4/10/15

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη

Απαιτείται σοβαρότητα στον διάλογο και, ιδιαίτερα, επικέντρωση της προσοχής στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για μια λύση που να γίνεται αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της εκδήλωσης International Bazaar, στο Ίδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Espen Barth Eide από τις Βρυξέλλες, ότι θα υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του 2015 και τον Μάρτιο του 2016 θα υπάρχουν δημοψηφίσματα, είπε ότι «εύχομαι οι μαντικές ικανότητες του κ. Eide να μας βοηθήσουν όντως σε ανάλογα χρονικά περιθώρια.

Αλλά, οφείλω να πω ότι, απαιτείται σοβαρότητα στον διάλογο και, ιδιαίτερα, επικέντρωση της προσοχής στις προσπάθειες που καταβάλλουμε να είναι μια λύση που να γίνεται αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες. Συνεπώς, υπάρχει απόσταση και χρόνος να διανύσουμε».

Ερωτηθείς αν η αναφορά του περί απόστασης αφορούν τα όσα δηλώνει ο κ. Akıncı περί χωριστών πλειοψηφιών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν σημαίνει ότι υιοθετούνται. Ο καθένας εκφράζει τις δικές του θέσεις. Η προσπάθεια είναι να βρούμε τρόπο, έτσι ώστε να σμικρύνουμε διαφορές που ενδεχόμενα σήμερα να φαίνονται μεγάλες, όπως έχει επισυμβεί και σε σωρεία άλλων θεμάτων, όπου υπήρχε διάσταση απόψεων, αλλά τελικά υπάρχουν συγκλίσεις».