1/7/15

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε σύσκεψης της Εθνικής Επιτροπής για τα Ναρκωτικά

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε σύσκεψης
της Εθνικής Επιτροπής για τα Ναρκωτικά

Στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών και την προστασία των ουσιοεξαρτημένων ατόμων, πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ευρεία σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής για τα Ναρκωτικά, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.
Κατά τη σύσκεψη λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις που αφορούν στην προώθηση ενεργειών προς υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος σε σχέση με τις αρμοδιότητες της Εθνικής Επιτροπής για τα Ναρκωτικά.
Ανάμεσα σε άλλα, αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:
1. Έγκριση επιπρόσθετου ποσού προς το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου, από το Υπουργείο Υγείας, ύψους €190.000, για σκοπούς διατήρησης της βιωσιμότητας Προγραμμάτων του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου, μέσω των νενομισμένων διαδικασιών.
2. Ενίσχυση για την έναρξη λειτουργίας του Θεραπευτικού Προγράμματος «Στροφή 360 ο» στο Τμήμα Φυλακών από σήμερα, 1η Ιουλίου 2015 και ολοκλήρωση της εκπαίδευσης Λειτουργών που υπηρετούν στις φυλακές και έναρξη του προγράμματος εντός Αυγούστου 2015. Πρόκειται για την κάλυψη ενός σημαντικότατου κενού, αφού τώρα θα δοθεί η ευκαιρία στα ουσιοεξαρτημένα άτομα, τα οποία βρίσκονται έγκλειστα, να αποταθούν για θεραπεία.
3. Πιλοτική Λειτουργία Προγράμματος Φαρμακευτικής Υποστήριξης (Προγράμματος Υποκατάστασης) στην Πάφο και την Αμμόχωστο εντός του Οκτωβρίου 2015.
4. Ενίσχυση της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΦ με Κλινικούς/Συμβουλευτικούς Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς, με την έγκριση του τροποποιητικού/συμπληρωματικού προϋπολογισμού, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2015.
5. Υποβολή, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2015, Πρότασης στο Υπουργικό Συμβούλιο, από το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου, για πολυθεματική διαχείριση πτυχών που αφορούν σε ανήλικα ουσιοεξαρτημένα άτομα.
6. Υποβολή, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2015, κοινής Πρότασης στο Υπουργικό Συμβούλιο, από τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και σε συνεργασία με το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου, για εφαρμογή στοχευμένων προγραμμάτων πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης σε παιδιά και νέους υπό την προστασία/κηδεμονία του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
7. Υποβολή, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2015, Πρότασης στο Υπουργικό Συμβούλιο, από το Υπουργείο Υγείας, σε συνεννόηση με τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και Εσωτερικών, καθώς και τον ΚΟΤ, για την ανάθεση μέρους των ελέγχων που διενεργούνται για σκοπούς τήρησης της νομοθεσίας για το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και τις Δημοτικές Αρχές.
8. Υποβολή Πρότασης από το Υπουργείο Υγείας, μέχρι 30 Νοεμβρίου 2015 προς το Υπουργικό Συμβούλιο, για τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για το κάπνισμα με την εισαγωγή προνοιών, μέσα από τις οποίες θα επιτυγχάνεται η εφαρμογή της σε χώρους εστίασης και αναψυχής, καθώς και για την απαγόρευση του καπνίσματος στους εξωτερικούς χώρους τόσο των σχολείων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού όσο και των νοσοκομείων.
9. Εντατικοποίηση, από πλευράς Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ενεργειών για αυστηρότερη εφαρμογή της νομοθεσίας για την πώληση ή την προμήθεια αλκοόλ σε άτομα κάτω των 17 ετών και συχνοί έλεγχοι άλκοτεστ.
10. Την υιοθέτηση των προνοιών της πρότασης νόμου που αφορά στην καταγραφή των κατόχων καρτών κινητής τηλεφωνίας προπληρωτέου χρόνου, η οποία βρίσκεται ήδη κατατεθειμένη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με την αποστολή προς τη Βουλή παράκλησης για επίσπευση της ψήφισης της πρότασης νόμου σε Νόμο.
11. Την ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου που αφορά στην εισαγωγή του νάρκοτεστ.
12. Τη διανομή, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2015-2016, εγχειριδίου στα σχολεία, με τη συνεργασία του Γραφείου του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, με στόχο την καλλιέργεια του εθελοντισμού.
13. Την εξεύρεση, μέχρι το τέλος του 2015, από το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου, χώρου διαμονής απεξαρτημένων ατόμων, στο πλαίσιο της σταδιακής επανένταξής τους στην κοινωνία και κατάθεση σχετικής Πρότασης στο Υπουργικό Συμβούλιο.
14. Την εξεύρεση από το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου και το Υπουργείο Υγείας, κατάλληλων χώρων φιλοξενίας των ατόμων που θα παραπέμπονται σε κέντρα θεραπείας με βάση τις πρόνοιες του περί Θεραπείας Κατηγορουμένων και Καταδικασθέντων Χρηστών ή Ουσιοεξαρτημένων Ατόμων Νόμου του 2015 που βρίσκεται στη Βουλή για ψήφιση.
15. Την ολοκλήρωση, μέχρι το τέλος του 2015, της σειράς των εκπαιδευτικών ημερίδων από το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου, για ενημέρωση/εκπαίδευση των Λειτουργών των Κοινωνικών Υπηρεσιών σε σχέση με τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, με στόχο τη βελτίωση του μηχανισμού εντοπισμού ευάλωτων ομάδων.