4/10/15

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στα εγκαίνια του International Bazaar, του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στα εγκαίνια του International Bazaar, του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου

Αποτελεί μεγάλο προνόμιο για μένα να εγκαινιάζω το International Bazaar του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου, το οποίο έχει καθιερωθεί ως μία από τις πλέον καταξιωμένες φιλανθρωπικές δραστηριότητες στον τόπο μας.

Είναι μια σημαντική και πολύτιμη εμπειρία να βρίσκομαι ανάμεσα σε εσάς, τους ανθρώπους που κατέστησαν στόχο ζωής τους, την προσφορά αγάπης προς συνανθρώπους μας που υποφέρουν. Είναι ακόμη μια ευκαιρία με την παρουσία μου ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας να υπενθυμίσω πόσο κρίσιμη είναι στους σημερινούς δύσκολους καιρούς η εθελοντική προσφορά.

Ως Κυβέρνηση αποδίδουμε μεγίστη σημασία στην ανάδειξη και την ενίσχυση του εθελοντισμού. Για αυτό άλλωστε και διόρισα Επίτροπο, τον φίλτατο Γιάννη Γιαννάκη, που ανέλαβε, για πρώτη φορά, το έργο του συντονισμού της εθελοντικής προσφοράς και των μη κυβερνητικών οργανώσεων σε παγκύπρια κλίμακα και αυτό γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι «η επένδυση στον εθελοντισμό αποτελεί επένδυση στην κοινωνική συνοχή».

Κηρύσσοντας την έναρξη του International Bazaar του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου τιμούμε τη μνήμη του Στέλιου και της Έλλης Ιωάννου που έδωσαν νόημα στον αβάστακτο πόνο που βίωσαν από τον πρόωρο χαμό του γιου τους Χρίστου δίνοντας μεγαλόψυχα στήριξη στα παιδιά με νοητικά προβλήματα.

Η πρωτοβουλία του Χρίστου και της Έλλης Ιωάννου ήταν πραγματικά πρωτοποριακή, καθώς από το 1980 που πήρε σάρκα και οστά αυτό το Ίδρυμα, δεν υπήρχε καμία υποδομή στήριξης και φροντίδας των ενηλίκων ατόμων με νοητικά προβλήματα, καθιστώντας τους πολλές φορές θύματα της κοινωνικής προκατάληψης.

Κοντά στον Στέλιο και την Έλλη Ιωάννου υπήρχαν πάντα άξιοι συνεργάτες και ειλικρινείς φίλοι, οι οποίοι ίδρυσαν το 1985 τον Σύνδεσμο Φίλων του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου.

Από της ιδρύσεώς του, ο Σύνδεσμος Φίλων αποδείχθηκε ένας άξιος συμπαραστάτης του Ιδρύματος. Ενδεικτική των άοκνων προσπαθειών του είναι και η ετήσια διοργάνωση αυτής της μεγάλης γιορτής, του International Bazaar, στο οποίο κάθε χρόνο συμμετέχει ενεργά –και τους ευχαριστούμε θερμά για αυτό- και η διπλωματική κοινότητα.

Από τα έσοδα αυτής της εκδήλωσης, που σήμερα έχω την τιμή να εγκαινιάζω, και με τη συμβολή πάντα της οικογένειας Ιωάννου ιδρύθηκαν, επίσης, οι ενταγμένες οικιστικές μονάδες για άτομα με ελαφρά νοητικά προβλήματα, καθώς και η Στέγη Άγιος Χριστόφορος, για άτομα μεγάλης ηλικίας.

Εκφράζω τις ευχαριστίες μου και τα θερμά συγχαρητήριά μου προς όλους εσάς που συμβάλλετε σε αυτό τον ωραίο σκοπό και εύχομαι κάθε επιτυχία στο θεάρεστο έργο σας.

Πριν όμως κλείσω τον χαιρετισμό μου θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα και να τιμήσω έξι ξεχωριστά, ταλαντούχα και σπουδαία παιδιά. Τα παιδιά που εκπροσώπησαν τη χώρα μας στους παγκόσμιους θερινούς Ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, φέρνοντας μάλιστα μαζί τους έξι μετάλλια.

Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμώ να εκφράσω από καρδιάς την εκτίμησή μου στην προσπάθεια και την επιτυχία σας, απονέμοντάς σας μια συμβολική, τιμητική πλακέτα:

· Συγχαίρω την Θέκλα Δημητρίου που κέρδισε σε αγωνίσματα στίβου ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο.
· Τον Παναγιώτη Καγιά που κέρδισε σε αγωνίσματα στίβου ένα αργυρό και δύο χάλκινα μετάλλια.
· Την Έλενα Πελεκάνου που κέρδισε στο bowling αργυρό μετάλλιο.
· •Θερμά συγχαίρω και τον Αντρέα Μαυρουδή, την Παρασκευή Πελεκάνου και τον Αθηνόδωρο Σολωμού που συμμετείχαν και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Εξάλλου, τα μετάλλια δεν είναι μόνο για τους νικητές των αγώνων είναι για όσους πεισματικά προσπαθούν.

Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους. Επιτρέψετέ μου να πω ότι τη δική σας περηφάνια τη μοιραζόμαστε όλοι.