15/6/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Φ. Πατσαλή στη συνέντευξη Τύπου επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδότη

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Φ. Πατσαλή στη
συνέντευξη Τύπου επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδότη


«Ευχαριστώ, που μου έσωσες τη ζωή».

Αυτό είναι το μήνυμα που έχει επιλεγεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να σηματοδοτήσει τους φετινούς εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδότη.

Το μήνυμα διττό. Αφενός, το πρόδηλο, δηλαδή η έκφραση ευχαριστιών προς τους αιμοδότες μας που καθημερινά σώζουν ζωές μέσω της ανιδιοτελούς προσφοράς τους. Και αφετέρου, η ενθάρρυνση περισσότερων ατόμων, κυρίως των νέων μας, όπως γίνουν σταθεροί εθελοντές αιμοδότες.

Στόχος μας, μέχρι το έτος 2020, είναι να υπάρχει σε όλες τις χώρες του κόσμου επάρκεια αίματος, η οποία να εξασφαλίζεται 100% μέσω της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Η Κύπρος – και είναι με μεγάλη υπερηφάνεια που το αναφέρω– αποτελεί παράδειγμα κοινωνικής ευαισθησίας του λαού της ως προς την προσφορά αίματος από μη αμειβόμενους εθελοντές για κάλυψη των αναγκών της.

Ενδεικτικά:
(1)       Μονό 62 από τις 236 χώρες του κόσμου ικανοποιούν, αυτή τη στιγμή, τις ανάγκες τους κατά 100% με εθελοντική, μη αμειβόμενη αιμοδοσία. Μια από τις χώρες αυτές είναι και η Κύπρος.
(2)    Ως χώρα κ ατέχουμε την πρωτιά μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το ποσοστό των αιμοδοτών, που φτάνει το 7% του πληθυσμού.
(3)       Πέραν των 62 χιλιάδων μονάδων αίματος προσφέρονται ως ένα πραγματικό δώρο ζωής στον τόπο μας και πέραν των 100 χιλιάδων παραγώγων αίματος μεταγγίζονται κάθε χρόνο. Αριθμοί που είναι εξαιρετικά μεγάλοι σε σχέση με τον πληθυσμό μας.
(4)       Η αιμοδοσία παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια συνεχείς αυξήσεις, που αγγίζουν ποσοστό της τάξης του 20% την τελευταία πενταετία.
(5)       Αξιοσημείωτη είναι η συνεισφορά των μαθητών των λυκείων μας: πέραν του 60% των μαθητών της τρίτης λυκείου προσφέρει αίμα. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σε μια Ευρώπη όπου ο μέσος όρος ηλικίας αυξάνεται δραματικά, αφού κατ’ αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνεται συνεχής αντικατάσταση των αιμοδοτών που ξεπερνούν το 65 ο έτος της ηλικίας τους και δεν μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν αίμα.     

Ωστόσο, στον αντίποδα, βρίσκεται η ραγδαία και συνεχής αύξηση των περιστατικών για τα οποία απαιτείται η χορήγηση αίματος. Η ύπαρξη υψηλού ποσοστού θαλασσαιμικών ασθενών στην Κύπρο έχει ως αποτέλεσμα η χώρα μας να έχει και την πρωτιά στις ανάγκες σε παράγωγα αίματος. Και δεν είναι λίγες οι φορές όπου η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά. Υποχρέωση του Υπουργείου Υγείας και καθημερινή πρόκληση του Κέντρου Αίματος, είναι η έγκαιρη διάθεση επαρκών ποσοτήτων αίματος και ταυτόχρονα, η διαφύλαξη όλων των παραμέτρων ούτως ώστε αυτό να είναι ποιοτικά σταθερό και ασφαλές για τους ασθενείς. Προς τούτο, σημειώνω ότι το Κέντρο Αίματος βρίσκεται σήμερα σε δι αδικασία πιστοποίησης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου. Πρόσθετα, έχει εγκριθεί σε προκαταρκτικό στάδιο, η προμήθεια της μοριακής μεθόδου ΝΑΤ για τον έλεγχο του αίματος σε παγκύπριο επίπεδο, γεγονός που θα ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια του μεταγγιζόμενου αίματος. Η εφαρμογή της μεθόδου προβλέπεται να γίνει με το τέλος του 2015.     

Τα εύσημα για την τεράστια αυτή προσπάθεια που καταβάλλεται καθημερινά ανήκουν στις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας και στους εθελοντές της Συντονιστική Επιτροπή Αιμοδοσίας και Διαφώτισης. Βεβαίως, η επίτευξη του στόχου της επάρκειας αίματος δεν θα ήταν εφικτή δίχως την προσφορά των εθελοντών αιμοδοτών μας, που παραδίδουν μαθήματα μεγάλης ευαισθησίας και ευσυνειδησίας. Διότι το αίμα δεν αγοράζεται, δεν κατασκευάζεται και δεν έχει υποκατάστατο. Προέρχεται μόνο από τους εθελοντές αιμοδότες μας, που καθημερινά ανταποκρίνονται στο κάλεσμα μας για προσφορά αίματος και που, ουκ ολίγες φορές, κάτω από την πίεση του χρόνου, παραμερίζουν τις δικές τους ανάγκες και υποχρεώσεις και συντάσσονται στο πλευρό μας, στο πλευρό του άγνωστου συνανθρώπου μας που χρειάζεται βοήθεια. Προς όλους αυτούς τους συμπολίτες μας, εκφράζω εκ μέρους της Πολιτείας, μεγάλο ευχαριστώ.   Γι’ αυτό και η Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη ανήκει σε όλους εσάς ως ένας μικρός φόρος ευγνωμοσύνης, γιατί μέσω της προσφοράς σας βοηθάτε, κάθε χρόνο, στη διάσωση πολλών ζωών.

Γι’ αυτό και είναι με ιδιαίτερη ευχαρίστηση που σήμερα κηρύσσω την έναρξη της φετινής διαφωτιστικής εκστρατείας του Κέντρου Αίματος και των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη. Οι δράσεις μας στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:  

(1)    Από τις 14 μέχρι και τις 21 Ιουνίου, διεξάγεται εκστρατεία για την αιμοδοσία, η οποία θα περιλαμβάνει την προβολή διαφωτιστικού υλικού και   τη διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων.

(2)    Σήμερα, 15 Ιουνίου, μεταξύ των ωρών 11 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα διεξάγεται μεγάλη αιμοδοσία στο Προεδρικό Μέγαρο, σε συνεργασία με τον οργανισμό   « Reaction youth for the prevention ».

( 3) Την Τετάρτη, 17 Ιουνίου στις 7:30 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην Τάφρο της Πύλης Αμμοχώστου όπου θα βραβευτούν αιμοδότες και οργανωμένα σύνολα που συμμετέχουν στα   προγράμματα αιμοδοσίας. Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία με τον δημοφιλή Ελλαδίτη καλλιτέχνη Πάνο Κιάμο. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Επιτρέψτε μου να κλείσω με μια ευχή. Ας ενισχύσουμε την εθελοντική προσφορά. Ας αναδείξουμε τη σημασία και την υψηλή αξία του ανθρωπισμού. Ως Κύπριοι είμαστε γαλουχημένοι με αυτή την αρετή. Ας κάνουμε το ωραιότερο δώρο, χαρίζοντας βοήθεια και συμπαράσταση, χαρίζοντας τη ζωή.
-----------------------