18/6/15

Ο Υπουργός Υγείας συναντήθηκε με τη Συμμαχία Πολιτών

Ο Υπουργός Υγείας συναντήθηκε
με τη Συμμαχία Πολιτών

 
Υπέρ της αρχής της αναδιοργάνωσης και αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων τάσσεται η Συμμαχία Πολιτών, ως στάδιο απαραίτητο για την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Τη θέση αυτή διατύπωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών κ. Γιώργος Λιλλήκας σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Φίλιππο Πατσαλή, κατά την οποία συζητήθηκαν πέραν των λεπτομερειών του νομοσχεδίου, το ΓεΣΥ και οι προκλήσεις που ο τομέας της Υγείας αντιμετωπίζει σήμερα, εξαιτίας των περιορισμών που τίθενται από το Μνημόνιο.

Πιστεύουμε ότι κάποια πράγματα στο νομοσχέδιο μπορούν να αλλάξουν, ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, φέροντας ως παράδειγμα την ανάληψη, μέσα από τον Νόμο, προσωπικής αστικής και ποινικής ευθύνης από αυτούς που θα ασκούν την εξουσία στα αυτονομημένα νοσηλευτήρια ή θα διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. «Βεβαίως, όπου υπάρχει πολιτική βούληση, υπάρχουν και λύσεις. Εμείς θα καταθέσουμε τις όποιες τροπολογίες έχουμε επί του νομοσχεδίου, ωστόσο, η τοποθέτησή μας θα είναι θετική επί της φιλοσοφίας του», είπε ο Γιώργος Λιλλήκας.

Χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση ως εποικοδομητική, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι εκεί και όπου υπάρχουν προσεγγίσεις που εδράζονται στο συμφέρον του λαού, υπάρχει και η δυνατότητα για την επίτευξη της απαιτούμενης συναίνεσης προς υλοποίηση του μεγάλου αυτού μεταρρυθμιστικού έργου στον τομέα της Υγείας. Τη συναίνεση αυτή, αλλά και παρόμοιες προσεγγίσεις, θα επιδιώξουμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις μέσα από τον δημόσιο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη, επεσήμανε ο κ. Υπουργός. Πρόσθεσε εξάλλου πως τώρα είναι η ώρα για τολμηρές πολιτικές αποφάσεις, καθώς τα δημόσια νοσηλευτήρια ταλανίζονται από σοβαρά προβλήματα στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.
Ο κ. Πατσαλής υπογράμμισε δε ότι η αναδιοργάνωση και αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων θα επιλύσει πολλά διοικητικά και άλλα προβλήματα που επιφορτίζουν τους ασθενείς και επανέλαβε ότι ο στόχος είναι όπως το νομοσχέδιο ψηφιστεί το συντομότερο δυνατόν από τη Βουλή.

«Θέλουμε τα δημόσια νοσηλευτήρια να αναπτύξουν ένα νέο μοντέλο διοίκησης του προσωπικού που θα τους επιτρέψει να λειτουργήσουν ως σύγχρονοι και ευέλικτοι οργανισμοί, ανταγωνιστικοί σε περιβάλλον ΓεΣΥ, αυξάνοντας την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και μεγεθύνοντας τις εξοικονομήσεις που μπορούν να επαναπενδυθούν στον τομέα της Υγείας. Θέλουμε οι ασθενείς να λαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, θέλουμε το καλό της Υγείας και του τόπου», τόνισε ο Υπουργός.