάση την αρχή του ενός. Είναι με βάση την αρχή της συλλογικότητας.
 
Εάν υπάρχει η προοπτική της επιτυχίας, αυτή θα προκύψει μόνο μέσα από την ενότητα.
 
Είναι θερμή μου παράκληση ενόψει των επερχόμενων εκλογών. -κατανοητή η κριτική στην Κυβέρνηση για θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, κατανοητό ακόμα και δικαίωμα του καθενός να ασκήσει ακόμα αυστηρότερη κριτική εάν υπάρχει συγκεκριμένη, τεκμηριωμένη άποψη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπαναχώρησε από τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτέμβρη του 2009. Ή θα ενεργούμε συλλογικά και θα τιμούμε αυτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει ή θα παρεκτρεπόμαστε και κατά καιρούς, χάρη πολιτικών σκοπιμοτήτων, θα ακολουθούμε ο καθένας τη δική του γραμμή. - Και εάν δεν ενώσουμε δυνάμεις, εάν δεν αποφύγουμε τη διάσπαση δεν θα επιτύχουμε παρά την οριστική διχοτόμηση και θα θέσουμε και σε κίνδυνο ολόκληρο τον Ελληνισμό και το υπόλοιπο που σήμερα είναι το υπό την εποπτεία και διακυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έδαφος.
 
Και θέλω να σας διαβεβαιώσω πως αν είναι κάτι που οραματίζομαι και το θέλω είναι να δω να δικαιώνονται οι ψυχές όσων έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και οι δικοί σας αγώνες για να διατηρήσουμε τον Ελληνισμό στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και αν μετεξελιχθεί.