30/10/15

O Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς στην τακτική σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης



O Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς στην τακτική σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29 Οκτωβρίου 2015, στις Βρυξέλλες, η Τακτική Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων. Στη Σύνοδο παρέστη ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Μπασιακούλης Γεώργιος.
Το κύριο θέμα που απασχόλησε τη σύνοδο ήταν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και αποστολές της ΕΕ στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ). Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην Επιχείρηση EUNAVOR MED, η οποία πρόσφατα ενεργοποιήθηκε και συμβάλλει στην εξάρθρωση του επιχειρηματικού μοντέλου των δικτύων παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων στη Νότια Κεντρική Μεσόγειο. Ακολούθησαν συζητήσεις για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και αποστολές στο Αφρικανικό Κέρας, όπου διεξάγονται η Ναυτική Επιχείρηση (EUNAVFOR ATALANTA) και η Στρατιωτική Αποστολή για εκπαίδευση προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Σομαλίας (EUTM Somalia), στην περιοχή του Σάχελ, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η Στρατιωτική Αποστολή για εκπαίδευση προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων του Μάλι (EUTM Mali), και η Στρατιωτική συμβουλευτική Αποστολή στην περιοχή της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας (EUMAM RCA).
Οι αρχηγοί είχαν επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις επί θεμάτων στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως η σύνταξη της νέας στρατηγικής της ΕΕ για την Εξωτερική και Πολιτική Ασφάλειας (EU Global Strategy on Foreign and Security Policy), οι υβριδικές απειλές και η συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ.
Η σύνοδος ολοκληρώθηκε με την παράδοση των καθηκόντων του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ από τον Γάλλο Πτέραρχο Patrick de Rousiers στον Έλληνα Στρατηγό Κωσταράκο Μιχαήλ, του οποίου η  θητεία θα είναι τριετής.
Η επόμενη τακτική σύνοδος θα διεξαχθεί το Μάιο του 2016.

Γραφείο Τύπου, 30 Οκτωβρίου 2015