18/6/15

Δηλώσεις Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη



Δηλώσεις Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη κατά την Υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας
μεταξύ Υπουργείου Άμυνας και Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου
Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015


 



·         Είχαμε την ιδιαίτερη χαρά σήμερα, μέσα από την υπογραφή ενός ανανεωμένου Μνημονίου με το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο, να κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για ενίσχυση της μεταξύ μας συνεργασία.

·         Θέλω για άλλη μια φορά να τονίσω πως για μας εδώ στο Υπουργείο Άμυνας, το ζήτημα της αντιμετώπισης της μάστιγας των ναρκωτικών αποτελεί θέμα προτεραιότητας. 

·         Η προσπάθεια μας κινείται στη βάση τριών αξόνων, στο πλαίσιο μια ολοκληρωμένης προσέγγισης, σε συνεργασία με το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο αλλά και με τη συνδρομή του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Παιδείας και άλλων φορέων, όπως το ΚΕΝΘΕΑ,  η ΥΚΑΝ, πανεπιστημίων και άλλων.

·         Επιδίωξη μας είναι να είμαστε προμηθείς και όχι επιμηθείς, αναλαμβάνοντας συνεχώς καινούργιες δράσεις και μέτρα, κάποια από τα οποία θα ήθελα σήμερα να ανακοινώσω.

Α. Ο πρώτος τομέας δράσης είναι ο τομέας της πρόληψης.  Σ’ αυτό το τομέα, υλοποιούνται με επιτυχία μια σειρά στοχευμένων προγραμμάτων όπως είναι:

1.    Η διεξαγωγή σεμιναρίων σε στελέχη και εθνοφρουρούς, για έγκαιρη αναγνώριση των εξαρτησιογόνων ουσιών αλλά και της ενδεχόμενης συμπτωματολογίας της χρήσης τους, από την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ). Διεξάγονται επίσης ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης διοικητών λόχων σε θέματα διαχείρισης κρίσεων και προβληματικών συμπεριφορών.

2.    Από φέτος έχουμε για πρώτη φορά ξεκινήσει και ένα στοχευμένο πρόγραμμα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας κατά του καπνίσματος. Το πρόγραμμα αυτό στηρίζεται στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν πυρήνες πρόληψης εντός των στρατοπέδων. Έχει γίνει ήδη η εκπαίδευση των πυρήνων σε ειδικά σεμινάρια και έχει ξεκινήσει  πριν λίγες μέρες η εφαρμογή του προγράμματος.

3.    Ειδικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται επίσης για την επιμόρφωση των εθνοφρουρών για την επιβλαβή χρήση του αλκοόλ. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Σταθμό Πρόληψης και Συμβουλευτικής «ΙΘΑΚΗ» του ΚΕΝΘΕΑ.

4.    Έχουν καθιερωθεί σειρά στοχευμένων ενημερωτικών εκδηλώσεων και δράσεων, μεταξύ των οποίων και η «εβδομάδα κατά των Ναρκωτικών», όπου γίνεται γενική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλου του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς, και ειδικά των εθνοφρουρών.

·         Επιπρόσθετα των πιο πάνω, και εδώ θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα προχωρούμε φέτος και με μια σειρά νέων προγραμμάτων στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής θετικών κινήτρων. Πρόκειται για νέα πολιτική, η οποία έχει εκπονηθεί στη βάση των συμπερασμάτων της έρευνας που έχουμε διεξάγει με το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο. Η πολιτική αυτή έρχεται ουσιαστικά να δώσει απάντηση σε αυτό που οι ίδιο στρατιώτες μας επιζητούν, δηλαδή δομημένες δράσεις και δραστηριότητες στον ελεύθερο τους χρόνο, που θα καθιστούν το χρόνο της θητείας όσο το δυνατό πιο χρήσιμο και παραγωγικό. Στο πλαίσιο της νέας αυτής πολιτικής θετικών κινήτρων εντάσσονται τα εξής προγράμματα:  







1.    Πρόγραμμα Εξ Αποστάσεως Φοίτησης με δυνατότητα μεταφοράς πιστωτικών μονάδων. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται σε συνεργασία το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων με το μέθοδο της εξ αποστάσεως φοίτησης, τα οποία στη συνέχεια μπορεί να πιστωθεί ένας φοιτητής σε πανεπιστήμια της Κύπρου ή του εξωτερικού, καλύπτοντας στη πράξη μέχρι και ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο. Δηλαδή μπορεί να μειώσει το χρόνο των σπουδών κατά μισό χρόνο. Ήδη το πρόγραμμα εφαρμόσθηκε με επιτυχία σε πιλοτική βάση κατά το εαρινό εξάμηνο του 2015 με συμμετοχή 86 εθνοφρουρών. Από το Σεπτέμβριο θα είναι ανοιχτό για όλους όσοι ενδιαφέρονται. Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν και σε λίγες μέρες θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις για υποβολή αιτήσεων εγγραφής.


2.    Με την ίδια μέθοδο, προχωρούμε από το Σεπτέμβριο, σε συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στην προσφορά ενός νέου προγράμματος για την απόκτηση διπλωμάτων  επαγγελματικής κατάρτισης. Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν πρόθεση να συνεχίσουν ακαδημαϊκές σπουδές και αποτελεί ένα χρήσιμο εφόδιο για όσους πρόκειται να ενταχθούν στην αγορά εργασίας μετά τη θητεία τους. Σχετικές ανακοινώσεις για υποβολή αιτήσεων θα γίνουν επίσης σε λίγες μέρες.








3.    Από το Σεπτέμβριο εγκαινιάζουμε ένα επίσης καινούριο πρόγραμμα για τη προαγωγή της νεανικής επιχειρηματικότητας, που με επιτυχία εφαρμόζεται στο στρατό του Ισραήλ. Στόχος η ανάδειξη, η επιβράβευση και η υποστήριξη καινοτόμων ιδεών, που μετά το στρατό μπορούν να εξελιχθούν σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.


4.    Νέα προγράμματα εισάγουμε επίσης σε ότι αφορά τον αθλητισμό. Σε συνεργασία με τον ΚΟΑ έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα εκμάθησης πολεμικών τεχνών και τεχνικών αυτοάμυνας. Το πρόγραμμα θα ανοίξει για όλους με την νέα σειρά κατάταξης.

5.    Θα ήθελα επίσης να ανακοινώσω σήμερα ότι με την ευγενή συνδρομή του ΟΠΑΠ προχωρούμε στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου για την λειτουργία γυμναστηρίων, κατάλληλα εξοπλισμένων σε όλα τα μεγάλα στρατόπεδα. Μέρος της χορηγίας αυτής θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση με όργανα γυμναστικής των φυλακίων μας στην ΓΚΠ.

6.    Η μέριμνα μας για τους εθνοφρουρούς που υπηρετούν σε φυλάκια, ενισχύεται επίσης και με την προσφορά επιμορφωτικών μαθημάτων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Από φέτος αυξάνουμε τα επιμορφωτικά μαθήματα για να συμπεριλάβουμε και νέους τομείς όπως τα τουρκικά, οι πρώτες βοήθειες και η μαγειρική.

7.    Τέλος θα ήθελα να αναφέρω ότι υλοποιούμε μια σειρά από άλλες δράσεις στο τομέα της κοινωνικής προσφοράς και του εθελοντισμού που είναι ανοικτές για τους εθνοφρουρούς μας.  Στο πλαίσιο αυτό έχουμε προχωρήσει στη δημιουργία του «Σώματος Εθελοντών Εθνικής Φρουράς», σε συνεργασία με το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Β. Παρά το γεγονός ότι η έμφαση μας είναι στην πρόληψη ενισχύουμε τα μέτρα που λαμβάνουμε και στο τομέα του ελέγχου και της καταστολής της διακίνησης και προώθησης των ναρκωτικών εντός της Ε.Φ.. Για το σκοπό αυτό:

1.    Διευρύνουμε τους ελέγχους κατά την κατάταξη νέων στρατευσίμων αλλά και στη συνέχεια για να συμπεριλάβουν, πέραν των υποψηφίων βαθμοφόρων (Δοκίμων, λοχίων και δεκανέων) και των ειδικών δυνάμεων (Καταδρομείς, Στρατονόμοι, ΟΥΚ), και όλους όσοι θα ήθελαν να αιτηθούν απόσπαση ή τοποθέτηση σε συγκεκριμένες θέσεις (όπως λέσχες, ΣΜΕΦ, ΚΕΝ, γραφεία κ.λπ). Οι έλεγχοι αυτοί γίνονται περιοδικά  στη βάση έγγραφης υπεύθυνης δήλωσης και συγκατάθεσης των στρατιωτών.

2.    Αναβαθμίζουμε  την Ειδική Ομάδα Αντιμετώπισης Ναρκωτικών (ΕΟΑΝ) με στόχο τον καλύτερο έλεγχο και επίβλεψη εντός των στρατοπέδων. Η ΕΟΑΝ  θα ενισχυθεί με επιπρόσθετο προσωπικό αλλά επίσης σε συνεργασία με την ΥΚΑΝ και την Αστυνομία, μελετούμε τρόπους και για ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και της δράσης που μπορεί να αναλάβει.

3.    Καθιερώνεται επίσης η δυνατότητα ελέγχων μέσα από τα νέα συμβόλαια όσων προσλαμβάνονται απ’ εδώ και πέρα από τις στρατιωτικές σχολές έτσι ώστε οι περιοδικοί έλεγχοι να καλύπτουν και το μόνιμο προσωπικό.

Γ. Σε ότι αφορά τέλος το τομέα που αφορά  προγράμματα υποστήριξης  και θεραπείας έχουμε καθιερώσει:

1.    Την επί 24ώρου βάσεως λειτουργία της «Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης» για τους εθνοφρουρούς (1404), με εξειδικευμένο και προσοντούχο προσωπικό του Τμήματος Ψυχικής Υγείας της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΦ.

2.    Ενίσχυση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας της Εθνικής Φρουράς με ψυχολόγους πυροδοτούμενους από τον ΚΕΝΘΕΑ με την ανάπτυξη ενός διχτύου επιτόπιας ψυχολογικής υποστήριξης.

3.    Παραπομπή οπλιτών σε Θεραπευτικά Κέντρα, με βάση «Πρωτόκολλο Παραπομπής Οπλιτών» για όσους κάνουν χρήση παράνομων ουσιών σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

Κυρίες και κύριοι,

·         Το πρόβλημα των εξαρτησιογόνων ουσιών είναι ένα πρόβλημα που αφορά βεβαίως ολόκληρη την κοινωνία και ως τέτοιο επιβάλλει μια κοινωνική συστράτευση αλλά και τη συνεργασία όλων των θεσμών στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής. Προς αυτή την κατεύθυνση, επαναλαμβάνω  συνεργαζόμαστε με διάφορους φορείς τους οποίους και θερμά θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω. Κυρίως όμως θα ήθελα να ευχαριστήσω σήμερα το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο, και ιδιαίτερα το πρόεδρο του Δρα Γεωργίου. Χωρίς τη βοήθεια και τη συνεργασία τους δεν θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε όλα αυτά που έχω προαναφέρει.