18/6/15

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής
στις Παγκόσμιες Ημέρες Προσφύγων και κατά της Ερημοποίησης
και της Ξηρασίας, στην Ολομέλεια


H Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε το 2001 την 20 ή Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων για τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις χώρες καταγωγής τους και δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιστρέψουν σε αυτές, εξαιτίας βάσιμου φόβου δίωξης, απειλών κατά της ελευθερίας τους, αλλά και κατά της ίδιάς τους της ζωής. Την ημέρα αυτή τιμούμε το κουράγιο, το ακατάβλητο πνεύμα και τη θέλησή τους να επιβιώσουν και να χτίσουν από την αρχή τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον, αλλά και τη συνεισφορά τους στις κοινωνίες που τους φιλοξενούν.

Με θλίψη παρατηρούμε ότι χρόνο με τον χρόνο οι συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο πληθαίνουν και οι διαφορές που χωρίζουν τις αντιμαχόμενες πλευρές παραμένουν ανεπίλυτες, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες συνάνθρωποί μας να ζουν εξόριστοι ακόμα και για δεκαετίες. Δυστυχώς, η πρόσφατη έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καταδεικνύει πως ο ρυθμός αύξησης των προσφύγων είναι πιο γρήγορος απ’ αυτόν της ανεύρεσης λύσεων.

Ο πρόσφυγας εξαναγκάζεται να εγκατασταθεί σε ένα νέο περιβάλλον και να αντιμετωπίσει όλες τις αλλαγές τόσο στο φυσικό του περιβάλλον όσο και στα συναισθήματά του. Ξαφνικά και βίαια δεν μπορεί να επιστρέψει στην πατρική γη, υποχρεώνεται να αποχωριστεί οικεία και αγαπητά πρόσωπα, χάνει την ταυτότητά του, γιατί συγκρούονται μέσα του το “παλιό” πριν με το νέο “τώρα”, και γίνεται ο “ξένος”.

Στην Κύπρο έχουμε το θλιβερό προνόμιο να γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει “πρόσφυγας”, γι’ αυτό και ανέκαθεν η πατρίδα μας συνέβαλλε στην αντιμετώπιση κρίσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και ο λαός μας έδειχνε μια γενναιοδωρία που τις περισσότερες φορές ξεπερνούσε τις δυνατότητές του. Δυστυχώς, εδώ και 41 σχεδόν χρόνια 200.000 Ελληνοκύπριοι δοκιμάζονται εξαιτίας του εκτοπισμού τους από τους Τούρκους εισβολείς και της συνεχιζόμενης παράνομης στρατιωτικής κατοχής, προσδοκώντας τη συμμόρφωσή της Τουρκίας με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζουμε για μία ακόμα φορά την κατάφωρη καταπάτηση από τον τουρκικό στρατό του αναφαίρετου ανθρώπινου δικαιώματος όλων των Κυπρίων να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες και εκφράζουμε τη βούλησή μας να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τις προσπάθειες για λύση του κυπριακού προβλήματος και αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας για ειρηνική συνύπαρξη όλων των Κυπρίων σε μια επανενωμένη Κύπρο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Χθες συμπληρώθηκαν 21 χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία επικύρωσε το 1999 με Νόμο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων. Η Κύπρος, αν και το μερίδιο ευθύνης της για τις κλιματικές αλλαγές είναι μικρό, βρίσκεται σε μια περιοχή από τις πλέον απειλούμενες, γι’ αυτό και το 2008 εκπονήθηκε σχετικό εθνικό σχέδιο δράσης. Βασικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι αυτός της ερημοποίησης και της ποιοτικής υποβάθμισης του εδάφους εξαιτίας τόσο φυσικών φαινομένων όσο και ανθρωπογενών παραγόντων. Η αύξηση της θερμοκρασίας, η μείωση της βροχόπτωσης και ο ανεπαρκής εμπλουτισμός των υπόγειων υδάτων συμβάλλουν στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της μεγαλύτερης έκτασης του νησιού. Παράλληλα, η λανθασμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων, οι κακές γεωργικές και κτηνοτροφικές πρακτικές, η αποψίλωση των δασών και οι συχνές πυρκαγιές αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στη διαδικασία ερημοποίησης.
Σύμφωνα με μελέτες το 56,7% των περιοχών της Κύπρου θεωρείται κρίσιμο και το 42,6% ευαίσθητο για ερημοποίηση. Το πλέον ανησυχητικό όμως είναι ότι πέραν του 7% του εδάφους έχει ήδη επηρεαστεί ανεπιστρεπτί από τη διαδικασία ερημοποίησης. Βάσει μάλιστα μοντέλων υπολογίζεται ότι στα μέσα του 21 ου αιώνα οι κρίσιμες για ερημοποίηση περιοχές του νησιού θα αγγίξουν το 71,4% και στα τέλη του αιώνα το τρομακτικό 84,7%.

Κυρίες και κύριοι,

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, συνεχίζοντας τις άοκνές της προσπάθειες για αφύπνιση και δράση, διοργάνωσε χθες σχετική εκδήλωση στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος. Στόχος να ευαισθητοποιηθεί τόσο το κοινό όσο και οι αρμόδιοι και να δραστηριοποιηθούμε όλοι για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η ειδική αυτή συνεδρία της επιτροπής κατέληξε στην έγκριση σχετικής πρότασης ψηφίσματος προς την ολομέλεια του Σώματος ενάντια στην κλιματική αλλαγή, την ερημοποίηση και τη ξηρασία.

____________