21/7/15

Στις εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής στην Αυστραλία ο Υπουργός Γεωργίας

Στις εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής
στην Αυστραλία ο Υπουργός Γεωργίας


Στις εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής που διοργανώνει η κυπριακή ομογένεια στην Αυστραλία παρίσταται αυτές τις μέρες ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης, εκπροσωπώντας την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Σε χαιρετισμό που απηύθυνε την Κυριακή, 19 Ιουλίου, σε μεγάλη συγκέντρωση στο   Σύδνεϋ ο Υπουργός Γεωργίας εξήρε τον ρόλο που διαδραματίζει η κυπριακή ομογένεια στην Αυστραλία. «Η ομογένεια της Αυστραλίας», δήλωσε «αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο του Κυπριακού Ελληνισμού, ένα κύτταρο αγώνα και συνεχούς προσφοράς. Κατά την παρουσία μου εδώ έχω διαπιστώσει ότι η ομογένεια της Αυστραλίας δεν ξεχνά και αγωνίζεται σθεναρά και αδιάλειπτα».
 
Η σκέψη όλων στρέφεται κάθε χρόνο αυτές τις μέρες σε όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους, πολεμώντας για την πατρίδα, ανέφερε ο κ. Κουγιάλης. «Θυμόμαστε και αποτίνουμε φόρο τιμής σε όσους σκοτώθηκαν από τον βάρβαρο κατακτητή, στρέφουμε τη σκέψη στους χιλιάδες των προσφύγων μας, στους εγκλωβισμένους που συνεχίζουν να αγωνίζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες και τις οικογένειες των αγνοουμένων απαιτούν τη διακρίβωση της τύχης των δικών τους ανθρώπων».
 
Σαράντα ένα χρόνια, αγώνων και προσπαθειών για την επίλυση του προβλήματος, που επηρεάζει πρωτίστως την ίδια την επιβίωση ολόκληρου του κυπριακού λαού, είναι πάρα πολλά, τόνισε ο κ. Υπουργός. Αγωνιζόμαστε είπε για μια «λύση που θα καταργεί την διαχωριστική γραμμή και θα προβλέπει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων, καθώς και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία κάθε σύγχρονο κράτος διεκδικεί για τους πολίτες του, περιλαμβανομένων του δικαιώματος της επιστροφής και του δικαιώματος επί της περιουσίας. Μια λύση που θα μετατρέψει την Κύπρο σε τόπο ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους».

Η Κύπρος και ο λαός της υποφέρουν από τη συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική στρατιωτική κατοχή, ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι «οι Κύπριοι, πρόσφυγες και μη, είμαστε οι μόνοι σήμερα Ευρωπαίοι πολίτες που δεν απολαμβάνουμε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στην ίδια μας την πατρίδα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής. Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα. Δεν μπορούμε ελεύθερα να διακινηθούμε, να εγκατασταθούμε, να ζήσουμε στο κατεχόμενο μέρος του νησιού μας, να ασκήσουμε τα θρησκευτικά μας δικαιώματα».
 
Οι προσπάθειες για συνολική λύση θα πρέπει να συνεχισθούν με σοβαρότητα, μεθοδικότητα και κυρίως με αποφασιστικότητα και βούληση λύσης, ανέφερε ο Υπουργός, διαβεβαιώνοντας τους παρευρισκόμενους ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για λύση του Κυπριακού και είναι έτοιμος να αξιοποιήσει στο έπακρο το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Θα εργαστεί ακούραστα για τη λύση του Κυπριακού, γιατί η λύση μπορεί να αποβεί ο καταλύτης για την έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση».  
 
«Σήμερα, φαίνεται να δημιουργούνται προϋποθέσεις που μας επιτρέπουν να διαπραγματευτούμε στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που είναι δυνατόν να οδηγήσει επιτέλους, σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Η εκλογή του Μουσταφά Ακκιντζί στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων δημιουργεί την ελπίδα η ειρήνη να επικρατήσει σε ολόκληρο το νησί για να επιτρέψει σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να ξαναζήσουν μαζί ειρηνικά», σημείωσε.

Αναφορικά με την κατάσταση στην οικονομία, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι υπάρχουν θετικά και ενθαρρυντικά μηνύματα. «Δεν αποτρέψαμε απλώς τη άτακτη χρεοκοπία. Σήμερα, είμαστε πολύ πιο μπροστά. Έχουμε αποκαταστήσει τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας , καθώς και το τραπεζικό μας σύστημα και έχουμε μια οικονομία που αρχίζει να ανακάμπτει. Μετρούμε πια θετικές, μόνο, αξιολογήσεις και απολαμβάνουμε συνεχείς αναβαθμίσεις της οικονομίας μας από τους διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης», δήλωσε.
 
Κλείνοντας, ο κ. Κουγιάλης, αφού έκανε κάλεσμα για εθνική ενότητα, εθνική συνεννόηση και σκληρή δουλειά δήλωσε ότι επιλογή της Κυβέρνησης αποτελεί η δρόμος της εθνικής ευθύνης και συνέπειας. «Επιλέγουμε την πολιτική της διορατικότητας και των τολμηρών πρωτοβουλιών, αυτών που θα δημιουργήσουν μια νέα δυναμική και προοπτική για την εθνική, αλλά και την οικονομική ανόρθωση της πατρίδας μας».
 
Απόψε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα έχει συνάντηση με παροικιακές οργανώσεις.
___________