11/9/15

Χαιρετισμός Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου

Χαιρετισμός Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου
στην εκδήλωση «Κυπριακή Βραδιά», στην Αθήνα, χθες

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στην εκδήλωση «Κυπριακή Βραδιά» που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως και τελεί υπό την υψηλή αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Θα ήθελα να συγχαρώ  θερμά την Α.Μ. Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β’, το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αθηναγόρα και όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση της αποψινής βραδιάς.

Βρισκόμαστε απόψε εδώ για να συνεισφέρουμε στην ενίσχυση του κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου της Μητρόπολης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, το οποίο στις μέρες τις οποίες διανύουμε είναι ουσιαστικό και αναγκαίο. Οι Εκκλησίες της Ελλάδος και της Κύπρου ασκούν διαχρονικά τεράστιο φιλανθρωπικό έργο, στηρίζοντας έμπρακτα τον αδιάλειπτο αγώνα για επίλυση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων που μαστίζουν τον απλό πολίτη. Οι αιώνιοι δεσμοί που συνδέουν τις δύο Εκκλησίες, μαρτυρούν το γεγονός ότι η Ορθοδοξία αποτελεί μήνυμα ελπίδας και ενότητας απέναντι στις ποικίλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός, ανά το παγκόσμιο.

Σήμερα, Κύπρος και Ελλάδα βιώνουμε τις συνέπειες μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που έχει διαβρώσει τους πολιτειακούς και κοινωνικούς  θεσμούς των δύο χωρών. Ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με κορύφωση τις πολιτικές λιτότητας που έχουν επιβληθεί, οι οποίες αποδεδειγμένα οδηγούν σε ένα φαύλο κύκλο φτώχιας, ανεργίας και κοινωνικής δυστυχίας. Οι εμπειρίες Κύπρου και Ελλάδος, οι οποίες βρίσκονται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, αποδεικνύουν ότι η επιβολή αυστηρών μέτρων λιτότητας δεν παρέχει οποιεσδήποτε προοπτικές ανάπτυξης. Τουναντίον, τα προγράμματα προσαρμογής έχουν επιφέρει υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, ύφεση, κλείσιμο επιχειρήσεων και μαζική φτώχια.  Πρέπει άμεσα τα μέτρα αυτά να αντικατασταθούν με νέα ισορροπημένα μέτρα, που να οδηγούν σε επανεκκίνηση της οικονομίας, σε βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους, οι οποίοι αποτελούν την ελπίδα του μέλλοντος.

Η θεμελιώδης αρχή της αλληλεγγύης, πάνω στην οποία εδράζεται η ΕΕ πρέπει όχι μόνο να διακηρύσσεται, αλλά και να επιδεικνύεται έμπρακτα προς όλα τα κράτη μέλη, και ειδικότερα εκείνα τα κράτη που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ως αποτέλεσμα της ευρύτερης οικονομικής κρίσης.   Έφτασε η ώρα για μια νέα στροφή στην ευρωπαϊκή πορεία, προς την ανάπτυξη και ευημερία όλων των κρατών μελών,  με απώτερο στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης, της αρμονικής συμβίωσης και της δημοκρατίας. Θέλω αγαπητοί, να υπογραμμίσω ότι η Κύπρος διαχρονικά συμπαραστέκεται ένθερμα στον αδελφό ελληνικό λαό, ο οποίος τόσο σκληρά δοκιμάζεται.

Η Κύπρος σήμερα συνεχίζει ακούραστα τον δύσκολο δρόμο για επιστροφή στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, παρ’ όλες τις σημαντικές προκλήσεις που παραμένουν.

Την ίδια στιγμή, παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στον στόχο της δημοκρατικής, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.   Λ ύση που δεν θα νομιμοποιεί τα κατοχικά δεδομένα, αλλά θα τα καταργεί. Που δεν θα στηρίζεται σε καταστρατήγηση, αλλά σε διασφάλιση των δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών. Που θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, του λαού, του χώρου, των θεσμών και της οικονομίας.   Που θα στηρίζεται στην αρχή της δημοκρατίας ότι η πλειοψηφία κυβερνά και η μειοψηφία κατοχυρώνεται. Μια αρχή που είναι απολύτως συμβατή και πουθενά δεν αντιμάχεται τη λειτουργία της Ομοσπονδίας. Λύση χωρίς συρματοπλέγματα, διαχωριστικά τείχη, ξένους στρατούς, εποίκους και φυλετικούς διαχωρισμούς. Γιατί δεν βολευόμαστε με μισή πατρίδα. Θέλουμε και θα αγωνιστούμε για ελεύθερη πατρίδα για όλους. Όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Χρέος μας η αδιαπραγμάτευτη διεκδίκηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων του λαού μας. Η ανάδειξη της πραγματικής φύσης της κυπριακής κρίσης. Η απαίτηση για εφαρμογή των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Η απλή διακήρυξη και εμμονή, χωρίς ταλαντεύσεις, ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους από την Τουρκία.   Και η σαφής υπόδειξη πως όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για λύση δίκαιη και βιώσιμη, θα πρέπει να στρέψουν το ενδιαφέρον, την επιρροή και τις πιέσεις τους προς την κατοχική δύναμη.

Έχουμε ακόμα χρέος απέναντι σε όλους όσοι θυσιάστηκαν στον βωμό της υπεράσπισης της νομιμότητας και της ελευθερίας, μα και στις γενιές που θα έρθουν, να αγωνιστούμε για άρση των αποτελεσμάτων της προδοσίας και των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής της Τουρκίας στην Κύπρο. Έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε τη φυσική και εθνική επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού και να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη λύσης που θα διασφαλίζει την αρμονική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε ένα δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος. Λύσης που να είναι λειτουργική, βιώσιμη και διαρκής. Λύσης που να ενώνει τους θεσμούς, την οικονομία και τον λαό μας, στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών. Λύση που να τερματίζει την κατοχή και τις αναχρονιστικές εγγυήσεις, να προβλέπει την απόσυρση των τουρκικών   κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των νομίμων κατοίκων του νησιού.

Ως υπό ένταξη χώρα στην ΕΕ, η Τουρκία καλείται επανειλημμένα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο και να συμβάλει ενεργά και αποτελεσματικά στις προσπάθειες που καταβάλλονται για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Ωστόσο, συνεχίζει να αρνείται πεισμόνως να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που της έχουν αναταθεί από τα Ευρωπαϊκά Συλλογικά Όργανα. Αναμένουμε ότι στην υπό εξέλιξη διαπραγματευτική διαδικασία, θα υπάρξει επιτέλους εγκατάλειψη της πάγιας τουρκικής αδιαλλαξίας, για να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση. Το δηλώνουμε για μια ακόμα φορά. Επιθυμούμε διακαώς λύση του Κυπριακού το συντομότερο.   Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθούμε την οποιανδήποτε λύση. Ούτε οι αντιστάσεις του κυπριακού Ελληνισμού θα καμφθούν υπό το βάρος της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης. Και όσοι σπεύδουν να χαρακτηρίσουν την τρέχουσα περίοδο ως δήθεν ευκαιρία για λύση, στηριζόμενοι στις ποικιλόμορφες πιέσεις της οικονομικής κρίσης που βιώνει καθημερινά ο λαός μας, ας μην τρέφουν αυταπάτες. Αν η λύση είναι ανισοβαρής και ατελέσφορη, ο λαός και πάλι θα την απορρίψει. Και όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για τη λύση, προτρέπονται να αποταθούν προς το θύτη, την Τουρκία, για να την πείσουν να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της και τις επιδρομικές και επεκτατικές της πολιτικές.

Η χώρα μας, ως ο πιο απομακρυσμένος προμαχώνας της Ευρώπης στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να αποτελέσει γέφυρα ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Η Κύπρος μπορεί ακόμη να συμβάλει τα μέγιστα στην ενεργειακή ασφάλεια και αυτάρκεια της Ευρώπης, μετά την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Γι’ αυτό, συμμετέχουμε ενεργά και ισότιμα, ως κράτος μέλος της ΕΕ, και στους σχεδιασμούς που διαγράφονται φιλόδοξα για ένα κόσμο της προόδου, ευημερίας, ειρήνης και ασφάλειας.

Ενωμένοι δεν ξεχνούμε. Ενωμένοι, κυπριακός και μητροπολιτικός Ελληνισμός, αγωνιζόμαστε για εθνική και οικονομική προκοπή.   Από τα πανάρχαια βάθη της ιστορίας του Ελληνισμού ακούεται στους αιώνες το παράγγελμα που απορρίπτει την υποταγή, την αδράνεια και την παραίτηση, μπροστά στα τείχη που υψώνουν μπροστά μας οι κάθε λογής κήρυκες και προπέτες της ενσωμάτωσης και της ήττας. «Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης».   Όμοια και εμείς.   Διαβάζουμε τους οιωνούς της νέας εποχής. Ανταποκρινόμαστε στο πολύβουο κάλεσμα της ιστορίας. Όχι, για να σταματήσουμε περιδεείς και παράλυτοι μπροστά στα τείχη, μπροστά στις δυσκολίες που συναντούμε, αλλά για να τραβήξουμε καταπάνω τους, να τα γκρεμίσουμε, να τα ξεπεράσουμε.

Τελειώνοντας, απευθύνω σε όλους θερμό χαιρετισμός αγάπης και τιμής και εγκάρδια συγχαρητήρια για τη διοργάνωση της θεάρεστης αυτής εκδήλωσης.