7/8/15

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Ν. Κουγιάλη

Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος
κ. Ν. Κουγιάλη στο Φεστιβάλ Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, ανάμεσά σας, για να παραστώ στο Φεστιβάλ Πολιτιστικής Κληρονομιάς που διοργανώνει το Επαρχιακό Συμβούλιο της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ) Αμμοχώστου, σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίας Νάπας.
Η πολιτιστική κληρονομιά κάθε τόπου είναι ανεκτίμητης αξίας και πρέπει να διαφυλάσσεται, να εμπλουτίζεται, να επεκτείνεται και να μεταδίδεται όχι μόνο στους άλλους λαούς, μα κύρια και πάνω απ’ όλα, στις δικές μας επερχόμενες γενιές. Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι για μάς πηγή κοινωνικού πλούτου και πνευματικής δύναμης και αποτελεί βάση για τη σημερινή ανάπτυξη του τόπου μας.
Πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως η αποψινή αναδεικνύουν τον λαϊκό μας πολιτισμό. Συντηρούν την ιστορική μνήμη και την παράδοση του λαού μας. Αναπαριστούν τον κόσμο του χθες και τον προβάλλουν δημιουργικά μέσα στο παρόν. Τέτοιες αξιόλογες εκδηλώσεις εκτός από τη ψυχαγωγία σκοπό έχουν την ανάδειξη, προώθηση και προβολή των ηθών και εθίμων του τόπου μας και την προβολή τους, τόσο στους συμπολίτες μας, όσο και στους επισκέπτες του νησιού μας, εμπλουτίζοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο το τουριστικό προϊόν της περιοχής, αλλά και του νησιού μας γενικότερα.
Ο πλούτος και οι ιδιαιτερότητες του πολιτισμού μας, τον τοποθέτησαν ως ένα από τους κεντρικούς πυλώνες της τουριστικής ανάπτυξης. Μέσα από την ανάδειξη της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου μας αναμένουμε να επιτύχουμε την ποιοτική επανατοποθέτηση της Κύπρου στον τουριστικό χάρτη, προσθέτοντας στις εμπειρίες των επισκεπτών μας μοναδικές σε αξία στιγμές.
Φίλες και φίλοι,
Κυρίαρχο μας μέλημά μας, ως Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι η ύπαιθρός μας και οι άνθρωποί της. Οι όποιοι σχεδιασμοί μας, γίνονται πάντοτε, έχοντας κατά νου τις περιφερειακές μας κοινότητες και την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής των κατοίκων τους.
Σήμερα, κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, η ύπαιθρος, όπως και το σύνολο της πατρίδας μας, καλείται να αντεπεξέλθει και να διέλθει με επιτυχία των δυσκολιών που προκάλεσε η οικονομική κρίση. Πολίτες και Κυβέρνηση καλούμαστε να δούμε τι δεν πράξαμε ορθά, πώς μπορούμε να αλλάξουμε και προς τα πού οφείλουμε να πάμε.
Από την πλευρά μας, ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, προχωρούμε σε μια γενναία μεταρρύθμιση του συνόλου του αγροτικού τομέα. Έχοντας στο επίκεντρο των πολιτικών μας τον άνθρωπο και το περιβάλλον, ενισχύουμε την πορεία της Κύπρου προς μια βιώσιμη ανάπτυξη, με κεντρικό άξονα τη μετάβαση προς μια πράσινη οικονομία. Βασικό μας εργαλείο, στην προσπάθεια για αναζωογόνηση της αγροτικής οικονομίας και διασφάλιση του βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου μέλλοντος της υπαίθρου μας, είναι το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Διά μέσου αυτού, θα διατεθεί ποσό ύψους 243 εκ. ευρώ, με αυξημένη συνεισφορά από την ΕΕ
Μέσω του Προγράμματος, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δράσεις για:
· την προώθηση της μεταφοράς γνώσεων και της καινοτομίας,
· την ενίσχυση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας,
· την προώθηση της οργάνωσης της αλυσίδας τροφίμων,
· την αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων που συνδέονται με τη γεωργία
· την προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων και στήριξη της στροφής προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με ανθεκτικότητα στην αλλαγή του κλίματος, και
· προώθηση της κοινωνικής ένταξης, της μείωσης της φτώχειας και της οικονομικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές.
Κύριο μέλημά μας, είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και η ενδυνάμωση του αγροτικού τομέα. Παράλληλα, το νέο Πρόγραμμα για την περίοδο 2014-2020 θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τόσο δημόσιες υποδομές που θα συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της διαφοροποίησης της οικονομίας στην ύπαιθρο, όσο και έργα ιδιωτικής πρωτοβουλίας που θα εντάσσονται στο σχέδιο του αγροτουρισμού, στοχεύοντας σε μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Δράττομαι της ευκαιρίας για να υπογραμμίσω, για άλλη μια φορά, τη μεγάλη εκτίμηση που τρέφω για την οργάνωσή σας, μια οργάνωση που δίκαια κέρδισε την εμπιστοσύνη και την καταξίωση ανάμεσα στον αγροτικό μας κόσμο για τη διαχρονική ευαισθησία που την χαρακτηρίζει αναφορικά με τα δίκαια του Κύπριου αγρότη και της Κύπριας αγρότισσας, αλλά και την ανάπτυξη του γεωργικού τομέα γενικότερα στο νησί μας.
Είναι από όλους παραδεκτό πως, σήμερα, ο τομέας της γεωργίας στον τόπο μας αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα. Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται ο τόπος μας επιφέρει άμεσες επιπτώσεις και στην αγροτική οικονομία. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις προκλήσεις και να βγούμε από την κρίση νικητές. Θέσαμε ως στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου, τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, την ανάπτυξη και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της υπαίθρου, την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων.
Η προσπάθεια, την οποία καταβάλλουμε για επίλυση των προβλημάτων αυτών, είναι συνεχής και επίμονη. Ταυτόχρονα, υφίσταται η ανάγκη για εφαρμογή νέων προσεγγίσεων και αντιλήψεων για τη γεωργία και τον τρόπο άσκησής της, ώστε αυτή να ενισχυθεί, να αναπτυχθεί και, κατά συνέπεια, να γίνει πιο ανταγωνιστική. Και προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερη σημασία αποκτά ο γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ιδιαίτερα με τις αγροτικές μας οργανώσεις.
Φιλές και φίλοι,
Η πρόσφατη δημοσίευση της αίτησης για την εγγραφή του χαλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), σηματοδοτεί ότι η τεράστια προσπάθεια που καταβάλαμε, βαίνει αισίως στο τέρμα και διανοίγει μεγάλες προοπτικές στον τομέα του χαλουμιού και, κατ’ επέκταση, και της κτηνοτροφίας. Ήδη, έχουμε εξαγγείλει μια σειρά μέτρων που θα ενισχύουν την παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος.
Εξυπακούεται, βέβαια, ότι θα πρέπει όλοι οι κλάδοι της κτηνοτροφίας και οι μεταποιητές να εργαστούν συλλογικά, ώστε, με την προβολή και προώθηση των κυπριακών προϊόντων, να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και, ως εκ τούτου, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, ενώ το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και κίνητρο για την ετοιμασία και κατάθεση φακέλων για άλλα παραδοσιακά μας προϊόντα.
Αυτή η δημοσίευση αποτελεί δικαίωση για το Υπουργείο, αλλά και για μένα προσωπικά. Παράλληλα, δείχνει σε όλους ότι με επιμονή, σωστό προγραμματισμό και σκληρή δουλεία μπορούμε να επιτύχουμε πολλά.
Αγαπητοί φίλοι,
Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, επιδίωξή και καθήκον μας, παράλληλα, είναι συμπαρασταθούμε και να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής του αγροτικού κόσμου. Με τη δική σας συμβολή και τη στήριξη του Υπουργείου μας, ο στόχος είναι κοινός και δεν είναι άλλος, από την ανάπτυξη των αγροτικών μας περιοχών, την αντιμετώπιση της αστυφιλίας, παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση του αγροτικού μας τοπίου.
Τελειώνοντας, επιθυμώ να συγχαρώ την ΕΚΑ Αμμοχώστου και τον Δήμο Αγίας Νάπας για την ανάληψη της πρωτοβουλίας αυτής και σας διαβεβαιώνω πως τόσο στο Υπουργείο του οποίου προΐσταμαι, όσο και σε μένα προσωπικά, πάντοτε θα βρίσκετε θερμούς συμπαραστάτες.