15/5/15

Παρέμβαση της βουλευτή κας Ρούλας Μαυρονικόλα στις εργασίες Διεθνούς Κοινοβουλευτικού Σεμιναρίου, στο Μαρόκο

Παρέμβαση της βουλευτή κας Ρούλας Μαυρονικόλα
στις εργασίες Διεθνούς Κοινοβουλευτικού Σεμιναρίου, στο Μαρόκο

 
Ολοκληρώνονται σήμερα στην πρωτεύουσα του Βασιλείου του Μαρόκου, τη Ραμπάτ, οι εργασίες του Διεθνούς Κοινοβουλευτικού Σεμιναρίου, με θέμα την «Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που απειλείται με καταστροφή», το οποίο συνδιοργανώνουν η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου (ΚΣΜ) και το Κοινοβούλιο του Μαρόκου. Η Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπείται στο Σεμινάριο από τη βουλευτή κα Ρούλα Μαυρονικόλα, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣΜ.
 
Οι Σύνεδροι, μέλη της ΚΣΜ, ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες διεθνών οργανισμών σχετικών με την προστασία και αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ανέδειξαν μέσα από τη συζήτηση τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς για την ανθρωπότητα, με τη λειτουργία της ως συνδετικού ιστού μεταξύ των λαών και τη συμβολή της στην επικράτηση της ειρήνης και της ανεκτικότητας. Υπογραμμίστηκε, εξάλλου, η ανάγκη για αναθεώρηση και ενίσχυση των σχετικών διεθνών συμβάσεων και εθνικών νομοθετικών πλαισίων, καθώς και για την ανάληψη συλλογικής δράσης από τα κράτη για αποτελεσματικότερη προστασία των πολιτιστικών αγαθών.
 
Σε σχετική παρέμβασή της, η κα Μαυρονικόλα καταδίκασε τα πρόσφατα περιστατικά καταστροφής πολιτιστικής κληρονομιάς σε Συρία, Ιράκ, Τυνησία, Παλαιστίνη και στην ευρύτερη περιοχή, υπενθυμίζοντας την ευθύνη της Τουρκίας στην συστηματική σύληση της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, η οποία συντελείται από την εισβολή του 1974 μέχρι σήμερα, στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναφέρθηκε δε τις προσπάθειες της Κύπρου για επαναπατρισμό των πολιτιστικών μας αγαθών που κλάπηκαν και πωλήθηκαν παράνομα στο εξωτερικό.
 
 
Προκληθείσα από τον Τούρκο βουλευτή κ. Tevfik Ziyaeddin Akbulut, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι αρχές της ούτω καλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» προβαίνουν σε κάθε προσπάθεια για τη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, η κα Μαυρονικόλα ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα εκκλησιών, χώρων λατρείας και άλλων ιστορικών μνημείων που έχουν καταστραφεί ή μετατραπεί σε τζαμιά, καθώς και διεθνείς δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες δικαιώνουν το αίτημα της Δημοκρατίας για επαναπατρισμό των πολιτιστικών της αγαθών.
 
Αναφορά στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο έκανε επίσης η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Σλοβενίας δρ Vasilka Sancin. Η δρ Sancin κατήγγειλε την επιλεκτική μνήμη και ευαισθησία που επιδεικνύει η διεθνής κοινότητα όσον αφορά στις πρόσφατες περιπτώσεις σύλησης πολιτιστικής κληρονομιάς στη Μέση Ανατολή, ενώ φαίνεται να ξεχνά την περίπτωση της Κύπρου και άλλων χωρών, οι οποίες υπήρξαν επίσης θύματα τέτοιων εγκλημάτων.
 
Η κα Μαυρονικόλα προεδρεύει, εξάλλου, σήμερα του τελευταίου μέρους των εργασιών του Συνεδρίου, υπό τη θεματική ενότητα «Ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων και διεθνών οργανισμών στην προστασία και αποκατάσταση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς». Ανοίγοντας τη σχετική συζήτηση, η Κύπρια βουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των κρατών και των κοινοβουλίων τους με τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς για την εκπόνηση πολυδιάστατου και ενιαίου σχεδίου δράσης, ικανού να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

____________