29/9/15

Ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σχετικά με το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροσβεστών στο Παραλίμνι

Ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σχετικά με το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροσβεστών στο Παραλίμνι


Με αφορμή δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που κυκλοφορούν στον Τύπο, σε σχέση με τη δημιουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροσβεστών στο Παραλίμνι, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως επιθυμεί να ενημερώσει ότι έχουν δοθεί οδηγίες από το Αρχηγείο της Αστυνομίας ώστε να διεξαχθεί διοικητική έρευνα για να διαπιστωθεί κατά πόσον τυχόν προκύπτουν οποιεσδήποτε ευθύνες για τον χειρισμό της δημιουργίας του Κέντρου.
Διευκρινίζεται ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει δώσει καμία έγκριση για κατεδάφιση, ούτε και για ανέγερση οποιασδήποτε παράνομης κατασκευής στον χώρο που βρίσκεται το Κέντρο Εκπαίδευσης στο Παραλίμνι. Πρέπει να σημειωθεί ότι στην έκθεσή του ο Γενικός Ελεγκτής δεν αναφέρεται σε έγκριση για κατεδάφιση. Τα υποστατικά που υπήρχαν κατεδαφίστηκαν, καθώς επρόκειτο για πεπαλαιωμένες, λυόμενες και ευτελείς εγκαταστάσεις, οι οποίες με το πέρασμα του χρόνου είχαν καταστραφεί και υπήρχαν έντονες διαμαρτυρίες από τον Δήμο Παραλιμνίου για επίλυση του θέματος καθότι κατέστρεφαν την εικόνα της παραλίας.
Επισημαίνεται δε, οι αναφορές ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία έδωσε στον Δήμο Παραλιμνίου μέρος της χαλίτικης γης είναι παραπλανητικές και δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά γεγονότα. Συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται ότι δεν έχει παραχωρηθεί οποιοδήποτε μέρος του κυβερνητικού τεμαχίου στον Δήμο Παραλιμνίου, και ότι το συγκεκριμένο τεμάχιο επηρεάζεται από την ζώνη προστασίας της παραλίας και της πρόσβασης των λουομένων προς αυτή. Γι αυτό και θα αφεθεί αναξιοποίητο ένα μέρος κατά μήκος της παραλίας, εκτός αν προηγουμένως εξασφαλιστεί παρέκκλιση από το Υπουργικό Συμβούλιο σύμφωνα με τις υποδείξεις του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως. Οι εγκρίσεις που είχαν δοθεί εξαρχής από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για ανέγερση νέων εγκαταστάσεων για τις ανάγκες του Κέντρου Εκπαίδευσης στο Παραλίμνι ήταν υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιζόταν προηγουμένως η έγκριση του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και ότι η δαπάνη θα καταβαλλόταν από το Ταμείο Ευημερίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Συνεπώς, η οποιαδήποτε επαναφορά της συζήτησης του θέματος και ενόψει της διοικητικής έρευνας που βρίσκεται υπό εξέλιξη, επί του παρόντος είναι αχρείαστη και εκ του περισσού. Πρόθεση μας είναι να επανέλθουμε επί του θέματος, αφού ολοκληρωθεί η διοικητική έρευνα και ενημερώσουμε τον Γενικό Ελεγκτή επί των ζητημάτων που εγείρονται στην έκθεση του προς την Αστυνομία.