9/9/15

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για την παρέμβαση
του Γενικού Ελεγκτή σε σχέση με τη μονάδα διαχείρισης
απορριμμάτων Κόσιης


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, μετά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους σε σχέση με παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας για τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στην Κόσιη. Συγκεκριμένα, ο κ. Υπουργός δήλωσε τα ακόλουθα:
«Σήμερα είδε το φως της δημοσιότητας μια επιστολή του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, η οποία απεστάλη στην Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου δαπανών της Βουλής, τη γνωστή Επιτροπή Ελέγχου. Όπως ξέρετε, ο Γενικός Ελεγκτής έχει πάντα έναν τρόπο όταν θέλει να δώσει στη δημοσιότητα θέματα, τα αποστέλλει σε πολλούς αποδέκτες. Άρα, λοιπόν, δεν τίθεται θέμα ποιος έκανε τη διαρροή. Δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα έχει σχέση με το εργοστάσιο απορριμμάτων της Κόσιη. Ως γνωστό, εκεί έγινε μια σκανδαλώδης σύμβαση μεταξύ δημοσίου και εργολάβου, διά της οποίας καλείτο ο φορολογούμενος να καταβάλλει 75 ευρώ ανά τόνο για τα σκύβαλά του. Μιλούμε για την περιοχή ελεύθερης Αμμοχώστου, Λάρνακας και όλα τα χωριά εκεί.
Μόλις αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, φροντίσαμε, έτσι ώστε αυτό το σκάνδαλο να διερευνηθεί. Διορίστηκε Ερευνητική Επιτροπή για την εξέταση αυτής της σκανδαλώδους σύμβασης. Πράγματι, η Επιτροπή αυτή απεφάνθη ότι ήταν ετεροβαρής η σύμβαση σε βάρος του δημοσίου και των πολιτών και υπέρ του εργολάβου. Διορίστηκε μετά Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και φτάσαμε σε συμφωνία με τον εργολάβο, ώστε από 75 ευρώ τον τόνο να πληρώνουν 39 ευρώ ανά τόνο.

Με απόφασή του, το Υπουργικό Συμβούλιο με εξουσιοδότησε να προχωρήσω σε υπογραφή αυτής της συμφωνίας με τον εργολάβο, πλην όμως ο Γενικός Ελεγκτής έχει τις δικές του απόψεις και εισηγήσεις επί του θέματος. Για εμάς όμως πρώτιστο μέλημα ήταν πώς να μειωθεί αυτό το ποσό που πλήρωνε ο φορολογούμενος. Για αυτό προχωρήσαμε και είμαστε σήμερα στη θέση, όπου θα υπογράψουμε με τον εργολάβο. Με επιστολή του, ο Γενικός Ελεγκτής, από τη μια λέει ότι με βάση το Σύνταγμα έχουμε (αυτό) το δικαίωμα ως εκτελεστική εξουσία, ως Υπουργικό Συμβούλιο, ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Από την άλλη, όμως, έρχεται και λέει ότι, υιοθετώντας ως Ελεγκτική Υπηρεσία τη διεθνή πρακτική των ανώτατων ελεγκτικών οργάνων για ενημέρωση του Κοινοβουλίου σε θέματα ελέγχου δημοσίων δαπανών, κοινοποιούμε στην Βουλή αυτήν την πρόθεση, τη συμφωνία, έτσι ώστε η Βουλή, πριν εμείς προχωρήσουμε στην υπογραφή και δεσμεύσουμε το κράτος, να κάνει τη δική της παρέμβαση.

Δηλαδή, εδώ ο Γενικός Ελεγκτής από τη μια δέχεται ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα δικαιούμαστε και δεν είμαστε υποχρεωμένοι να υιοθετήσουμε τις εισηγήσεις ή τις απόψεις του, αλλά, από την άλλη, μας καταγγέλλει στην Βουλή, στη νομοθετική εξουσία, έτσι ώστε να σταματήσουμε αυτό που αποφασίσαμε ως εκτελεστική εξουσία. Δηλαδή, στο τέλος της ημέρας ποιος κυβερνά; Ο εκλεγμένος Πρόεδρος και το διορισμένο από αυτόν Υπουργικό Συμβούλιο ή ο Γενικός Ελεγκτής; Δηλαδή, εμείς δεν μπορούμε να αποφασίζουμε; Ας έρθει να κάνει τον έλεγχο του πάνω στην πράξη εκ των υστέρων. Δεν μπορεί να μας αποτρέψει.

Με αυτές τις λογικές του Γενικού Ελεγκτή, κινδυνεύει να παραλύσει το κράτος. Φοβούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι να πάρουν αποφάσεις, γιατί επικρέμαται συνεχώς ο μπαμπούλας του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος θέλει να συμπεριφέρεται και σαν εκτελεστική εξουσία και σαν Νομική Υπηρεσία, διώκτης, Γενική Εισαγγελία, και την ίδια στιγμή και σαν Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας. Ο καθένας να περιοριστεί στον ρόλο του, στον ρόλο που το ίδιο το Σύνταγμα τού καθορίζει. Με λογικές σαν αυτήν αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει το κράτος, αν δεν περιοριστεί ο καθένας σε αυτά που το ίδιο το Σύνταγμα του επιβάλλει».
Στη συνέχεια, ο κ. Υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ως ακολούθως:
Ερ.: Όταν λέτε ότι δημιουργείται φόβος στις Υπηρεσίες του κράτους, εννοείτε στις Υπηρεσίες του Υπουργείου σας;

Απ.: Δεν θέλω να το προσωποποιήσω τι κάνει ο Υπουργός Εσωτερικών στο Υπουργείο του ή άλλος Υπουργός στο δικό του. Δεν είναι αυτό το θέμα. Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια φοβία μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων, φοβούνται να πάρουν αποφάσεις, διότι υπάρχει ο Γενικός Ελεγκτής, έχει καλλιεργηθεί μια νοοτροπία τρόμου, και λόγω του ότι ο σημερινός Γενικός Ελεγκτής επέλεξε να δημοσιοποιεί τα πάντα, αλλά και διότι παρεμβαίνει μέσα σε όλες σχεδόν τις αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας.
Ερ.: Σκόπιμα παρεμβαίνει;

Απ.: Έτσι κρίνει ο ίδιος ότι πρέπει να ασκεί τα καθήκοντά του ως Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας.

Ερ.: Θεωρείτε ότι η επέκταση του συμβολαίου είναι καθόλα νόμιμη;

Απ.: Εμείς θεωρούμε ότι η επέκταση του συμβολαίου τούτου είναι καθόλα νόμιμη, συνάδει με την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών. Απόδειξη τούτου είναι ότι από 75 ευρώ ανά τόνο, ο πολίτης θα πληρώνει 39 ευρώ ανά τόνο και, δεύτερον, δεν σημαίνει ότι επειδή ο Γενικός Ελεγκτής έχει τις δικές του απόψεις είναι κατ’ επέκταση Νόμος ή θέσφατο. Σε καμιά περίπτωση δεν εξυπηρετούνται με την ανανέωση του συμβολαίου τα συμφέροντα του αναδόχου, του εργολάβου. Εκείνο που εξυπηρετείται είναι το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των πολιτών.
Ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι θα πρέπει να πάει σε μια ευρωπαϊκή επιτροπή και να κριθεί εκεί αυτή η απόφαση της Κυβέρνησης. Υπάρχει ευρωπαϊκή Οδηγία του 2014/24 της ΕΕ που νομιμοποιεί στο 100% την απόφαση της Κυβέρνησης. Δηλαδή, για κάποιους λόγους που καθορίζει η Οδηγία δεν χρειάζεται ούτε σε επιτροπές να προστρέξεις ούτε πουθενά αλλού. Έχεις το δικαίωμα να τροποποιήσεις τη σύμβαση δεδομένου ότι εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον και δεύτερον, δεν κερδίζει μέσα από την τροποποίηση ο εργολάβος. Αυτό κάναμε εμείς. Τώρα αν ο Γενικός Ελεγκτής έχει τις δικές του απόψεις, ας βγει να πει στον κόσμο που πληρώνει σήμερα 75 ευρώ, ενώ θα μπορούσε να πληρώνει 39 ευρώ, ότι για νομικίστικους λόγους ή διότι έτσι κρίνει ο ίδιος, έτσι είναι η άποψή του, συνεχίστε να πληρώνετε μέχρι να κριθεί μέσα από τις ελληνικές καλένδες. Διότι, περί αυτού πρόκειται, το να πηγαίνουμε σε επιτροπές και αλλού. Εμείς, θα πάμε στην Βουλή και θα εξηγήσουμε τί ακριβώς κάναμε και κάνουμε και είμαστε υπερβέβαιοι ότι δεν θα έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα με τη νομοθετική εξουσία.
Ερ.: Η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα;
Απ.: Η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα δεν είναι αυτό που επικαλείται ο Γενικός Ελεγκτής. Πολλές φορές έχουν γίνει γνωματεύσεις από τον Γενικό Εισαγγελέα και δεν ήσαν ουσιαστικά επακριβείς με την έννοια ότι υπολείπονταν στοιχεία όταν εξέδιδαν την γνωμάτευση. Είναι κάτι που συζητείται. Κατ’ εμάς, η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα δεν είναι απαγορευτική για την απόφαση που πήραμε.
Ερ.: Το κράτος, την εκάστοτε Κυβέρνηση, ποιος την ελέγχει αν συμπεριφέρεται όπως θα πρέπει να συμπεριφέρεται η γυναίκα του Καίσαρος; Δεύτερον, η Κυβέρνηση ήρθε σε μετωπική αντιπαράθεση με τρεις ανεξάρτητους αξιωματούχους, πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Γενικό Εισαγγελέα και τώρα με τον Γενικό Ελεγκτή.

Απ.: Εγώ σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζω τον ρόλο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
K αι χρήσιμη είναι και αναγκαία και επιβεβλημένη και προβλέπεται και από το Σύνταγμα. Και ναι, καλώς κάνει η Ελεγκτική Υπηρεσία και ελέγχει, όμως, υπάρχει και ένα αλλά. Κάπου, ο υπερβάλλων ζήλος ή καμιά φορά το γεγονός ότι και ο δικός σας ρόλος ως ΜΜΕ, ο τρόπος που παρουσιάζετε κάποια θέματα, ο τρόπος που δίνονται σε εσάς κάποια θέματα από την Ελεγκτική Υπηρεσία, δυστυχώς έχουν δημιουργήσει κάποιες στρεβλώσεις σε σχέση με την άσκηση αυτού του απόλυτα επιβεβλημένου, αν θέλετε, και συνταγματικά κατοχυρωμένου καθήκοντος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Ναι στον έλεγχο, όχι στην υπερβολή, όχι στην ανθρωποφαγία. Πρέπει να υπάρχει ακριβώς μια αρμονία και ένας τρόπος συνταγματικά κατοχυρωμένος χωρίς υπερβολές και άλλα που ενδέχεται να συνιστούν τροχοπέδη στην άσκηση των καθηκόντων των δημοσίων λειτουργών.

Ερ.: Τι να αναμένουν οι καταναλωτές;

Απ.: Σε αυτό το κομμάτι οι καταναλωτές, ο κόσμος να περιμένει ότι εμείς θα προχωρήσουμε στην υπογραφή του συμβολαίου αυτού, διότι, ακριβώς, μέλημά μας είναι η μείωση των τελών, να πληρώνει πιο λίγα ο κόσμος, από 75 να πάει στα 39. Θα προχωρήσουμε και ας βγει ο Γενικός Ελεγκτής να πει ‘διαφωνώ’, δικαίωμά του.