15/5/15

Ομιλία Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Ομιλία Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σε εκδήλωση
 στο πλαίσιο του  Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος MEDNET


«Οι γνώσεις είναι για το πνεύμα ό,τι τα μάτια για το σώμα, δηλαδή, το φως της διάνοιας. Αντίθετα, η άγνοια και η αμάθεια είναι το σκοτάδι».

Πρόκειται για μια ρήση την οποία δανείστηκα, φίλες και φίλοι, από τον Έλληνα ιστορικό και βιογράφο Πλούταρχο, για να τονίσω το πόσο σημαντικά και πολύτιμα είναι τα εξειδικευμένα ερευνητικά προγράμματα όπως το MEDNET , το οποίο προσφέρει απλόχερα το φως της διάνοιας, όπως αναφέρει και ο Πλούταρχος, συνεισφέροντας τα μέγιστα στις προσπάθειες απλοποίησης και εναρμόνισης των ναυτιλιακών και λιμενικών διαδικασιών, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Με 10 χώρες και 18 εταίρους από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ανάμεσα στους οποίους το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και το Maritime Institute of Eastern Mediterranean ( MarInEM ), το MEDNET έχει δημιουργήσει ένα πλούσιο οικοσύστημα, το οποίο οδηγεί στη δημιουργία ενός τέλειου πειραματικού υποβάθρου για τον εντοπισμό και την ανάλυση αδιεξόδων και την πρόταση ρεαλιστικών λύσεων.

Το MEDNET θα προτείνει πρωτίστως δράσεις και μέτρα για τη διευκόλυνση των θαλάσσιων εμπορευματικών μεταφορών, την επιτάχυνσή τους και τη μείωση του κόστους τους. Επιπρόσθετα, σκοπός του έργου, είναι η ελάφρυνση του ήδη φορτισμένου ευρωπαϊκού οδικού δικτύου, μέσω της χρήσης πιο αποδοτικών θαλάσσιων διαδρομών για τη μεταφορά των εμπορευμάτων. Όλα τα παραπάνω θα οδηγήσουν στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στη βελτίωση της κοινωνικοοικονομικής συνοχής των λαών της Ευρώπης και της Μεσογείου.


Διάβαζα, σε ένα από τα ενημερωτικά δελτία αναφορικά με το MEDNET , ότι ο τομέας των θαλάσσιων μεταφορών αλλάζει. Όχι μόνο αλλάζει, κατά τη δική μου εκτίμηση, αλλά ουσιαστικά αναδιαμορφώνεται, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα λιμάνια της Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής.

Οι λιμένες της Μεσογείου αποτελούν τα σύνορα της Ευρώπης, καθώς επίσης παρέχουν διεθνείς ροές με κύρια σημεία πρόσβασης. Όπως ακριβώς τα αεροδρόμια, έτσι και οι λιμένες μας, πρέπει να συνδυάζουν ρευστότητα στις συναλλαγές και ασφάλεια στους πολίτες, καθώς και να εξασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος, θέτοντας ένα γόνιμο έδαφος για τον τομέα των επιχειρήσεων. Η απλούστευση των διαδικασιών θα οδηγήσει στη μείωση του κόστους, θα διευκολύνει το εμπόριο και θα ενισχύσει τους ασφαλείς και αποτελεσματικούς συνοριακούς ελέγχους.

Οι στρατηγικές κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις   θαλάσσιες μεταφορές, αντικατοπτρίζουν το όραμα όλων των κρατών μελών της ΕΕ για την   ανάπτυξή τους, εντός και εκτός των συνόρων της.

Η Κύπρος είναι έτοιμη να εργαστεί εποικοδομητικά και σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κράτη μέλη και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.  

Πρόσφατα, είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στις εργασίες της 3ης Ευρώ-Ασιατικής Διάσκεψης Υπουργών Μεταφορών ( ASEM ) στη Ρήγα, στο επίκεντρο της οποίας ήταν η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος βιώσιμων, ασφαλών και αποτελεσματικών εναέριων, θαλάσσιων και χερσαίων μεταφορών μεταξύ Ασίας και Ευρώπης ( Euro - Asian Transport Links - EATL ).  Θεωρώ, κάτι που ανέφερα και κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ότι η στρατηγική θέση της Κύπρου, στο επίκεντρο τριών ηπείρων, και η εγγύτητά της προς τις πολυσύχναστες εμπορικές διόδους που συνδέουν τις ηπείρους αυτές, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των διαδρόμων αυτών, μέσω των θαλάσσιων μεταφορών.

Είναι λοιπόν προφανές ότι η ανάπτυξη λιμανιών, της ναυτιλίας και κατ’ επέκταση των θαλάσσιων μεταφορών, αποτελούν βασικές προτεραιότητες για την Κυβέρνηση και το Υπουργείο, κάτι που αποδεικνύεται άλλωστε από τα έργα και τις δράσεις μας.

Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την προκήρυξη των προσφορών για την ανάθεση των εμπορικών δραστηριοτήτων του Λιμένα Λεμεσού σε στρατηγικό επενδυτή, εξέλιξη η οποία εκτιμούμε ότι θα συμβάλει τα μέγιστα στην περαιτέρω ανάπτυξη της λιμενικής βιομηχανίας, συνεισφέροντας σημαντικά στην οικονομία του τόπου μας. Την ίδια ώρα, προβαίνουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υπογραφή συμφωνίας, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την ενιαία ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας της Λάρνακας.

Εξόχως σημαντικός, είναι ασφαλώς και ο τομέας της Ναυτιλίας, ένας από τους βασικούς πυλώνες της κυπριακής οικονομίας. Για τον σκοπό αυτό προχωρήσαμε στην ετοιμασία στρατηγικής μελέτης, με στόχο την ενίσχυση και περαιτέρω αναβάθμισή του. Σε λίγες ώρες θα παρουσιάσω τη μελέτη σε δημοσιογραφική διάσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση που μου απευθύνατε για να χαιρετίσω τη σημερινή εκδήλωση και να συγχαρώ το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Υποθέσεων της Ανατολικής Μεσογείου ( MarInEM ), για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Είμαι βέβαιος ότι το MEDNET θα ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία.

Σας ευχαριστώ.