18/6/15

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη συνάντηση με φορείς της Επαρχίας Λευκωσίας

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη
στη συνάντηση με φορείς της Επαρχίας Λευκωσίας

                    
Κύριοι Δήμαρχοι, κύριοι Βουλευτές, Κοινοτάρχες, εκλεκτοί φίλοι,

Θα ήθελα να δηλώσω ότι αισθάνομαι πραγματικά ευτυχής που μου δίνεται η ευκαιρία ύστερα από 26 μήνες διακυβέρνησης να είμαι σε θέση να εξαγγείλω την εκτέλεση συγκεκριμένων έργων που θα συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Επιθυμία και ευχή μου ήταν να μπορούσα να εξαγγείλω νωρίτερα ανάλογη δέσμη μέτρων.   Όμως, όπως καλά γνωρίζετε η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν θα   μου επέτρεπε να μιλώ για υλοποίηση, αλλά μάλλον να δίνω.

Και αν οι συνθήκες δεν θα μου το επέτρεπαν –όπως πολύ φοβάμαι αυτό θα συνέβαινε με βάση τα οικονομικά δεδομένα του κράτους-, οι υποσχέσεις μου δεν θα απείχαν πολύ από την απόπειρα λαϊκισμού.

Είναι καλά γνωστό κάτω από ποιες συνθήκες αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Χωρίς να θέλω –και το τονίζω- να απονείμω ευθύνες θα αναφερθώ σε συγκεκριμένα   γεγονότα.

Το κράτος ευρισκόταν στα πρόθυρα άτακτης χρεωκοπίας, αφού από τον Μάη του 2011 βρέθηκε εκτός αγορών με αδυναμία δανεισμού ή  δανεισμού με τέτοια επιτόκια που καθιστούσαν τον δανεισμό αδύνατον. Να αναφέρω ότι κατά την ανάληψη των καθηκόντων μου, το επιτόκιο δανεισμού μέσω των κρατικών ομολόγων έφτανε το 15%. Την ίδια ώρα το χρηματοπιστωτικό σύστημα και συγκεκριμένα οι τράπεζες αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και οι δύο σημαντικότερες εξ αυτών τον κίνδυνο κατάρρευσης.

Απλώς υπενθυμίζω πως η παροχή έκτακτης ρευστότητας ( ELA ) στις δύο τράπεζες έφτανε τα 11,4 δις ενώ οι κεφαλαιουχικές ανάγκες των τραπεζών τα 7 δις.

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι καλά γνωστό, και μπροστά σε προειλημμένες αποφάσεις, ποιες ήταν οι δικές μου ευθύνες. Θα ήθελα απλώς να υπενθυμίσω ότι η πρώτη απόφαση του Eurogroup , αν ήσαν διαφορετικές οι συνθήκες και πιο ψύχραιμα ενδεχόμενα σκεπτόταν ή αποφάσιζε η Βουλή, η επιβάρυνση των καταθετών δεν θα υπερέβαινε τους τόκους ή τα επιτόκια των 18 ή 24 μηνών. Δεν κρίνω. Επαναλαμβάνω, κάτω από τις τότε δοσμένες συνθήκες και τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει για αποφυγή κουρέματος, συναισθηματική φόρτωση επικράτησε αντί της λογικής και της ευθύνης.

Δεν θα αναφερθώ ούτε και στις αρνητικές προβλέψεις των δανειστών μας ή των διαφόρων ειδημόνων. Αυτό που έχει σημασία είναι πως χωρίς την επιβολή της οποιασδήποτε φορολογίας με εξαίρεση το 2,5% του εταιρικού φόρου και τη συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων και των εκπαιδευτικών που ανερχόταν στο 0,2% ουδεμία άλλη φορολογία επεβλήθη, και τονίζω, ούτε βεβαίως αποκοπή από μισθούς ή συντάξεις. Οποιεσδήποτε αποφάσεις που αφορούσαν τη μείωση μισθών ή συντάξεων λήφθηκαν το Δεκέμβριο του 2012 ομόφωνα μάλιστα από τη Βουλή, από όλους μας δηλαδή, ως αποτέλεσμα της ευθύνης ή μιας προσπάθειας να ανακόψουμε τις αρνητικές συνέπειες από την οικονομική κρίση.

Αυτό που θέλω να υπερτονίσω είναι πως ουδεμία μείωση μισθών ή κουτσούρεμα συντάξεων επεβλήθη. Να υπενθυμίσω ακόμη ότι η εισφορά αλληλεγγύης που έγινε οικειοθελώς αποδεκτή από δημοσίους υπαλλήλους και εκπαιδευτικούς είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση της απόφασης που λήφθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση για την απόλυση 1800 ωρομισθίων υπαλλήλων και 650 εκπαιδευτικών. Δηλαδή διασώθηκαν περίπου 2500 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Αυτό που έχει όμως σημασία είναι ότι ως αποτέλεσμα της συνέπειας που επιδείξαμε στην τήρηση των συμφωνηθέντων, αλλά και της στήριξης που είχαμε από τους κοινωνικούς εταίρους, όχι μόνο διαψεύσαμε τις όποιες Κασσάνδρες για τα χειρότερα, αλλά πετύχαμε και μια σειρά αναβαθμίσεων ύστερα από 22 συνεχείς υποβαθμίσεις από Οίκους Αξιολόγησης.

Ταυτόχρονα, ως αποτέλεσμα της αξιοπιστίας που αποκτήσαμε και των θετικών αξιολογήσεων από την Τρόικα έγινε παράλληλα κατορθωτό να γίνουν οι αναγκαίες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, με ξένα μάλιστα κεφάλαια, να περάσουν με επιτυχία τα στρες τεστ και σήμερα να είμαστε σε θέση να μιλούμε για αξιόπιστο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Κλασικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη άρση του όποιου περιορισμού που αποδεικνύει την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και του τραπεζικού συστήματος.

Την ίδια ώρα, η νοικοκυρεμένη πολιτική και η συνέπεια που έχουμε επιδείξει είχαν ως αποτέλεσμα, για πρώτη φορά το 2014, να παρουσιάσουμε πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2015, για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερα χρόνια ύφεσης, ξεπεράσαμε τις συνθήκες της ύφεσης και παρουσιάσαμε έστω και σε οριακό ποσοστό (0,4%) θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ως αποτέλεσμα της εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών και του δανεισμού από τις αγορές, δηλαδή η δυνατότητα μας να βγούμε στις αγορές και το είχαμε πράξει πέρυσι τον Ιούλιο και προ δύο μηνών, κατέστη αποτελεσματικότερη η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Με την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του χρέους που συνέβαλε στις εξοικονομήσεις μου επιτρέπεται σήμερα να εξαγγείλω την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων που συμβάλουν στην ανάπτυξη, δημιουργούν θέσεις εργασίας και το σημαντικότερο βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Θέλω να κάνω ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει μέσα από την προβολή κάποιων θετικών αποτελεσμάτων η άγνοια των προβλημάτων που συνεχίζουν να έχουν οι ευάλωτες ομάδες ή και ιδιαίτερα ένας μεγάλος αριθμός ανέργων. Όμως, αυτό που έχει σημασία είναι ότι παρατηρείται πρόοδος, σε 26 μήνες είμαστε σήμερα σε θέση μέσα από τις εξοικονομήσεις και τη νοικοκυρεμένη πολιτική, επιτέλους να μπορούμε να εξαγγείλουμε την εκτέλεση έργων. Η επιλογή έγινε, όσον αφορά τα έργα που θα εξαγγελθούν, με βάση την ωριμότητα των έργων, την αδειοδότηση δηλαδή, και την ετοιμότητα να βγούμε άμεσα σε προσφορές.

Συνεπώς, γνωρίζω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και οι κοινότητες, είχαμε μια μακρά συνεργασία με τους καθ’ ύλην αρμόδιους Υπουργούς και με τους συνεργάτες μου. Θέλω να επισημάνω πως η προσπάθειά μας ήταν να επιλύσουμε όσο γίνεται περισσότερα προβλήματα και να εξαγγείλουμε όσο γίνεται περισσότερα έργα.


Είναι όμως αδύνατον να ικανοποιήσουμε όλα όσα μας έχετε ζητήσει και ελπίζω να έχω την κατανόησή σας για αυτό. Το πρώτο που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους   και το γεγονός πως επιλέγηκαν έργα ώριμα προς εκτέλεση για τα οποία οι Αρχές, είτε Δημοτικές είτε Κοινοτικές είτε το κράτος, είναι σε θέση να προκηρύξουν άμεσα προσφορές για εκτέλεσή τους.

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες έχουν ολοκληρωθεί επί της παρούσης διακυβέρνησης, στην επαρχία Λευκωσίας έργα ύψους 47,5 εκ. ευρώ. Επιπλέον, εκτελούνται αυτήν την περίοδο έργα ύψους 102 εκ. ευρώ. Ενδεικτικά, αναφέρω από αυτά την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων για αξιοποίηση του φράγματος Σολέας που έχει ήδη ολοκληρωθεί (ύψους €31 εκ.) για τα αρδευτικά δίκτυα, και το Σχέδιο Αναζωογόνησης της παλιάς Λευκωσίας που αφορά τους Δήμους Λευκωσίας και Αγίου Δομετίου (ύψους €24.5 εκ.).

Σήμερα επιπλέον τούτων είμαι στην ευχάριστη θέση να εξαγγείλω δέσμη νέων έργων, τα οποία θα αρχίσουν να υλοποιούνται εντός του 2015 ή το αργότερα στις αρχές του 2016, ανάλογα με την πορεία που θα έχουν οι προσφορές. Το κόστος των νέων αυτών έργων ανέρχεται στα €173,9 εκ..

Δήμος Λευκωσίας

1.      Ανάπλαση Εμπορικού Τριγώνου Μακαρίου Ευαγόρου και Στασικράτους. Συνολικό κόστος: €28,8 εκ.

2.      Ανάπλαση και μονοδρόμηση Λεωφόρων Μακαρίου και Καλλιπόλεως. Συνολικό κόστος:   €5,9 εκ.

3.      Κατασκευή Δικτύου ποδηλατοδρόμων Λευκωσίας. Συνολικό κόστος: €5,9 εκ.

Τα τρία έργα που προανέφερα αποτελούν μέρος του σχεδίου κινητικότητας για τη Λευκωσία και προβλέπεται να αρχίσει η υλοποίηση τους το τέλος του τρέχοντος έτους.

4.      Ανακατασκευή Λεωφόρου Ομήρου και δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης κάτω από αυτή. Συνολικό κόστος: €10 εκ.

5.      Ανάπλαση εξωτερικού τόξου Λεωφόρου Στασίνου. Συνολικό κόστος: €15,6 εκ.

6.      Αναδιαμόρφωση Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης. Συνολικό κόστος:€2,9 εκ.

7.      Αναστήλωση και ριζική ανακαίνιση του παλαιού Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας. Συνολικό κόστος: €9 εκ.   Αυτά θα γίνουν με τη μέθοδο του Design and Build , έτσι διότι είχα ακούσει ότι το ΕΤΕΚ παρενέβη για να προβάλει την ανάγκη προκήρυξης αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Δεν υπάρχει κάτι ανάλογο, διότι το αρχιτεκτόνημα είναι εκεί επομένως η εσωτερική διαρρύθμιση, και ως προς τούτο θα γίνει ο διαγωνισμός D & B που θα προκηρυχθεί τον Οκτώβριο με την ελπίδα μέχρι τα μέσα του 2017 να είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε το Δημοτικό Θέατρο και ως Μέγαρο Μουσικής.

8.      Υλοποίηση σχεδίου ευπρεπισμού και προσωρινού εξωραϊσμού της περιοχής της Αρχιγραμματείας και του χώρου του παλιού ΓΣΠ. Συνολικό κόστος: €500 χιλ. Το έργο θα εκτελεστεί από τα Δημόσια Έργα και ελπίζω μέχρι το τέλος του χρόνου αυτού με αρχές του 2016 να είναι έτοιμο προς παράδοση.

9.      Ανακαίνιση του ιστορικού κτιρίου της Αρχιγραμματείας και των υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών. Συνολικό κόστος: €4,9 εκ.

10. Αναδόμηση και αποκατάσταση του Παγκυπρίου Γυμνασίου Λευκωσίας. Συνολικό κόστος: €9,4 εκ.  

Δήμος Στροβόλου

11. Λαμβάνοντας υπόψη χρονίζοντα αιτήματα των Δημοτικών Αρχών και εκθέσεις της Αστυνομίας που επικαλείται λόγους οδικής ασφάλειας, προχωρούμε σε ανάπλαση και αναβάθμιση της Οδού Τσερίου. Πρόκειται για υλοποίηση της Α’ φάσης από τη συμβολή με τη Λεωφόρο Στροβόλου μέχρι τη συμβολή με τη Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού. Συνολικό κόστος: €8 εκ. Αντιλαμβάνομαι και ακούω τους πολίτες να ενίστανται ή να προτείνουν τρόπους σχεδιασμού οδικών δικτύων. Ή θα υπάρξει Πολεοδομία και ένας εύρυθμος σχεδιασμός ή οι πολίτες θα καλούνται πλέον να χαράσσουν ή να σχεδιάζουν οδικά δίκτυα. Η απόφασή μας είναι να εκτελεστεί το έργο. Εάν, όμως, υπάρχει ένσταση από τον Δήμο Στροβόλου είμαι υποχρεωμένος να ξεκαθαρίσω ότι το εν λόγω ποσό θα διατεθεί για άλλα ώριμα έργα και θα αναμένεται όταν και πάλι θα ωριμάσει κατά την άποψη των δημοτών ή των επηρεαζόμενων δημοτών, ο νέος σχεδιασμός του έργου. Θα παρακαλέσω τις Τεχνικές Υπηρεσίες να διαβουλευτούν μαζί σας αν μπορεί να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις ανεκτές για την ασφάλεια των πολιτών, για να μπορέσει να υλοποιηθεί άμεσα το έργο. Σε εσάς εναπόκειται κ. Δήμαρχε.

12. Αναδόμηση δύο τριώροφων πολυκατοικιών στον Κυβερνητικό Οικισμό Στρόβολος ΙΙΙ. Συνολικό κόστος: €1,5 εκ.

Δήμος Έγκωμης
 
13. Κάλυψη του Ποταμού Κλήμου. Συνολικό κόστος: €2 εκ.

Δήμος Αγλαντζίας

  1. Βελτίωση της Λεωφόρου Αγλαντζιάς και μέρους των Λεωφόρων Λάρνακας και Αμμοχώστου. Συνολικό κόστος: €15,8 εκ. Και εδώ επαναλαμβάνω τα ίδια που έχω πει για τον Δήμο Στροβόλου. Κατανοούμε τα προβλήματα των επηρεαζόμενων, αλλά θα πρέπει επιτέλους να έχουμε και οδικά δίκτυα που να παρέχουν ασφάλεια .

Δήμος Λατσιών

15. Αναδόμηση τριών τριώροφων πολυκατοικιών στον Κυβερνητικό Οικισμό Άγιος Ελευθέριος. Συνολικό κόστος: €2 εκ.

16. Ανέγερση νέου Κέντρου Υγείας. Συνολικό κόστος:€2,7 εκ.



Δήμος Ιδαλίου

17.  Ανάπλαση του πυρήνα του Δήμου Ιδαλίου συνολικού κόστους €1,5 εκ.

18.  Διαμόρφωση αρχαιολογικού πάρκου στον χώρο του αρχαίου Ιδαλίου. Συνολικό κόστος: €400 χιλ.

Όσον αφορά το Δήμο Λακατάμειας και την αναβάθμιση του γηπέδου, θα παρακαλέσω να επισπεύσετε τις μελέτες και την αδειοδότηση και υπάρχει το ενδεχόμενο αν το επιτύχετε αυτό, εντός του 2016 να εκτελεστεί το έργο. Είχα επικοινωνία με τον ΚΟΑ και είναι έτοιμοι να σας βοηθήσουν, ώστε να τεθεί ο χορτοτάπητας στο γήπεδο. Αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν οι αναγκαίες μελέτες και αδειοδοτήσεις. Υπάρχει και ένα αίτημα για την παραχώρηση χώρου, δυστυχώς, δεν μπορεί να γίνει, διότι είναι μέσα στον ποταμό και επηρεάζει το περιβάλλον, για αυτό και θα δούμε πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με τις αποθήκες που διαθέτει εκεί ο Δήμος.
 
Νέα έργα στην ύπαιθρο και σε κοινότητες:

  1.  Ανέγερση Περιφερειακής Στέγης Ηλικιωμένων στο Παλαιχώρι. Θα καλύπτει τις ανάγκες των κοινοτήτων της περιοχής (Ασκά, Φτερικούδι, Απλίκι, Φαρμακά, Καμπί και Παλαιχώρι Μόρφου και Ορεινής). Συνολικό κόστος: €2,7 εκ.

20. Επέκταση υφιστάμενου δρόμου Καμπιών – Αναλυόντα – Μαθιάτη – Σιάς, κόμβος Σιάς. Συνολικό κόστος €1,2 εκ.

21.  Ανέγερση Αστυνομικής Διεύθυνσης Μόρφου στην Ευρύχου. Συνολικό κόστος: €3.3 εκ.

22. Αντιπλημμυρικά έργα στη βιομηχανική περιοχή Πέρα Χωρίου Νήσου. Συνολικό κόστος: €1 εκ.

23. Κατασκευή αποχετευτικού Συστήματος του Συμπλέγματος Σολέας. Συνολικό κόστος: €15 εκ.

Εντός του έτους θα λειτουργήσει επίσης ο σταθμός ασθενοφόρων στην Κοινότητα Κλήρου.


Έργα γενικής ωφέλειας:

Εκτός από τα πιο πάνω έργα που αφορούν συγκεκριμένους Δήμους ή Κοινότητες, υπάρχει μία κατηγορία έργων, από τα οποία όφελος θα αποκομίσουν ευρύτερες περιοχές στην πόλη και επαρχία Λευκωσίας.

Τέτοια έργα γενικής ωφέλειας είναι:

  1.  Η αξιοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων πόλεων και αξιοποίηση ανακυκλωμένου νερού Δυτικής Λευκωσίας. Συνολικό κόστος: €6,5 εκ.

  1.  Επέκταση, γενική ανακαίνιση και διαμόρφωση των Κεντρικών Φυλακών. Συνολικό κόστος: €9.7 εκ.(νέα φάση).

26. Διαμορφώσεις και επεκτάσεις εργαστηρίων και υποδομών όλων των   Τεχνικών Σχολών στη Λευκωσία. Συνολικό κόστος: €700 χιλιάδες.

27. Έργα βελτίωσης και αναβάθμισης κτιριακών και άλλων υποδομών στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας. Συνολικό κόστος: €4 εκ.

28. Ασφαλτικές επαλείψεις του κύριου οδικού δικτύου στην επαρχία Λευκωσίας. Συνολικό κόστος: €3 εκ.

Πέραν των πιο πάνω, έχει πρόσφατα ληφθεί πολιτική απόφαση για την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού –εντός του 2016- για την ανέγερση νέου Αρχαιολογικού Μουσείου με δαπάνη ύψους €50 εκ.. Τροχοδρομούμε δηλαδή ένα έργο που το κράτος όφειλε στην πατρίδα μας εδώ και χρόνια και ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα. Αποτελεί ένα έργο τιμής στην ιστορία των οκτώ χιλιάδων χρόνων του τόπου μας.

Το νέο Μουσείο θα ανεγερθεί στον χώρο του παλιού Γενικού Νοσοκομείου. Για το θέμα διαγωνισμών επίδειξης ενδιαφέροντος για μεθόδους ανέγερσης και άλλα κρίθηκε από ειδήμονες πως είναι αδύνατον να βρεθούν ενδιαφερόμενοι. Εξάλλου αν θα γίνει ένα Μουσείο, να γίνει όπως πρέπει χωρίς πολυκατοικίες ή άλλους χώρους να το περιβάλλουν.

Η προσπάθεια βελτίωσης της παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες, αποτελεί επίσης βασικό στόχο κάθε Κυβέρνησης. Για τον σκοπό αυτό ενισχύουμε και επεκτείνουμε τον πολύ πετυχημένο θεσμό των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη. Τον ερχόμενο μήνα θα λειτουργήσει το νέο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη στον χώρο της Κρατικής Έκθεσης και στις αρχές του 2016 θα λειτουργήσει και δεύτερο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη στη Λεωφόρο Μακαρίου.

Πρόσθετα, έχει δρομολογηθεί η ψηφιοποίηση των ιατρικών φακέλων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας συνολικού κόστους €3,9 εκ.. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα κάνει ευκολότερη τη ζωή των πολιτών που καταφεύγουν στα δημόσια νοσηλευτήρια και   ταχύτερη την προσφορά υπηρεσιών υγείας.

Άφησα για το τέλος ένα έργο ζωής για τη Λευκωσία. Έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε με την επίλυση του διαχρονικού προβλήματος υδροδότησης της μείζονος Λευκωσίας με μεταφορά νερού από το εργοστάσιο αφαλάτωσης Βασιλικού. Οι μελέτες ολοκληρώνονται το 2015 και το έργο θα αρχίσει να υλοποιείται μέσα στο 2016.

Ο κατάλογος των έργων που εξήγγειλα δεν είναι εξαντλητικός. Υπάρχουν έργα, τα οποία δεν μπορούσαν σήμερα να ανακοινωθούν, γιατί απλούστατα δεν είναι ακόμη ώριμα, δεν έχουν δηλαδή ολοκληρωθεί οι μελέτες και δεν έχουν αδειοδοτηθεί και συνεπώς δεν θα ήταν δυνατόν να εξαγγέλλονται έργα, τα οποία ακόμα δεν είναι ώριμα και κανείς δεν γνωρίζει πότε μπορεί να είναι έτοιμα.

Πρόθεση μας είναι όσα των έργων, και με βάση πάντοτε τις δυνατότητες του κράτους, είναι ώριμα, σε συνεννόηση και με τους Υπουργούς να γίνεται η ανάλογη πρόβλεψη ή εξοικονόμηση ή μεταφορά κονδυλίων, αν και εφόσον υπάρχουν, προκειμένου να υλοποιηθούν το συντομότερο.

Για αυτό θα ήθελα να παρακαλέσω τις Τοπικές Αρχές, τις αρμόδιες Αρχές, να   βρίσκονται σε επαφή με τους Υπουργούς, προκειμένου να προωθούνται με τον αποτελεσματικότερο τρόπο όσα πρέπει να γίνουν.

Πλέον μεταφέρεται το βάρος στις διάφορες Υπηρεσίες να ετοιμάσουν άμεσα τους όρους προσφορών για όσα των έργων δεν έχουν προσφοροδοτηθεί, προκειμένου να αρχίσει το συντομότερο και η εκτέλεση τους.