23/11/15

Πλήρης ταύτιση Κύπρου και Ελλάδας στα μεγάλα εθνικά ζητήματα, διαμηνύουν οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων των δύο χωρών

Πλήρης ταύτιση Κύπρου και Ελλάδας στα μεγάλα εθνικά ζητήματα, διαμηνύουν οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων των δύο χωρών



Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται Κύπρος και Ελλάδα όσον αφορά τα μεγάλα εθνικά ζητήματα, υπογράμμισαν σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκος Βούτσης, μετά από κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν.

Στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο κ. Βούτσης στην Κύπρο, είχε σήμερα συνάντηση με τον κ. Ομήρου, της οποίας προηγήθηκε η επίδοση του τιμητικού μεταλλίου της Βουλής των Αντιπροσώπων στον κ. Βούτση για την προσφορά του στους αγώνες του Ελληνισμού για δημοκρατία και ελευθερία.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Ομήρου, αφού καλωσόρισε τον Έλληνα ομόλογό του, αναφέρθηκε στις αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων και την αγαστή και παραγωγική συνεργασία διαχρονικά.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στα μεγάλα εθνικά ζητήματα, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες «βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος», υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι «η Βουλή των Ελλήνων, παραμονές ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, είχε δώσει το σαφές μήνυμα ότι αν η Κύπρος δεν περιλαμβανόταν στην ομάδα των χωρών που θα εντασσόταν τότε στην ΕΕ, η Βουλή των Ελλήνων δεν επρόκειτο να κυρώσει τις Συνθήκες Ένταξης των υπολοίπων χωρών στην ΕΕ. Και αυτή η παρέμβαση της Βουλής των Ελλήνων τότε σφράγισε την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, που, ανεξάρτητα από τις όποιες ανησυχίες σχετικά με πολιτικές της ΕΕ σήμερα, εκείνη η εξέλιξη αποτέλεσε ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα του Ελληνισμού μετά την τραγωδία του 1974. Είμαστε λοιπόν στην ίδια πορεία, στην ίδια κατεύθυνση».

Σε σχέση με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Ομήρου συμφωνήθηκε ότι «σε αυτήν την ασταθή περιοχή, Κύπρος και Ελλάδα αποτελούμε παράγοντες σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας. Ταυτόχρονα, πέραν του ότι συμφωνούμε απολύτως ότι θα πρέπει να αντιμετωπισθεί η απειλή της τρομοκρατίας, θα πρέπει την ίδια ώρα να αναζητηθούν τα βαρύτερα αίτια αυτής της κρίσης και του εφιάλτη της τρομοκρατίας, έτσι που να αποκατασταθούν συνθήκες σταθερότητας στην περιοχή μακριά από λογικές επεμβάσεων που οδήγησαν στην αποσταθεροποίηση».

Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση των δύο χωρών, ο κ. Ομήρου επεσήμανε την απόλυτη συμφωνία ότι είναι επιτακτική η ανάγκη όπως η ΕΕ αλλάξει κατεύθυνση και στραφεί σε «μια πορεία προς την κατεύθυνση των επενδύσεων, της ανάπτυξης, των νέων θέσεων εργασίας, που θα οδηγούν αυτές οι πολιτικές στην εξυπηρέτηση αυτών των αρχών επί των οποίων οικοδομήθηκε η ΕΕ, των αρχών της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής».

Τόνισε δε ότι «οι δύο χώρες, οι δύο λαοί, είμαστε για τα δύσκολα και θα ξεπεράσουμε την κρίση και θα επανέλθουν οι δύο χώρες σε συνθήκες ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και ευημερίας για όλους. Αυτή είναι μια ανάγκη που προκύπτει και για τη διαμόρφωση συνθηκών αποτελεσματικής υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων, γιατί η οικονομική ισχύς είναι μια εκ των κορυφαίων παραμέτρων μιας σωστής εθνικής στρατηγικής».

Τέλος, σε ότι αφορά το κυπριακό πρόβλημα, ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι «είναι απόλυτα ταυτισμένη η θέση μας ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και, ως εκ τούτου, η λύση του προβλήματος θα επέλθει με τον τερματισμό της στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο, με την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960 και βεβαίως με μια λύση όσον αφορά το πολιτειακό, που δεν θα καταργεί, αλλά θα μετεξελίσσει την Κυπριακή Δημοκρατία με πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί, όπως άλλωστε προβλέπει η Συνθήκη Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι στην υπό εξέλιξη διαπραγματευτική διαδικασία, επιτέλους θα υπάρξει αλλαγή της τουρκικής στάσης, εγκατάλειψη της στρεψόδικης συμπεριφοράς της Τουρκίας των τελευταίων 41 χρόνων, γιατί είναι η Τουρκία που θα πρέπει να αποφασίσει και για την απομάκρυνση των στρατευμάτων και των εποίκων και για την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960, που υπήρξε πηγή κακοδαιμονίας».

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, αφού ευχαρίστησε τον κ. Ομήρου για την υποδοχή, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη και τις επαφές που πραγματοποιεί στην Κύπρο.

Όσον αφορά τα επιμέρους, σοβαρά ζητήματα, στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Ομήρου, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι υπάρχει «πραγματικά ταύτιση απόψεων» μεταξύ των δύο χωρών. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ενώπιον των δύο χωρών τρεις μεγάλες προκλήσεις, «δηλαδή το ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού, το ζήτημα της πορείας της ΕΕ και της επίλυσης των θεμάτων της οικονομικής κρίσης για τις δύο χώρες, και το ζήτημα μιας διαφορετικής διεξόδου από τη βαρβαρότητα, την τρομοκρατία και τις πολεμικές επιχειρήσεις που ανατροφοδοτούν αυτήν την εξέλιξη. Είναι τρεις προκλήσεις που συμποσούνται επί της ουσίας σε μια μεγάλη πρόκληση και προς τους Κύπριους και τους Ελλαδίτες προς την κοινή προσπάθεια καταγωγή, διαμόρφωση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαδραματίσουμε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο για να απαντηθούν αυτές οι προκλήσεις, για να υπερβούμε την κρίση και για να υπάρξουν πραγματικά μακροπρόθεσμες λύσεις για τα εθνικά συμφέροντα. Εκεί συμποσούται το συνολικό ζήτημα όλων αυτών των προκλήσεων και των προβλημάτων».

Ακολούθως, κληθείς να αναφέρει εάν τέθηκε το θέμα των αρχείων της Βουλής των Ελλήνων για τον Φάκελο της Κύπρου, ο κ. Ομήρου επεσήμανε ότι τα δύο Κοινοβούλια βρίσκονται σε συνεχή συνεννόηση σχετικά με το ζήτημα. «Έχω πει και στο παρελθόν ότι υπάρχει μια ιστορική εκκρεμότητα και στο πλαίσιο αυτής της συνεννόησης, όταν θα υπάρξουν εξελίξεις, θα υπάρξουν και ανακοινώσεις», είπε.

Στην ίδια ερώτηση, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι έχουν περάσει 28 χρόνια από όταν υπήρξε το ενδιαφέρον πόρισμα της Βουλής των Ελλήνων. Συμπλήρωσε ότι «είναι στη διάθεσή μας όλα τα υλικά. Είναι σίγουρο πως μια πιο ενδελεχής διερεύνηση θα έφερνε στην επιφάνεια ενδεχομένως κι άλλα ευρήματα και, επομένως, ως προς αυτήν την ιστορική εκκρεμότητα, όλοι θα σκεφτούμε για να δούμε πώς θα καταστεί δυνατό να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση αυτού του αρχειακού υλικού».

Ερωτηθείς εάν αναμένεται, λόγω των τελευταίων εξελίξεων, να σταλούν στα δύο Κοινοβούλια οδηγίες που να περιορίζουν τις βασικές ανθρώπινες ελευθερίες, στο όνομα της τρομοκρατίας, ο κ. Βούτσης απάντησε αρνητικά. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων αναφέρθηκε στην μετά την 11η Σεπτεμβρίου εποχή, οπότε και είχαν φτάσει νόρμες, ιδέες, αντιλήψεις και παρεμβάσεις πέραν των συνταγματικών ορίων, που καθιστούσαν προβληματικό το ζήτημα των ελευθεριών. «Συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις, βρίσκουν ευκαιρία όλες οι απόψεις –φιλειρηνικές, αλλά και αυτές που λειτουργούν προσχηματικά και οδηγούν σε περιστολή δικαιωμάτων- να εξελίσσονται. Ελπίζω ότι σε αυτήν την περίπτωση, επειδή δεν αφορά μόνο την Ευρώπη, είχαμε και τις επιθέσεις στο Μάλι, την Βυρητό, να υπάρξει μια πιο αποφασιστική αντιμετώπιση, αλλά και αλλαγή πλεύσης σε σχέση με τις εστίες έντασης. Εμείς ζήσαμε και ζούμε όλο αυτό το δράμα στα νησιά μας και μέσα από τις διόδους που ανοίξαμε, τον Βαλκανικό Διάδρομο, από όπου πέρασε μεγάλος αριθμός ανθρώπων. Αρκετοί έχασαν τους οικείους τους στα νερά του Αιγαίου και άλλοι στα νερά της Μεσογείου. Μιλάμε για μια ανείπωτη τραγωδία. Αυτοί οι άνθρωποι φεύγουν γιατί δεν μπορούν να ζήσουν στις χώρες τους. Διακινδυνεύουν τον θάνατο αλλού παρά τον βέβαιο θάνατο εκεί. Άρα λοιπόν αυτή είναι η εστία, πάνω στην οποία όλος ο κόσμος θα πρέπει να προστρέξει για να δοθεί λύση. Διαλύονται τέσσερις χώρες στην περιοχή (Συρία, Ιράκ, Λιβύη και Υεμένη) και όλο αυτό πρέπει να τελειώσει πάρα πολύ γρήγορα. Το να μαζεύεις τις συνέπειες δεν οδηγεί πουθενά, πόσω μάλλον περιστέλλοντας ελευθερίες», κατέληξε ο κ. Βούτσης.