26/6/15

Ομιλία Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Ομιλία Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων
στη δημοσιογραφική διάσκεψη για την έκδοση αδειών οδήγησης
σε πλαστική μορφή


Φίλες και Φίλοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που βρίσκομαι σήμερα εδώ με την ευκαιρία της έναρξης έκδοσης της άδειας οδήγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πλαστική μορφή, από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών ( TOM ).

Το Τμήμα Οδικών Μεταφορών έθεσε από πολύ νωρίς ψηλά στις προτεραιότητές του την πάταξη της γραφειοκρατίας όπως και την άμεση, χωρίς αχρείαστη ταλαιπωρία, εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.

Θέλω στο σημείο αυτό να υπογραμμίσω τις συνεχείς και άοκνες προσπάθειες του ΤΟΜ, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για εκσυγχρονισμό των Υπηρεσιών που προσφέρει, ιδιαίτερα αυτές που προσφέρονται μέσω διαδικτύου, οι οποίες ξεκίνησαν από το 2005. Το TΟΜ είναι πρωτοπόρο και στον εκσυγχρονισμό των προσφερόμενων υπηρεσιών και για αυτή του την πρωτοπορία τιμήθηκε με το βραβείο καινοτομίας στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα το 2007 από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων. Αναφέρω, ενδεικτικά, μερικά από τα έργα, αλλά και τις καινοτομίες, που το Τμήμα έχει διεκπεραιώσει με ιδιαίτερη επιτυχία:

  • έκδοση αδειών κυκλοφορίας μέσω διαδικτύου ,
  • έκδοση πιστοποιητικού καταλληλότητας από τα Ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων,
  • σχέδιο απόσυρσης μηχανοκινήτων οχημάτων παλαιάς τεχνολογίας ,
  • κράτηση ημερομηνίας πρακτικής εξέτασης από υποψηφίους οδηγούς, για απόκτηση άδειας οδηγού, μέσω διαδικτύου,
  • πώληση διακριτικών αριθμών εγγραφής οχημάτων με τη διαδικασία πλειστηριασμού,
  • ενημέρωση με αποστολή τηλεφωνικών μηνυμάτων SMS στους ιδιοκτήτες οχημάτων και υποψηφίους οδηγούς,
  • εγγραφή καινούργιων μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών μέσω διαδικτύου,
  • ρύθμιση των καθυστερημένων τελών κυκλοφορίας με δόσεις.

Μέσα από όλες αυτές τις καινοτομίες το ΤΟΜ έχει καταφέρει να βελτιώσει σημαντικά τις προσφερόμενες υπηρεσίες του με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και διαδικτύου προς όφελος των πολιτών και των επαγγελματιών γενικότερα και να μειώσει ταυτόχρονα δραστικά το λειτουργικό κόστος των υπηρεσιών που προσφέρει. Με τις πρωτοβουλίες του, το ΤΟΜ έχει επιτύχει έμπρακτα να αυξήσει την παραγωγικότητά του και να λειτουργεί αποτελεσματικά και με λιγότερες δαπάνες.

Από την Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015, το Τμήμα προχωρεί και με την έκδοση της νέας άδειας οδήγησης σε πλαστική μορφή, εκπληρώνοντας ταυτόχρονα και τις υποχρεώσεις μας όπως αυτές απορρέουν από τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία.

Το ευρωπαϊκό υπόδειγμα της άδειας οδήγησης που θα εκδίδεται και στη Κυπριακή Δημοκρατία, θα είναι μια πλαστική κάρτα παρόμοια με την πιστωτική, η οποία παρέχει μεγαλύτερη προστασία κατά της παραχάραξης.

Η προστασία κατά της πλαστογράφησης υποστηρίζεται ταυτόχρονα και από ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό σύστημα ανταλλαγής δεδομένων, με το οποίο το ΤΟΜ έχει ήδη διασυνδεθεί, κάτι που θα διευκολύνει τη διαχείριση των αδειών οδήγησης και θα συμβάλει στον εντοπισμό της πλαστογράφησης.
 
Οι άδειες οδήγησης χάρτινου τύπου θα πάψουν να εκδίδονται από την   Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015, και σταδιακά θα αποσυρθούν από την κυκλοφορία.  

Η νέα άδεια οδήγησης θα αντικαθίσταται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να διασφαλίζεται η επικαιροποίηση των στοιχείων του κατόχου που περιέχονται σε αυτή.

Η επικαιροποίηση των στοιχείων του κατόχου και η τυποποίηση της νέας άδειας οδήγησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα διευκολύνουν την διασυνοριακή επιβολή της νομοθεσίας.

Όσον αφορά τις άδειες οδήγησης που έχουν εκδοθεί πριν από   την 19η Ιανουαρίου 2013 θα εξακολουθούν να ισχύουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και να είναι σε κυκλοφορία, μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2033.  
Φίλες και φίλοι,

Το έργο της έκδοσης της νέας άδειας οδήγησης σε πλαστική μορφή είναι έμπρακτη απόδειξη ότι το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων παραμένει προσηλωμένο στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, τον εκσυγχρονισμό των προσφερομένων υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση του πολίτη. Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορικής από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά ότι υλοποιούμε τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε.

Τελειώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω και να επαινέσω όλο το προσωπικό του Τμήματος Οδικών Μεταφορών που εργάζεται ακούραστα, συμβάλλοντας στις προσπάθειες για εκσυγχρονισμό  του Τμήματος.

Είμαι βέβαιος ότι το ΤΟΜ θα συνεχίσει να καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό και την περαιτέρω βελτίωση των υπηρεσιών του.

Σας ευχαριστώ.