28/9/15

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας κ. Νίκου Κουγιάλη στην τελετή αποφοίτησης του Δασικού Κολεγίου Κύπρου

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας κ. Νίκου Κουγιάλη
στην τελετή αποφοίτησης του Δασικού Κολεγίου Κύπρου


Τα δάση μας αποτελούν τον πνεύμονα της Κύπρου και, αναμφισβήτητα, η εξαιρετική σημασία και ουσιαστική συμβολή τους στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου μας είναι αδιαμφισβήτητη και γι’ αυτό, η συνέχιση της προστασίας και αειφορικής τους διαχείρισης είναι ζωτικής σημασίας και στόχος του Υπουργείου μας, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Γι’ αυτό, είναι ιδιαίτερη η χαρά μου γιατί βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για την τελετή αποφοίτησης και την απονομή των διπλωμάτων στους σπουδαστές του Δασικού Κολεγίου Κύπρου. Ταυτόχρονα είμαι συγκινημένος γιατί το Δασικό Κολέγιο αναστέλλει ουσιαστικά σήμερα την εξήντα τετράχρονη συνεχή ιστορική λειτουργία και προσφορά του στην κυπριακή Δασοπονία όπως όλοι τη γνωρίζαμε.

Θέλω να τονίσω ότι το Δασικό Κολέγιο δεν κλείνει, απλά αναστέλλει τη λειτουργία του όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και στο μέλλον η Κυβέρνηση θα έχει την ευχέρεια όταν και εφόσον το θεωρήσει αναγκαίο να το λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο. Εν τω μεταξύ, το Δασικό Κολέγιο θα συνεχίσει να λειτουργεί, σύμφωνα και με πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ως Εκπαιδευτικό και Επιμορφωτικό Κέντρο, προσφέροντας έτσι τις πολύτιμες εκπαιδευτικές του υπηρεσίες όχι μόνο στο Τμήμα Δασών, αλλά και στον ευρύτερο τομέα των φυσικών πόρων και περιβάλλοντος.

Αγαπητοί  απόφοιτοι,

Σήμερα, πρέπει να αισθάνεστε ιδιαίτερα περήφανοι που πετύχατε να φτάσετε στο τέρμα της τρίχρονης προσπάθειας σας και, παράλληλα, τυχεροί γιατί η Κυβέρνηση, επιδεικνύοντας την απαιτούμενη αποφασιστικότητα, έλαβε την απόφαση για τον διορισμό και την ένταξή σας στη δασική οικογένεια όπως και όλοι οι άλλοι προηγούμενοι απόφοιτοι.

Σας καλωσορίζω λοιπόν στη μεγάλη δασική οικογένεια και αναμένω ότι θα εργαστείτε με τον απαραίτητο ζήλο όπως και οι προκάτοχοί σας, για μια καλύτερη δασοπονία, αλλά και για το μεγιστοποίηση του κοινωνικού και οικονομικού οφέλους από τα δάση μας.

Σας εύχομαι καλή συνέχεια και καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που σας αναμένει.

Αγαπητοί γονείς,

Γνωρίζω ότι είναι χάρη και στις δικές σας προσπάθειες και στήριξη που τα παιδιά σας βρίσκονται επάξια σήμερα εδώ, έτοιμα να αναλάβουν τα καθήκοντα τους ως νέοι δασοπόνοι του Τμήματος Δασών. Γι’ αυτό, αξίζουν και σε εσάς θερμά συγχαρητήρια.

Η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την αφοσίωση και τους κόπους των σπουδαστών μας, θα απονείμει και φέτος τα Προεδρικά Βραβεία, τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο σε επίδοση απόφοιτο του Δασικού Κολεγίου. Το πρώτο βραβείο που θα δοθεί, ανέρχεται στο ποσό των €2.000 και το δεύτερο στο ποσό των €1.000.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τη Διεύθυνση και το προσωπικό του Τμήματος Δασών για τη συνολική προσφορά τους στην κυπριακή κοινωνία, καθώς και τον Διευθυντή και το προσωπικό του Δασικού Κολεγίου για το εξαιρετικό έργο που επιτέλεσαν, με ιδιαίτερο ζήλο και αφοσίωση.

---------------------