1/7/15

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Λ. Ομήρου

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Λ. Ομήρου
στη Συνέλευση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους επαγγελματικούς φορείς της Κύπρου, με μεγάλη οικονομική και κοινωνική προσφορά. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στη σημερινή Ετήσια Γενική Συνέλευση.
Υπάρχουν σημαντικές θετικές ενδείξεις για την πορεία της κυπριακής οικονομίας. Μετά από δεκατέσσερα τρίμηνα ύφεσης, παρουσιάζεται για πρώτη φόρα θετικός ρυθμός ανάπτυξης, η χώρα βγήκε πρόσφατα στις αγορές, ενώ οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων καταδεικνύουν ότι η εμπιστοσύνη στην κυπριακή οικονομία επανέρχεται σταδιακά.
Όμως παραμένουν σημαντικές προκλήσεις. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της ανεργίας συνεχίζουν να βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα βιωσιμότητας, οι αβεβαιότητες του εξωτερικού περιβάλλοντος είναι πολλές και η ανάγκη εξεύρεσης πόρων για χρηματοδότηση έργων μεγάλη.
Δυστυχώς, η αλόγιστη πιστωτική επέκταση τα προηγούμενα χρόνια, οδήγησαν το ιδιωτικό χρέος σε δυσθεώρητα ύψη, δημιουργώντας την ανάγκη για απομόχλευση και περιορίζοντας τις δυνατότητες άντλησης νέων χορηγήσεων από τις επιχειρήσεις.
Είναι απαραίτητο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αναδιαρθρώσεων των δανείων, με τη μείωση των επιτοκίων, την επέκταση της περιόδου αποπληρωμής, τον διαχωρισμό του δανείου στο μέρος που είναι βιώσιμο και μπορεί να εξυπηρετηθεί και σε αυτό που είναι μη βιώσιμο, να αποτελούν μερικά από τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Πρέπει επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας ειδικών οργανισμών διαχείρισης δανείων, ίσως από κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αντί έναν κεντρικό. Αναμένουμε να δούμε την πρακτική εφαρμογή του νόμου των εκποιήσεων αλλά και του πλαισίου αφερεγγυότητας και αν θα δοθεί η δυνατότητα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, διατηρώντας πάντοτε την κοινωνική συνοχή.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για την παραγωγική συνδρομή του ΣΕΛΚ στην ετοιμασία του πολυνομοσχεδίου για την αφερεγγυότητα καθώς και τη γρήγορη ανταπόκριση του στα θέματα αδειοδότησης και εποπτείας συμβούλων αφερεγγυότητας που είναι μέλη του.
Η χώρα έχει χάσει πέραν του 10% του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια, το κοινωνικό κράτος συρρικνώθηκε, ο πληθωρισμός συνεχίζει την αρνητική του τάση και η πορεία ανάκαμψης παρουσιάζεται δύσκολη και εύθραυστη.
Το 2015 αποτελεί ένα κομβικό σημείο για την κυπριακή οικονομία. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν, όπως το ΓεΣΥ, η αναδιάρθρωση της Δημόσιας Υπηρεσίας, ενώ αναμένεται να διαφανεί αν η χώρα μπαίνει σε μια πορεία ανάκαμψης ή θα παρουσιάσει μια οριζόντια πορεία αρνητικών, έστω και μικρών, ποσοστών ανάπτυξης.
Οι πολιτικές της μονόπλευρης, εξοντωτικής λιτότητας οδηγούν τις οικονομίες σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και στην κοινωνική δυστυχία. Είναι απαραίτητη η αλλαγή των πολιτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επαναφέροντας την αλληλεγγύη ως θεμελιώδη αρχή και αξία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Η στάση των θεσμών έναντι της Ελλάδας επιβεβαιώνει τις εμμονές του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης, αλλά πιο πολύ του ΔΝΤ, και θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της Ευρωζώνης. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την ελληνική κυβέρνηση σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα. Το λεγόμενο ελληνικό ζήτημα είναι ευρωπαϊκό, εφόσον οι ευρωπαϊκές αρχές δοκιμάζονται.
Απαιτούνται μέτρα και πολιτικές ώθησης της ανάπτυξης και ως τέτοια καταγράφονται το σχέδιο ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι σημαντικό να δημιουργηθούν στην Κύπρο εκείνες οι υποδομές και οργανισμοί καθώς και οι τεχνικές ομάδες για τη μέγιστη άντληση κεφαλαίων από το ευρωπαϊκό σχέδιο επενδύσεων.
Άμεση προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου εθνικού αναπτυξιακού σχεδιασμού και η δημιουργία ενός νέου σύγχρονου μοντέλου οικονομίας που θα οδηγήσει στην ανασυγκρότηση και στην ανάπτυξή της. Τομείς όπως η ενέργεια, η ναυτιλία, ο τουρισμός, ο τομέας των οργανισμών συλλογικών επενδύσεων, οι κατασκευές, η γεωργία και κτηνοτροφία, η έρευνα και τεχνολογία, οι νεοφυείς επιχειρήσεις με τον κατάλληλο σχεδιασμό και την παροχή κινήτρων, μπορούν να αποτελέσουν τους πυλώνες επανεκκίνησης της οικονομίας.
Ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών αποδεικνύεται ανθεκτικός στην κρίση, παρά το δύσκολο εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον, όπως η κατάσταση της ρωσικής οικονομίας, τον ανταγωνισμό των άλλων χρηματοπιστωτικών κέντρων και τη μεγάλη κρίση που δημιούργησαν οι αποφάσεις του Eurogroup τον Μάρτιο του 2013.
Από το 1961 ο ΣΕΛΚ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών. Με πέραν των 3.000 εξειδικευμένων μελών ο ΣΕΛΚ αποτελεί το αναγνωρισμένο αρμόδιο Σώμα για ρύθμιση και εποπτεία του λογιστικού επαγγέλματος στην Κύπρο. Τα μέλη του αποτελούν τους αντιπροσώπους της χώρας μας στους ξένους επιχειρηματικούς κύκλους και στηρίζουμε τις προσπάθειες τους για τη διατήρηση και την ενίσχυση του τομέα των υπηρεσιών.
Σημαντική είναι και η συνεισφορά του συνδέσμου με προτάσεις και εισηγήσεις, με σκοπό την ενίσχυση του τομέα αλλά και της οικονομίας. Τελευταίο παράδειγμα είναι η προσπάθεια που γίνεται με τις αρμόδιες Αρχές για εκσυγχρονισμό και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του φορολογικού μας συστήματος. Ως Βουλή, δέσμευσή μας είναι η γρήγορη εξέταση και ψήφιση των συναφών νομοσχεδίων όταν αυτά κατατεθούν. Είμαστε, επιπλέον, έτοιμοι να ακούσουμε τις εισηγήσεις του ΣΕΛΚ όσον αφορά την Ευρωπαϊκή οδηγία για το ελεγκτικό επάγγελμα και τις παρεμφερείς υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρονται.
Παρά τα μέτρα του Μνημονίου, η Κύπρος διατηρεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα ως κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και αποτελεί το επενδυτικό όχημα για επενδύσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εκτός, ιδίως στις ραγδαία αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Είναι επιτακτική ανάγκη η μείωση της γραφειοκρατίας και των αχρείαστων διαδικασιών, η περαιτέρω χρήση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ο συνεχής εμπλουτισμός των χρηματοοικονομικών προϊόντων που προσφέρονται, με την ενίσχυση για παράδειγμα της προσπάθειας προσέλκυσης οργανισμών συλλογικών επενδύσεων αλλά και των διαχειριστών τους, και η περαιτέρω ενίσχυση του δικτύου αποφυγής διπλής φορολογίας, ώστε να παραμείνει η Κύπρος ένα ανταγωνιστικό χρηματοπιστωτικό κέντρο.
Απαιτείται η ενοποίηση και ο εκσυγχρονισμός των νομοθεσιών που αφορούν την επιβολή φορολογίας και τον έφορο εταιρειών, καθώς και η απλούστευση των διαδικασιών. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να υπάρχουν τρία διαφορετικά ήδη προστίμων για την μη πληρωμή φόρων ή για άλλες καθυστερήσεις, και σε κάποιες νομοθεσίες ο τόκος για τις καθυστερημένες πληρωμές να βασίζεται στους συμπληρωμένους μήνες και σε άλλες όχι.
Οι προκλήσεις παραμένουν, αλλά είμαι σίγουρος ότι με τη βοήθεια του ΣΕΛΚ και των μελών του αυτές θα αντιμετωπιστούν. Σημαντικές είναι και οι αλλαγές που αφορούν στην αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, με την εφαρμογή του Προτύπου Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών του ΟΟΣΑ, που ουσιαστικά αποτελεί επέκταση του Νόμου Περί Συμμόρφωσης Ξένων Λογαριασμών (FATCA) που υιοθετήθηκε από τις ΗΠΑ και με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει διακρατική συμφωνία.
Είναι επιπλέον πολύ σημαντικό οι αξιολογήσεις της Κύπρου από το Διεθνές Συνέδριο για Φορολογική Διαφάνεια και Ανταλλαγή Πληροφοριών σε Θέματα Φορολογίας του ΟΟΣΑ, να είναι θετικές και προς αυτήν την κατεύθυνση τα μέλη του ΣΕΛΚ, σε συνεργασία με τους κρατικούς φορείς, έχουν προβεί σε σημαντικές ενέργειες για βελτίωση της κατάστασης.
Το Κυπριακό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα τον τομέα των υπηρεσιών και να βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τους επαγγελματικούς οργανισμούς όπως ο ΣΕΛΚ.
Η επαναφορά της οικονομίας στις ράγες της ανάπτυξης αποτελεί μονόδρομο για έξοδο από την κρίση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο τομέας των υπηρεσιών έχει μεγάλες δυνατότητες. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και μεταρρυθμιστικές τομές.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι, για την πρόσκλησή σας και να σας συγχαρώ για το σημαντικό έργο που επιτελείτε.
Οι προκλήσεις μπροστά μας, τόσο στα θέματα οικονομίας αλλά και στο εθνικό μας θέμα, είναι μεγάλες και απαιτείται σωστός στρατηγικός σχεδιασμός, προνοητικότητα και συνεννόηση. Η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής, ώστε να επαναφέρουμε την ευημερία στον τόπο, να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στους νέους, αλλά πάνω απ’ όλα να διατηρήσουμε την αξιοπρέπεια και την περηφάνια μας, μακριά από εξαρτήσεις από οποιουσδήποτε πιστωτές είτε αυτοί ονομάζονται θεσμοί είτε Τρόικα.