17/7/15

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων
με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean - Claude Juncker . T ον κ. Juncker συνόδευε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αρμόδιος για θέματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, καθώς και ομάδα υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων, περιλαμβανομένου του Επικεφαλής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κ. Γεώργιου Μαρκοπουλιώτη. Στη συνάντηση, παρέστη επίσης ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες κ. Κορνήλιος Κορνηλίου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, αφού καλωσόρισε τον κ. Juncker στην Κύπρο, αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, σημειώνοντας ότι η ανάδειξη Akinci στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, προκαλεί αισιοδοξία για την έκβαση των προσπαθειών που καταβάλλονται προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος, παρότι δεν πρέπει να ξεχνούμε, όπως τόνισε ο κ. Ομήρου, ότι το κλειδί της λύσης εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια της Άγκυρας. Ο κ. Ομήρου χαιρέτισε επίσης τον διορισμό του προσωπικού εκπροσώπου του κ. Juncker για το Κυπριακό, όπως εξαγγέλθηκε την προηγουμένη από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να διασφαλιστεί ότι το περιεχόμενο της όποιας λύσης, που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις, θα είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Όπως ανέφερε ο κ. Ομήρου, τελικός στόχος είναι η εξεύρεση μιας συμφωνημένης, δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών της ΕΕ, η οποία θα διασφαλίζει τον σεβασμό και την τήρηση του κοινοτικού κεκτημένου. Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε, εξάλλου, ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο και ότι η λύση δεν μπορεί να αποτελέσει πρωτογενές δίκαιο, καθότι, όπως επεσήμανε, αυτό αντίκειται στο Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης.
 
Εκφράζοντας ιδιαίτερη χαρά για την παρουσία του στην Κύπρο, ο κ. Juncker τόνισε ότι η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό είναι σήμερα πιο ορατή παρά ποτέ. Αναφερόμενος επίσης στη χθεσινή σχετική εξαγγελία του, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι ο εκπρόσωπός του θα έχει ρόλο ενεργού παρατηρητή στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού. Όσον αφορά δε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο κ. Juncker υπογράμμισε, τέλος, ότι το Σώμα έχει ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσει στο να φέρει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους πιο κοντά, στο πλαίσιο των προσπαθειών για εξεύρεση και εδραίωση της λύσης.