8/10/15

Στην οικονομία δεν υπάρχουν εύκολες και γρήγορες λύσεις, επισημαίνει ο Υπουργός Οικονομικών

Στην οικονομία δεν υπάρχουν εύκολες και γρήγορες λύσεις,
επισημαίνει ο Υπουργός Οικονομικών


Μόνο μέσα από τη δύσκολη προσπάθεια προώθησης των αλλαγών που δημιουργούν στις οικονομίες νέα προοπτική μπορούν να διορθωθούν τα διαχρονικά οικονομικά προβλήματα, επεσήμανε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης που είχε σήμερα με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η Κύπρος έχει αναλάβει εδώ και δύο χρόνια μια δύσκολη προσπάθεια μεταρρύθμισης και εξυγίανσης της οικονομίας. Υπογράμμισε δε πως «στην οικονομία δεν υπάρχουν εύκολες ή γρήγορες λύσεις, δεν διορθώνονται τα διαχρονικά προβλήματα με ένα μαγικό ραβδί, αλλά μόνο μέσα από τη δύσκολη προσπάθεια προώθησης εκείνων των αλλαγών που δημιουργούν για οικονομίες, όπως της Ελλάδας και της Κύπρου, μια νέα προοπτική».

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Υπουργός την χαρακτήρισε εποικοδομητική και χρήσιμη, προσθέτοντας ότι «στον Κυριάκο Μητσοτάκη έχω βρει έναν συνομιλητή, που κατανοεί, γνωρίζει, αλλά και συμμερίζεται την ανάγκη προώθησης, σε ευρωπαϊκό ουσιαστικά επίπεδο, των προσπαθειών για τη δημιουργία μιας ακόμη πιο ανταγωνιστικής και παραγωγικής οικονομίας».

Με τη σειρά του, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για τη θερμή υποδοχή και την παραγωγική συνάντηση, σημειώνοντας ότι «είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Υπουργό Οικονομικών της Κύπρου τη σημαντική πρόοδο της κυπριακής οικονομίας τα τελευταία χρόνια και να ανταλλάξουμε σκέψεις και απόψεις για την ανάγκη υλοποίησης ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων που θα βάλουν τις οικονομίες μας σε μια τροχιά ανάπτυξης. Θέλω και δημόσια να τον συγχαρώ για την επίπονη και συστηματική του προσπάθεια, μια προσπάθεια η οποία αποφέρει καρπούς, με μια οικονομία που επιστρέφει σε ρυθμούς ανάπτυξης».
 
Μιλώντας συγκεκριμένα για την κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δυστυχώς, στην Ελλάδα η μεγάλη προσπάθεια, η οποία κατεβλήθη από την προηγούμενη Κυβέρνηση, την οποία και εγώ είχα τη χαρά να υπηρετώ, ανεστάλη τους τελευταίους μήνες και η ελληνική οικονομία βρίσκεται ξανά σε τροχιά ύφεσης. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η προσπάθεια επιστροφής της χώρας μας σε τροχιά ανάπτυξης στηρίζεται πάνω από όλα στην υλοποίηση δύσκολων, πλην όμως απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας, θα μπορέσουν να προσελκύσουν επενδύσεις και θα αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Η πολιτική αυτή, κατά την άποψή μας, και εδώ έχουμε κοινό τόπο, δεν πρέπει να στηρίζεται στην περαιτέρω αύξηση των φόρων, αλλά στη στοχευμένη περικοπή δημοσιών δαπανών, διότι δυστυχώς στην Ελλάδα, το μείγμα οικονομικής πολιτικής που υιοθέτησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και διαπραγματεύτηκε το τρίτο Μνημόνιο, δίνει περισσότερη έμφαση στην αύξηση των φόρων, πιέζοντας περισσότερο με αυτόν τον τρόπο έναν ιδιωτικό τομέα, ο οποίος ήδη δοκιμάζεται.

Υπάρχει άλλη συνταγή. Είναι η συνταγή των μεταρρυθμίσεων, είναι η συνταγή η οποία βάζει την πίστη της στις δυνάμεις της ιδιωτικής οικονομίας, της επιχειρηματικότητας, είναι η συνταγή, η οποία μπορεί να προσελκύσει και στην Ελλάδα επενδύσεις, για να μπορέσει η οικονομία να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης».

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του περί μη εύκολων λύσεων στην οικονομία, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι η Κύπρος ετοιμάζεται για την τρίτη έξοδο της στις αγορές, σε διάστημα 2,5 χρόνων, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «για να μπορέσει μια οικονομία όπως της Κύπρου να απαλλαγεί από το πρόγραμμα στήριξης και από τα δεκανίκια των δανειστών, χρειάζεται η αποκατάσταση της πιστοληπτικής ικανότητας. Αυτό με τη σειρά του απαιτεί κινήσεις που να εμπνέουν εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. Πράγματι, μέσα από τη δύσκολη προσπάθεια των τελευταίων 2,5 χρόνων, θεωρώ πως έχουμε πετύχει αυτόν τον στόχο και, πράγματι, είναι στους σχεδιασμούς μας νέα πράξη δανεισμού από τις διεθνείς αγορές το επόμενο διάστημα, σε χρόνο που θα καθοριστεί, και αυτό θα σηματοδοτήσει ίσως την οριστική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την Κύπρο και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ολοκλήρωσης με ασφάλεια και με τον σωστό τρόπο του κυπριακού μνημονιακού προγράμματος στις αρχές του 2016».

Ερωτηθείς εάν μπορεί να γίνει κάποια εκτίμηση αναφορικά με το πότε η Ελλάδα θα μπορέσει να βρεθεί ξανά στις διεθνείς αγορές, νοουμένου ότι θα προβεί στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Η Ελλάδα είχε καταφέρει να εξασφαλίσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές στα μέσα του 2014. Επίσης, είχαν εισρεύσει στην ελληνική οικονομία και ειδικά στο τραπεζικό σύστημα, σημαντικά κεφάλαια και με αυτόν τον τρόπο είχε δοθεί σε εκείνη τη χρονική συγκυρία, η εντύπωση ότι η Ελλάδα είχε καταφέρει, αργά αλλά σταθερά, να κερδίσει πάλι την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών. Δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες η ελληνική οικονομία πήγε πολύ πίσω, έχουμε ενταχθεί σε ένα τρίτο, εξαιρετικά επώδυνο Πρόγραμμα, και προσωπικά δεν εκτιμώ ότι μπορεί να είναι εφικτή η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές πριν από το 2017. Δυστυχώς, η πορεία της οικονομίας μας έκανε βήματα προς τα πίσω το τελευταίο διάστημα. Θυμίζω ότι οι προβλέψεις για ανάπτυξη για το 2015 στο τέλος του 2014 ήταν της τάξης του 3% και τώρα έχουμε πρόβλεψη για ύφεση 2,3% το 2015 και ύφεση το 2016. Οπότε, δυστυχώς, θα έχουμε χάσει στην καλύτερη περίπτωση δύο χρόνια ως αποτέλεσμα των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα».