19/7/15

Ομιλία Υπουργού Εσωτερικών στο μνημόσυνο πεσόντων και στις εκδηλώσεις για καταδίκη της τουρκικής εισβολής, στη Λεμεσό

Ομιλία Υπουργού Εσωτερικών στο μνημόσυνο πεσόντων
και στις εκδηλώσεις για καταδίκη της τουρκικής εισβολής, στη Λεμεσό

Συμπληρώνονται σήμερα 41 ολόκληρα χρόνια από την τουρκική εισβολή και τον βίαιο διαχωρισμό της πατρίδας μας. Σαράντα ένα χρόνια από την εθνική τραγωδία, και οι αποφράδες επέτειοι του 1974 επαναφέρουν στο προσκήνιο τις θύμησες, αλλά και τον πόνο από τις αιμάσσουσες πληγές της πατρίδας. Ακατάλυτο και πρωταρχικό μας καθήκον αποτελεί σήμερα η απόδοση της προσήκουσας τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες νεκρούς μας. Στους Ελληνοκύπριους και Ελλαδίτες πεσόντες αδελφούς, οι οποίοι υπερασπίστηκαν μέχρις εσχάτων την μαρτυρική μας πατρίδα, ποτίζοντας με το αίμα τους το δέντρο της κυπριακής ελευθερίας.

Η απόδοση τιμής στους ήρωες των αγώνων του λαού μας είναι οφειλόμενη και διαχρονική επιταγή. Μια πράξη υπόμνησης της μαρτυρικής αγωνιστικής πορείας της πατρίδας μας που άρχισε με τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-‘59, συνεχίστηκε με την αντιμετώπιση της Τουρκανταρσίας του 1963-‘64 και έφθασε, δυστυχώς, μετά και από δικά μας λάθη και παραλείψεις, στο μαύρο καλοκαίρι του 1974.

Σήμερα, η σκέψη όλων εμάς που ζήσαμε τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, στρέφεται πίσω στον χρόνο. Νεκροί και αγνοούμενοι, πρόσφυγες και εγκλωβισμένοι, κατοχή πατρογονικών εδαφών, καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σύληση των Εκκλησιών ακόμα και των νεκροταφείων μας, συνθέτουν το μέγεθος της τραγωδίας που συνεχίζεται από το ‘74, για 41 τόσα χρόνια.
Ξυπνά σήμερα, ξανά, ο θρήνος για τις τρεις και πλέον χιλιάδες θύματα. Οι θύμησες από τα ειδεχθή εγκλήματα των Τούρκων εισβολέων. Τις εν ψυχρώ εκτελέσεις αιχμαλώτων και αμάχων. Θυμόμαστε την αγωνία των συγγενών για τους 1619 αγνοούμενους, τα βασανιστήρια των αιχμαλώτων, το δράμα της επιστροφής τους από τα μπουντρούμια των Αδάνων. Τον βίαιο εκτοπισμό του ενός τρίτου των συμπατριωτών μας και τις προσπάθειές τους να συγκροτήσουν ξανά τις ζωές τους, μέσα από τα συσσίτια και τα προσωρινά αντίσκηνα.
Σαράντα ένα χρόνια μετά, και η πατρίδα μας, δυστυχώς, εξακολουθεί να είναι μοιρασμένη, με το απαίσιο σύμβολο της ξένης κατοχής και του διαχωρισμού χαραγμένο στην κορφή του Πενταδακτύλου. Ένα κατοχικό σύμβολο που διαπερνά τα σπλάχνα της μαρτυρικής Κύπρου και προκαλεί, δικαιολογημένα, την οργή και την αγανάκτηση όλων μας.
Αποδεδειγμένα, ο λαός μας διαθέτει και την αρετή και την τόλμη που θα του επιτρέψουν να ανακτήσει την ελευθερία του, στο πλαίσιο μιας συμφωνημένης, αμοιβαία αποδεκτής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης καταβάλλει άοκνες προσπάθειες για μια έντιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.
Βρισκόμαστε στη διαδικασία μιας επίπονης προσπάθειας, μέσω του διαλόγου πάντοτε, για εξεύρεση λύσης και απαλλαγή από την κατοχή. Ενωμένοι και στοχοπροσηλωμένοι και, κυρίως, με πλήρη επίγνωση του τι σημαίνει αποτυχία στις προσπάθειες για λύση, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Μπορούμε να ενώσουμε την Κύπρο και τον λαό της, δεδομένου ότι και η Τουρκία δεν θα εμμείνει σε θέσεις που τρομοκρατούν ή δυναμιτίζουν την ενότητα του κράτους και του λαού, στο πλαίσιο μιας λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Δεν έχουμε το δικαίωμα μιας νέας αποτυχίας. Στόχος μας δεν είναι μια ακόμα ατέρμονη και άγονη διαδικασία, αλλά η ορθή επίλυση του εθνικού μας θέματος. Θέλουμε και επιδιώκουμε λύση, η οποία να σέβεται την ιδιότητά μας ως ευρωπαϊκού κράτους. Θέλουμε και επιδιώκουμε λύση, η οποία θα διασφαλίζει το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού στη γη των προγόνων του, κάτω από συνθήκες ασφάλειας. Μόνο έτσι θα δικαιώσουμε τη θυσία των ηρώων μας. Και τιμώντας τους ήρωες μας, να υπερβούμε τα διχαστικά σύνδρομα και τις τραυματικές εμπειρίες του απώτερου παρελθόντος.

Η ανάδειξη του κ. Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας αποτελεί μια θετική εξέλιξη, δεδομένων των διαχρονικών του θέσεων στο Κυπριακό. Βεβαίως, επαναλαμβάνω, δεν αγνοούμε ούτε παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Τουρκία, που είναι η κατοχική δύναμη.
Θέλουμε μια ειρηνική και ευημερούσα πατρίδα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της, ασχέτως εθνοτικής προέλευσης, που να αξιοποιεί την ευρωπαϊκή της ταυτότητα και να εξασφαλίζει την οικονομική και κοινωνική πρόοδο επ’ ωφελεία του συνόλου του λαού. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, έχουμε ως στηρίγματα τις περί Κύπρου αποφάσεις του ΟΗΕ, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, τις θυσίες του λαού μας, την ιστορία και την παράδοσή μας, την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η παρουσία αυτές τις μέρες στη Κύπρο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean Claude Juncker, καταδεικνύει το ζωηρό και γνήσιο ενδιαφέρον της Ευρώπης για την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων. Κάτι που εκφράζεται, επίσης, και μέσα από τον διορισμό προσωπικού απεσταλμένου του κ. Juncker για το Κυπριακό.
Αναμφίβολα, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά την καλύτερη διασφάλιση και εγγύηση των ανθρώπίινων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων. Ο ρόλος της και η πιο ενεργή εμπλοκή και στήριξή της στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, είναι ουσιαστικής σημασίας, ιδιαίτερα αφού έχουμε εισέλθει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού .
Ελληνίδες, Έλληνες,
Το να προσπαθήσει ένας ομιλητής να μεταδώσει με λόγους το μέγεθος της εθνικής τραγωδίας που έπληξε την πατρίδα μας το 1974 δεν είναι μια απλή και εύκολη υπόθεση. Ούτε είναι απλή και εύκολη υπόθεση να αποδοθούν, με λόγια και περιγραφές, όλες οι διαστάσεις και πτυχές της ανεπανάληπτης προς την πατρίδα θυσίας των παλικαριών της Κύπρου. Με τρόπο έντονο, κατηγορηματικό και απερίφραστο επαναλαμβάνουμε την καταδίκη του δίδυμου εγκλήματος, του πραξικοπήματος και της εισβολής που διαπράχθηκε σε βάρος της πατρίδας μας.
Και για άλλη μια φορά, με τον πιο επίσημο τρόπο, αναγνωρίζουμε το μέγεθος της προσφοράς και της θυσίας όσων έπεσαν μαχόμενοι για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ας στρατευτούμε για να δημιουργήσουμε μια Κύπρο απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος. Μια Κύπρο της ειρήνης, της σταθερότητας, της ευημερίας και της προκοπής. Μια Κύπρο όπως την ονειρεύτηκαν και την οραματίστηκαν όλοι όσοι έδωσαν τη ζωή τους γι’ αυτήν.