6/9/15

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά και ενισχύεται, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοδουλίδης κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις από την αντιπολίτευση για τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης στο ενεργειακό θέμα, μετά και την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, είπε «ότι έχουμε ενώπιον μας μια θετική εξέλιξη που αφορά στα αποτελέσματα της ΕΝΙ εντός της ΑΟΖ της Αιγύπτου. Μια εξέλιξη, η οποία αναβαθμίζει ενεργειακά την περιοχή μας, αναβαθμίζει ενεργειακά την Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που είναι θετικό και για την Κυπριακή Δημοκρατία. Και βλέπουμε, με αφορμή μια θετική εξέλιξη, ότι και πάλι ασκείται κριτική στην Κυβέρνηση.
Ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά και ενισχύεται. Πρόκειται για ένα σοβαρότατο θέμα μεγάλης σημασίας. Δεν πρόκειται για ένα τέτοιο θέμα –για εξυπηρέτηση των όποιων σκοπιμοτήτων- να προβούμε σε δηλώσεις, προτού να υπάρξουν πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα. Δηλώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα και δυσκολίες στον σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Όσον αφορά στις διαβουλεύσεις με την Αίγυπτο υπάρχει η δημόσια επίσημη δήλωση του Υπουργού Ενέργειας της χώρας ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν. Υπάρχει η τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατία με τον Πρόεδρο Σίσι, κατά την οποία συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα υπάρξει κατάληξη. Υπενθυμίζω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο στις 28 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη.
Στο πλαίσιο των σχεδιασμών μας, ο Πρόεδρος τους επόμενους μήνες θα έχει σημαντικές επισκέψεις σε χώρες της περιοχής που αφορούν και τον ενεργειακό μας σχεδιασμό. Αλλά, ως γενικότερο σχόλιο προς όλους, είναι να κάνουν υπομονή και θα διαψευστούν από τα ίδια τα γεγονότα».
Ερωτηθείς τι αναμένεται να γίνει στον συγκεκριμένο τομέα της Ενέργειας, ο κ. Εκπρόσωπος είπε ότι «έχουμε συγκεκριμένο σχεδιασμό, κινούμαστε βάσει σχεδίου, βάσει πολύ συγκεκριμένου προγραμματισμού και δεν θα παρασυρθώ από τις δηλώσεις που γίνονται και να θέσω σε κίνδυνο τους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Κληθείς να σχολιάσει τοποθετήσεις από πλευράς ΔΗΚΟ για το θέμα των εποίκων, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «αυτή τη στιγμή συζητούνται ποιοι θα δικαιούνται την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία στο θέμα αυτό. Εκείνο, για το οποίο εργαζόμαστε, είναι για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει αλλοίωση στον δημογραφικό χαρακτήρα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σύγκριση με την κατάσταση πραγμάτων το 1960».
Ερωτηθείς αν υπάρχει συμφωνία σε ό,τι αφορά στους αριθμούς των εποίκων, ο κ. Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά.
Κληθείς να πει αν, ως θέμα αρχής, υπάρχει το αίτημα για αποχώρηση όλων των εποίκων, ο κ. Εκπρόσωπος είπε ότι «από τη στιγμή που συζητούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέμα εποίκων, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει θέμα εποίκων. Δεν θα αναφέρω δημόσια τις θέσεις της δικής μας πλευράς, όταν βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση ενός θέματος. Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μας να διαπραγματευόμαστε δημόσια τόσο σοβαρά θέματα».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το θέμα των εποίκων συζητείται στο πλαίσιο του περιουσιακού, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι «δεν συζητείται μόνο στο πλαίσιο του περιουσιακού. Υπάρχει συγκεκριμένο κεφάλαιο στο οποίο συζητούμε το θέμα, υπάρχει το θέμα της ιθαγένειας».
Πρόσθεσε ότι αυτό που συζητείται τώρα είναι ποιοι θα έχουν την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι «από κει και πέρα το περιουσιακό αγγίζει και άλλες σημαντικές πτυχές του Κυπριακού και μια από αυτές είναι και το θέμα των εποίκων».
Επεσήμανε ότι «όταν υπάρξει η οποιαδήποτε συμφωνία –και αυτό είναι μήνυμα προς όλους- ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως έχει δημόσια δηλώσει, θα ενημερώνει τον κυπριακό λαό».
Σε ερώτηση αν θα διευθετηθεί πρώτα ποιοι από τους έποικους θα έχουν δικαίωμα να παραμείνουν και στη συνέχεια, αν έχουν δικαίωμα επί της περιουσίας ή αντιστρόφως, ο κ. Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «τη Δευτέρα, θα ξεκινήσει η συζήτηση για τα κριτήρια, θα υπάρχει και συζήτηση για κάποιους ορισμούς, κάποιες έννοιες και στο πλαίσιο της συζήτησης για τις κατηγορίες, που είναι η ουσία του περιουσιακού, θα συζητηθούν και αυτά τα θέματα».
Ερωτηθείς ποιο είναι αυτό που προέχει για την πλευρά μας, ο κ. Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό που προέχει για μας, η σταθερή μας θέση για το περιουσιακό, μετά την αναγνώριση του ατομικού δικαιώματος στην περιουσία, είναι ότι ο ιδιοκτήτης έχει τον πρώτο λόγο στην περιουσία του».
Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη ότι «στο πλαίσιο των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας με μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και πέραν των επαφών που θα πραγματοποιηθούν στις ΗΠΑ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, καθοδόν προς τη Νέα Υόρκη θα έχει, στις 18 Σεπτεμβρίου, συνάντηση με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, ενώ αναμένεται εντός Οκτωβρίου επίσκεψη του Προέδρου σε χώρα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Ερωτηθείς για την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε σχέση και με πληροφορίες που υπάρχουν αναφορικά με πρόταση για να καταστεί η Κύπρος λιμάνι μεταφοράς προϊόντων στη Γάζα, ο κ. Εκπρόσωπος είπε ότι «ο κ. Τουσκ έρχεται στην Κύπρο στις 10 Σεπτεμβρίου το βράδυ. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι η κατάσταση πραγμάτων σε σχέση με τις συνομιλίες για το Κυπριακό, η οικονομία και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή, με αφορμή και την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας να προσκληθούν χωριστά, για να παραστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ και ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης».
Σε σχέση με την πρόταση για το θέμα της Γάζας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «ήταν μια ιδέα που συζητήθηκε στο παρελθόν. Είναι μια ιδέα, η υλοποίηση της οποίας θα αποδείξει και στην πράξη τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν προχωρήσει. Εκείνο που μπορώ να εκφράσω είναι την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να βοηθήσει σε οτιδήποτε της ζητηθεί και πάντοτε σε συνεργασία και συνεννόηση με τα κράτη της περιοχής».
_______________